Hlavní obsah

Facebook zažívá největší krizi. Ven se dostaly jeho interní dokumenty

Foto: Seznam Zprávy

Facebook čelí dalším problémům. Ilustrační fotografie.

Reklama

Facebook upřednostňuje zisky před bezpečností a škodí dětem. Vyplývá to z nových dokumentů, o nichž informují Facebook Papers. Pro sociální síť to může znamenat největší krizi od jejího založení.

Článek

Facebook v posledních letech čelí vyšetřování amerického Kongresu, ale také obviněním, která na něj prozradili bývalí zaměstnanci společnosti. Nynější krize je však největší v historii společnosti.

Jak uvedl server CNN, v pátek začalo 17 amerických zpravodajských organizací publikovat série článků souhrnně nazvaných „Facebook Papers“, které stojí na stovkách interních dokumentů americké společnosti.

Samotné dokumenty jsou redigovanou verzí informací, které bývalá zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenová během několika posledních měsíců poskytla Komisi pro cenné papíry a v nichž tvrdí, že Facebook upřednostňoval zisky před bezpečností a tajil před investory a veřejností svůj vlastní výzkum.

Tyto stížnosti se týkají celé řady témat – od snahy o další zvyšování počtu uživatelů přes to, jak mohou jeho platformy škodit dětem, až po údajnou roli v podněcování politického násilí. Tyto dokumenty byly poskytnuty členům Kongresu v rámci jeho vyšetřování.

CNN zveřejnila příběhy o tom, jak koordinované skupiny na Facebooku rozsévají neshody a násilí – včetně útoku příznivců amerického exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol 6. ledna 2021. Pojednávají také o problémech třídění obsahu v anglicky nemluvících zemích či o tom, jak obchodníci s lidmi využívají jeho platformy k vykořisťování lidí.

Zuckerberg půjde do Kongresu

Haugenová pak před senátním podvýborem vypovídala. Během slyšení uvedla, že podle jejího názoru „produkty Facebooku škodí dětem, podněcují rozdělení a oslabují naši demokracii“. Zjištění také vyvolala obavy ohledně dopadu Instagramu na dospívající dívky.

Problémům okolo Facebooku však není konec. V pátek u Komise pro cenné papíry na společnost podal anonymní stížnost její další bývalý zaměstnanec s podobnými obviněními jako Haugenová. Členové podvýboru vyzvali generálního ředitele společnosti Marka Zuckerberga, aby vypovídal.

Facebook se již dříve potýkal se skandály ohledně svého přístupu k ochraně osobních údajů, třídění obsahu a konkurenci. Rozsáhlý soubor dokumentů a mnoho příběhů, které nejspíš ještě vyplynou, se však dotýkají obav a problémů ve zdánlivě všech oblastech jeho podnikání – přístupu k boji proti nenávistným projevům a dezinformacím, řízení mezinárodního růstu, ochrany mladších uživatelů na jeho platformě a schopnosti přesně měřit velikost jeho obrovského publika.

Facebook se ze své strany opakovaně snažil Haugenovou zdiskreditovat a uvedl, že její svědectví a zprávy o dokumentech zkreslují jeho činnost a úsilí.

„Jádrem těchto příběhů je předpoklad, který je nepravdivý. Ano, jsme firma a dosahujeme zisku, ale představa, že tak činíme na úkor bezpečnosti nebo blaha lidí, špatně chápe, v čem spočívají naše vlastní obchodní zájmy,“ uvedl mluvčí Facebooku v prohlášení pro CNN.

Viceprezident společnosti pro komunikaci John Pinette minulý týden ve vlákně na Twitteru označil Facebook Papers za „výběr z milionů dokumentů Facebooku, který v žádném případě nelze použít k vyvození spravedlivých závěrů“. Ale i tato reakce je podle zahraničních médií výmluvná. Otázkou je, že pokud má Facebook více dokumentů, které by vypovídaly úplněji, proč je nezveřejní.

Konsorcium Facebook Papers bude o těchto dokumentech nadále informovat, jakmile budou v následujících dnech a týdnech k dispozici další.

„Agentura AP se pravidelně spojuje s dalšími zpravodajskými organizacemi, aby světu přinesla důležité zprávy. Projekt Facebook Papers je v souladu s tímto posláním. Ve všech případech spolupráce si AP zachovává redakční nezávislost,“ uvedla Julie Paceová, senior viceprezidentka a redaktorka agentury AP.

Reklama

Doporučované