Hlavní obsah

Facebook zpřísnil pravidla pro živá vysílání, reaguje tím na útoky v Christchurch

Facebook zpřísnil pravidla pro živá vysílání, reaguje tím na útoky v Christchurch.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Střelec, který v novozélandském městě Christchurch zabil 51 lidí, využil platformu pro živá vysílání pro přenos části svého útoku.

Článek

Technologická společnost Facebook zpřísnila pravidla pro uživatele své sociální sítě. Reaguje tak na zneužívání sociální sítě pro šíření nenávisti, zejména v souvislosti s teroristickými útoky.

„Počínaje dneškem bude lidem, kteří porušili konkrétní pravidla Facebooku, znemožněno používat funkci Facebook Live. Jde o přímý důsledek útoků na Novém Zélandu,“ uvedl ve firemním prohlášení viceprezident Facebooku Guy Rosen. Jde například o sdílení nenávistných vyjádření bez dalšího kontextu, který by uvedl, že nejde o jejich schvalování.

Funkce Facebook Live umožňuje uživatelům přes sociální síť vysílat video v reálném čase. Střelec z novozélandského Christchurch funkci použil pro přenos části svého útoku. Zabil při něm 51 lidí.

O možnost využívat funkci živých videí uživatelé Facebooku přijdou už po prvním porušení pravidel sítě. Dosud takovému kroku předcházelo varování uživatele.

Facebook chce podle svých slov tímto krokem minimalizovat možnost zneužití některé z jeho služeb. Nová pravidla v příštích týdnech společnost rozšíří i na další funkce. Týkat se budou také inzerentů.

Vedení sociální sítě změny v pravidlech pro uživatele představilo v den, kdy se v Paříži setkali zástupci několika států a technologických firem, aby jednali, jak omezit šíření teroristických a násilných příspěvků na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované