Hlavní obsah

Facebooku hrozí pokuta 4,7 miliardy korun od Evropské komise

Facebooku hrozí pokuta 4,7 miliardy korun od Evropské komise.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Komise obvinila Facebook z poskytnutí nepravdivých informací při akvizici aplikace WhatsApp za 574 miliard korun.

Článek

Sociální síť Facebook čelí obžalobě Evropské komise, která ho viní z poskytnutí nepravdivých informací při převzetí aplikace WhatsApp v roce 2014. Facebook tvrdil, že nedojde k předávání dat o zákaznících mezi společnostmi. WhatsApp však letos v srpnu oznámil, že umožní uživatelům spojit svá telefonní čísla s profily na Facebooku.

„Společnosti mají povinnost poskytnout Evropské komisi přesné informace během prověřování jejich spojení. V tomto konkrétním případě došla komise k předběžnému závěru, že nám Facebook poskytl nepřesné nebo zavádějící informace,” uvedla komisařska pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager v dnešní zprávě Evropské komise.

Komise zpětně fúzi nezruší

Facebooku hrozí pokuta ve výši jednoho procenta z ročních tržeb, která by na základě příjmů v roce 2015 činila 179 milionů dolarů (asi 4,7 miliardy korun), uvedla agentura Reuters. Facebook má nyní čas reagovat do konce ledna na obvinění Evropské komise. Společnost se může odvolat k Evropskému soudnímu dvoru, který některé tresty v minulosti zvrátil.

„Respektujeme postup Evropské komise a jsme přesvědčeni, že úplné přezkoumání faktů potvrdí, že Facebook jednal v dobré víře,” uvedla mluvčí společnosti Facebook. I když Evropská komise potvrdí vyměřenou pokutu, obvinění zpětně neohrozí povolení fúze z roku 2014, kdy Facebook koupil WhatsApp za 22 miliard dolarů (asi 574 miliard korun).

Sociální síť Facebook se zařadila mezi další společnosti ze Silicon Valley, na něž míří obvinění komisařky Margrethe Vestager. Ta požaduje po firmě Apple splacení 14 miliard dolarů na daních v Irsku a vyšetřuje firmu Google ve dvou případech ze zneužití trhu.

Reklama

Doporučované