Hlavní obsah

„Fake news!” obul se Trump zase do novinářů. O doživotním prezidentství jsem jen žertoval

„Žertoval jsem a řekl: Prezidentem do konce života, to zní dobře, možná to také jednou zkusíme.”Video: AP

 

Reklama

Čína schválila ústavní změnu, která posílí funkci prezidenta. Šéf Bílého domu minulý týden žertoval, že to Spojené státy také mohou jednou zkusit. Do médií, která jeho žert vzala vážně, se ve svém projevu ostře obul.

Článek

Minulý týden žertoval americký prezident Donald Trump, že Spojené státy možná také jednou zkusí neomezený mandát prezidenta, který zavádí Čína. Některá média ale Trumpův výrok vzala vážně a šéf Bílého domu se do nich ostře pustil ve svém projevu:

„Žertoval jsem a řekl: Prezidentem do konce života, to zní dobře, možná to také jednou zkusíme. Prezident na doživotí. Ale žertoval jsem, žertoval. A všichni to věděli. Všichni v místnosti se smáli, dobře se bavili. Dělal jsem si legraci.”

A několik médií napsalo: „Donald Trump chce být nyní se svým diktátorským přístupem prezident na celý život. Víte, asi takto. Fake news. Falešné. Falešné. Hrozné.”

Plenární zasedání čínského parlamentu schválilo změnu ústavy, z níž bude vyškrtnuta klauzule omezující výkon funkce prezidenta na deset let. Podle očekávání hladce prošel návrh čínské komunistické strany, který posílí pozici současné hlavy státu Si Ťin-pchinga. Ten bude moci nyní vládnout neomezeně.

Reklama

Doporučované