Hlavní obsah

Fake news šířil už Satan. Papež vyzval novináře, aby hledali pravdu a měli vyšší úroveň

Papež apeloval na novináře, aby měli vyšší cíle. Fake news označil za zloVideo: AP

 

Reklama

Papež František odsoudil takzvané „fake news”, označil je za zlo a apeloval na novináře, aby při svém povolání hledali pravdu.

Článek

Týden čelil kritickým článkům v tisku při své návštěvě jihoamerických zemí Chile a Peru, ve středu papež František vydal výroční zprávu o komunikaci na sociálních sítích. Zasvětil ji „falešným zprávám a žurnalistice pro mír”.

František napsal, že první falešná zpráva je obsažena v Bibli, na samém počátku času. Eva se v jedné chvíli pokouší vzít ze stromu jablko, protože jí Satan v hadí podobě podá špatné informace.

„Strategií tohoto zkušeného otce lži je právě poukazovat na povrchovou podobnost věcí. Je to dráždivá a nebezpečná forma svádění, která se vloupá do srdce falešnými, ale lákavými argumenty,” popsal František počínání hada.

„Papež skutečně vyzývá novináře a lidi živící se komunikací, aby se snažili dosáhnout na vyšší úroveň. V zásadě říká, že je velmi snadné, abychom klesli k rozdělování a nenávisti - a spousta falešných zpráv to způsobuje. Říká, že nemusíme předstírat, že je všechno v pořádku - což očividně není,” vysvětluje papežova slova mluvčí Vatikánu Greg Burke.

František se ve svých vyjádřeních často věnuje novinářům. Než se stal papežem, byl známý svým mrazivým vztahem s argentinskými médii. Tento týden, při rozhovoru s novináři na palubě papežského letadla, připustil, že nenáviděl poskytování interview. „A podívejte se, jakou práci pro mě Bůh teď přichystal,” dodal v žertu.

Reklama

Doporučované