Hlavní obsah

Bludy vs. fakta: Nejsou důkazy, že by lidé na mítincích byli zaplaceni

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv ověřuje až do 2. kola prezidentských voleb jednotlivé výroky. Jeden z prezidentských kandidátů si prý vozí na předvolební akce autobusy plné podporovatelů. Neexistují pro to žádné důkazy.

Článek

„Jsem rád, že jste dorazili, na rozdíl od soupeře si nevozím autobusy do Ústí,“ pronesl bývalý premiér Andrej Babiš na předvolební akci v Benešově. Fáma o tom, že podporovatelé Petra Pavla jsou ve skutečnosti zaplacený komparz, se na sociálních sítích šíří dlouhodobě. Jako důkaz má sloužit například video seřazených mladých lidí, kteří si upravují oblečení.

Profil, který dotyčné video sdílel, je plný dezinformačních a manipulačních příspěvků. Na záběrech, které si jen na Facebooku pustilo přes 86 tisíc uživatelů, přitom podle jiných zdrojů stojí lidé čekající na živý vstup do televize.

Další posty pak tvrdí, že na vystoupení generála ve výslužbě dorazilo mezi pěti a dvanácti autobusy (podle příspěvku), které byly plně obsazené a byli v nich „profesionální demonstranti Chvilkaři“ (Odkaz na Milion chvilek, spolek, který svolával demonstrace například proti Andreji Babišovi, pozn. red.). Ti se mají rozdělit na dvě skupiny – jedna údajně jde „dělat virvál a řvát na Babiše“, druhá podporovat Pavla.

Teorie má jeden zásadní problém – nejsou pro ni žádné důkazy. Babiše s jeho tvrzením konfrontovala Lucie Stuchlíková v podcastu Vlevo Dole: „Vy jste, pane Babiši, včera říkal, že pan Pavel si dovezl příznivce autobusy na svou akci? Máte pro to nějaké důkazy?“

„Bylo to na sítích, tam si to můžete přečíst,“ odvětil expremiér. Konkrétní důkazy ale neuvedl.

Poznámka redakce

Andrej Babiš ani diskutující na sociálních sítích svůj faktický výrok o zaplacených demonstrantech nejsou schopni doložit důvěryhodnými důkazy. Opomíjejí tím takzvané důkazní břemeno.

„Pokud mluvčí přesouvá toto břemeno na svého oponenta, dopouští se faulu,“ popisuje takovou situaci web bezfaulu.cz, který se na argumentační fauly zaměřuje. „Dokázat pravdivost svého vlastního tvrzení by měl být schopen jakýkoliv člen diskuze, pokud to odmítá a opakovaně vydává nedoložená prohlášení, kterými navíc přesouvá důkazní břemeno na svého oponenta (či oponenty), neúčastní se diskuze poctivě a čestně.“

Kromě toho, že bývalý premiér již v minulosti podobné obvinění vznesl a ukázalo se jako nepravdivé (viz níže), nepřímé důkazy naopak mluví ve prospěch generála ve výslužbě. Na rozdíl od Babiše se totiž kandidátem stal na základě podpisů od občanů, jak jsme vysvětlovali zde. O četnosti jeho podporovatelů svědčí také to, že před druhým kolem se mu na kampaň složilo více než 5 tisíc středních a menších dárců, kteří mezi sebou vybrali přes 10 milionů korun.

Právě Andrej Babiš se přitom už jednou za své výroky o demonstrujících musel omlouvat. Bylo to za prohlášení z roku 2018.

„To byla demonstrace proti Babišovi a proti hnutí ANO, jsou to stále stejní demonstranti, to jsou lidé, kteří jsou zaplacení při demonstraci před Sněmovnou, když na mě házeli lahve, tak byl důkaz, že si šli pro peníze, (…) byl záznam na Novinkách, kdy jedna dáma říká klukovi „málo řveš, příště musíš řvát víc!“, tak to je jasné, že to bylo organizované, já vám říkám, že jsou to političtí odpůrci na objednávku,“ řekl v televizi Barrandov.

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy ověřily tvrzení, které se šíří po sociálních sítích.

Za tato slova se Babiše rozhodla žalovat jedna z demonstrujících Jana Filipová. Babiš argumentoval tím, že pouze vycházel z výroku poslance ANO Pavla Růžičky. Ten prý zaslechl po jedné z demonstrací skupinu lidí, že byli vyzváni, aby si šli pro peníze.

Po několika letech soudních sporů dal soud za pravdu demonstrantce a Babiš se musel za svá slova omluvit. A to dokonce nadvakrát. Napoprvé totiž v omluvě napsal, že s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

„… ctím pravidla právního státu a přestože s uvedeným soudním rozhodnutím nesouhlasím a budu proti němu podávat dovolání, podvoluji se mu a zasílám vám omluvu předepsaného znění,“ napsal šéf hnutí ANO a opoziční poslanec.

Bludy, které už Seznam Zprávy vyvrátily

Soud kvůli tomu Babišovi poslal vyrozumění o zahájení exekuce.

„Přestože moji právníci tvrdí, že již první omluvou paní Filipové jsem splnil svoji povinnost (ostatně sama uvedla, že byla mojí omluvou příjemně překvapená, jen ji nepovažovala za upřímnou), rozhodl jsem se nakonec, že nemá cenu s ní o tom roky bojovat u exekučních soudů. Paní Filipové se omluvím i podruhé. Snad již tuto omluvu za upřímnou považovat bude,“ napsal Babiš na svůj twitter 21. října 2022. 

O několik dní později oznámil expremiér svou kandidaturu na post prezidenta.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované