Hlavní obsah

Češi na Velikonoce míří do tepla. Kde platí jaká proticovidová opatření?

Foto: Shutterstock.com

O Velikonocích se Češi chystají především k moři. Ilustrační fotografie.

Reklama

Velikonoce nabízejí čtyři dny volna. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur vycestuje až 80 tisíc Čechů. Zájem o dovolenou se dostává na předpandemickou úroveň, řada zemí ale stále vyžaduje doklady o bezinfekčnosti.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Se zlepšující se epidemickou situací část evropských států uvolnila podmínky vstupu pro turisty. Karanténu po cestujících aktuálně nevyžaduje žádný z nich a do řady zemí lze cestovat bez omezení.

Zejména západní a balkánské země ale stále požadují doklad o bezinfekčnosti, tedy certifikát o ukončeném očkování, prodělaném covidu-19 nebo o negativním výsledku testu. Jde například o Itálii, Rakousko, Německo, Srbsko nebo Bulharsko.

Protiepidemická opatření však již podle tiskového mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka při rozhodování nehrají zásadní roli. „Opatření týkající se covidu klienti samozřejmě sledují, ale s tím, jak se postupně zmírňují, už to není zásadní faktor při rozhodování o dovolené,“ vysvětluje Bezděk pro Seznam Zprávy.

„Dalo by se říct, že klienti byli už zvyklí a normálně cestovali bez větších obtíží. Většina našich klientů je také očkovaná, takže příliš překážek neměli,“ dodává Andrea Řezníčková, tisková mluvčí cestovní agentury Invia.

Z evropských destinací Češi ve velikonočním termínu volí nejčastěji lázně nebo velká města. „Během Velikonoc často míří do lázní, zejména na Slovensko a do Maďarska, kde si užívají velikonočního folklóru. Dále za poznáním do evropských metropolí, například do Paříže, Říma, Londýna, Barcelony či Malagy,“ uvedla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Naopak vzhledem k termínu Velikonoc již podle asociace není přílišný zájem o lyžařské zájezdy.

Jednotlivé evropské země mají také odlišná epidemická opatření, podrobně jsou popsaná na stránkách ministerstva zahraničí a je dobré si je před cestou ověřit.

Například v Itálii musí lidé stále předkládat potvrzení o bezinfekčnosti při návštěvě stravovacích zařízení, pokud chtějí sedět uvnitř, nebo pro cestování dálkovou dopravou. V Rakousku zase platí odlišná opatření ve Vídni, kde nadále platí povinnost předložit při návštěvě restaurace potvrzení o očkování, nebo o prodělané nemoci.

Přes Velikonoce je zájem o pobyty u moře

Češi se ale o Velikonocích vypraví také do mimoevropských destinací. Podle odhadů AČCKA vycestuje během nadcházejícího volna až 80 tisíc Čechů. Zájem o velikonoční dovolené u moře se projevil zejména v minulém týdnu, kdy se v Česku ochladilo.

„Především v posledním týdnu s ochlazením teplot se téměř veškerá last minute nabídka zájezdů na nadcházející víkend vyprodala. Jistě se ve vysoké poptávce promítá dvouroční omezené cestování a riziko zdražení zájezdů,“ uvádí asociace v tiskové zprávě s dodatkem, že zájem odpovídá „předpandemickým číslům“.

Potvrzuje to i tiskový mluvčí cestovní kanceláře Fischer. „Zájem o cestování je momentálně obrovský a samozřejmě se to týká i velikonočních termínů, kdy si lidé nemusí brát tolik dní dovolené,“ řekl Bezděk Seznam Zprávám. „Zájezdy jsou téměř vyprodané a ve srovnání se dvěma předchozími roky je to několikanásobný nárůst,“ dodal.

Cestovní agentura Invia také eviduje výrazný meziroční nárůst, podle Řezníčkové až o 200 procent. Minulý rok v tomto období byla sice epidemie v Česku na ústupu, předcházela jí ale tehdy rekordní březnová vlna, v níž došlo i na uzavření okresů. Výrazně více bylo také lidí hospitalizovaných s covidem-19 – přes pět tisíc. Dnes je v nemocnicích o téměř čtyři tisíce těchto pacientů méně.

Češi zamíří do Egypta, Emirátů nebo na Kanárské ostrovy

Momentálně podle Bezděka patří mezi nejžádanější destinace Spojené arabské emiráty, Omán, Egypt nebo Kapverdské a Kanárské ostrovy. AČCKA upřesňuje, že v těchto zemích je zájem zejména o týdenní pobyty u moře.

„U Čechů vede Egypt, kam se chystá 33 procent našich klientů, na druhém místě jsou Spojené arabské emiráty s 11 procenty, Česko s 10 procenty, následují Kanárské ostrovy s osmi procenty, Maďarsko s pěti procenty, Maledivy a Kapverdy po třech procentech,“ dodává konkrétní čísla mluvčí cestovní agentury Invia.

„Průměrná cena, kterou Čech utratí za velikonoční zájezd, je asi 17 000 Kč. Dominuje osmidenní letecký zájezd do 4hvězdičkového hotelu s all inclusive,“ dodává Řezníčková s tím, že velikonoční zájezdy jsou v podstatě už vyprodané.

I při cestě za teplem však turisté nesmí zapomínat na proticovidová opatření v konkrétních zemích. Podmínky vstupu do mimoevropských zemí jsou různé. Některé země – třeba Egypt, Tunisko nebo Tanzanie – například neuznávají potvrzení o prodělaném covidu-19. Doklad o očkování, negativním testu nebo prodělané nemoci pak musí cestující předložit při cestě do Turecka, na Kapverdské ostrovy nebo do Spojených arabských emirátů.

Jednotlivé země mají také odlišná protiepidemická opatření. Například na cestu do Dubaje nebo Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech postačí i potvrzení o prodělané nemoci (platné maximálně jeden měsíc od uzdravení), ale pro vstup na veřejná místa již musí neočkovaní cestující předložit negativní PCR test. Naopak v Egyptě nejsou ubytovací, stravovací či dopravní služby nijak omezeny.

Návrat do Česka již bez protiepidemických opatření

Při návratu do Česka cestující nemusí vyplňovat příjezdový formulář ani předkládat doklad o bezinfekčnosti. Podmínky se tak od soboty 9. dubna vrátily do stavu před pandemií. Ministerstvo zahraniční ovšem doporučuje si ověřit požadavky přepravních společností, které potvrzení o bezinfekčnosti mohou vyžadovat.

Reklama

Doporučované