Hlavní obsah

Češi se přesouvají na Slovensko. Pro čerstvé dezinformace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Od zablokování osmi největších dezinformačních webů v Česku neuplynul ještě ani týden. Jak se od té doby změnila tuzemská dezinformační scéna?

Článek

Datový analytik František Vrabel upozorňuje, dezinformační ekosystém je propojený. „Stále tu máme řadu čtených dezinformačních plátků a otevřených či uzavřených komunit lidí, kteří dezinformace vytvářejí, šíří a konzumují,“ vysvětluje majitel společnosti Semantic Visions.

„Weby často odkazují jeden na druhý, přebírají témata i články. Dá se proto očekávat, že čtenáři již nedostupné stránky se přesunuli na plátek nový,“ připomíná odborník. „Navíc, česká a slovenská dezinformační scéna je hodně propojená a slovenské weby nejsou ve své činnosti nijak omezeny.“

Čtenáři zablokovaných webů se také ve větší míře přesunuli na sociální sítě, jako jsou Facebook, Telegram a podobně. Podle Vrabela nejde o nic nového, tato propojení existovala již dříve, nyní však na zmíněných kanálech dochází k větší aktivitě.

„Vidíme také, že několik webů přešlo na jinou doménu, jinak řečeno – vytvořily si novou adresu se zahraniční doménou, aby jejich odstřihnutí bylo mnohem komplikovanější,“ říká analytik a dodává, že na stále dostupných webech se objevují návody, jak zablokování obejít.

Zavření webů pomohlo pocitu důležitosti

„Prohlášení typu ‚Sdílejte, než to smažou, zakážou.‘ byla intenzivně používána již před tím, než k odstřihnutí zmiňovaných webů došlo, a dovolím si tvrdit, že tomu bude i nadále,“ připomíná odborník tradiční fráze používané pro zvýšení zájmu publika. „Z komunity dezinformátorů často zaznívalo, že zde panuje cenzura, dochází k zatajování informací a určitá média jsou manipulativní. Dezinformátoři plně propadli konspiračnímu pohledu na svět.“

Nyní skutečně k určitému omezení těchto zpráv došlo a dezinformátorům i jimi sdílenému obsahu se částečně zmenšil hrací prostor. Podle Vrabela opatření zároveň vyslala signál, že jejich činy a zprávy jsou natolik závažné, že musí být omezeny. Připomíná, že „jde o určitý precedent, že ze závažných bezpečnostních důvodů je možné některé stránky umlčet“.

O změnu z dlouhodobého hlediska však podle šéfa Semantics Visons nejde: „Dezinformátoři vytvoří stránky nové, čtenáři se přesunou jinam a dezinformace se dál šíří.“ Odborník zároveň připomíná, že válka je mimořádná bezpečnostní situace a zmíněné weby prokazatelně podněcovaly k šíření nepravdivých informací, vyvolávaly paniku a nestabilitu ve společnosti.

Důležitou součástí dezinformačního snažení Ruské federace je snížit odhodlání se ruským tankům bránit.
František Vrabel

Jakkoliv tedy není současné řešení vhodné z dlouhodobého hlediska, Vrabel je přesvědčen, že krajní situace si žádá rozhodný postoj. „Nevíme, kde se Putin rozhodne zastavit, jestli náhodou nebude chtít osvobodit Rusy v ČR a vlastně veškeré obyvatelstvo od české fašistické vlády.“

I česká vláda je dezinformátory označována za fašistickou. „Důležitou součástí dezinformačního snažení Ruské federace je snížit odhodlání se ruským tankům bránit,“ shrnuje účel dezinformací Vrabel.

Válka změní všechno, i dezinformace

Invaze podle analytika dezinformační scénu zintenzivnila. „Jen pro představu: od ledna 2022, kdy ruská krize a následně ozbrojený vpád na Ukrajinu začaly, se bavíme o 40 tisících dezinformačních článků za týden. V anglickém, ruské, českém a německém jazyce,“ dává konkrétní čísla.

Foto: Semantics Visions.

Počet dezinformačních článků podle Semantics Visions.

Změnil se i narativ obsahů, které se v příspěvcích a zprávách objevují. Pozornost se zaměřila zejména na zapojení NATO a Západu, což potvrzují i řetězové maily, které přicházejí do redakce Seznam Zpráv. Zpravidla vykreslují Ukrajinu jako nacistický stát, který Rusko osvobozuje. Do války podle nich východní mocnost vyprovokovaly západní země a často se připomíná také konflikt NATO a Jugoslávie na konci druhého tisíciletí.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám Ministerstva vnitra (CTHH MV) připomíná také časté označení Ukrajiny jako „banderovského“ státu podle takzvaných banderovců, ukrajinských nacionalistů.

„Další výraznější narativy mylně a zkresleně popisují úspěšný postup a vítězství ruských vojsk. Informují o údajných dobytých území, ale zároveň i o tom, že je ukrajinští obyvatelé vítají a děkují jim za osvobození,“ vybírá konkrétní lži analytik Vrabel.

Dá se také očekávat, že dalším bude v českém dezinformačním prostředí tolik oblíbené téma uprchlíků, které se s konfliktem do Evropy a naší země mohou dostat.
František Vrabel

„Ruská informační mašinérie nadále informuje o zapojení Západu, konkrétně o jednotlivých dodávkách zbraní na ukrajinské území, včetně jaderných, a uvalení sankcí, které jsou marginalizovány,“ dodává. Všechna tato pomoc Ukrajině a přijatá opatření jsou pak vykreslována jako důkaz nebezpečí Západu, potažmo NATO, pro Rusko.

Ruská propaganda v češtině

Česká dezinformační média pak kremelský narativ přebírají, zejména ten, který popisuje úspěšný postup ruských vojsk. Často je kritizována vláda Petra Fialy za „zavlečení do konfliktu, podporu války a zabíjení lidí“.

„Dá se také očekávat, že další na řadě bude v českém dezinformačním prostředí tolik oblíbené téma uprchlíků, kteří se s konfliktem do naší země mohou dostat,“ předpovídá Vrabel.

Reklama

Doporučované