Hlavní obsah

Internet v Česku je pomalý, ale levný. Zdražení už hlásí dva velcí operátoři

Foto: Shutterstock.com

Obyvatelé Česka se mohou začít loučit s dosavadním levným připojením.

Reklama

Ve srovnání s ostatními zeměmi EU patří pevný internet v Česku k těm levnějším, naopak je tady jeden z nejnižších podílů vysokorychlostního připojení. Od září navíc začne zdražování – a zrychlování se odkládá.

Článek

Největší tuzemský operátor O2 od září zdraží pevný internet. Zpráva z července naznačila, že se obyvatelé České republiky mohou začít loučit s dosavadním levným připojením. Neuplynul ani měsíc a server Lupa.cz přišel s informací, že zvyšovat ceny od října plánuje i další gigant, T-Mobile.

Poslední z velké trojky poskytovatelů – Vodafone – na dotaz Seznam Zpráv odpověděl, že tento krok aktuálně není na pořadu dne. Naopak nabízí svým zákazníkům zvýhodnění. Přesto si i tento operátor nechal volný prostor. „Pokud se situace, například na trhu s energiemi, nesrovná, budeme ji muset nějakým způsobem v budoucnu zohlednit,“ řekl redakci mluvčí firmy Ondřej Luštinec.

Pevný internet v České republice zatím má kam zdražovat. Podle analýzy Evropské komise za rok 2021 Česko patří mezi země s poměrně levným připojením.

Mapa níže ukazuje zařazení do cenových košů podle dopočtů Seznam Zpráv. Pro podrobné rozdělení zpracované Evropskou komisí klikněte na šipku ve spodní části grafu. Celou zprávu Evropské komise včetně postupů najdete zde.

Nejlacinější nabídky připojení v Česku v přepočtu na paritu kupní síly jsou dokonce pod unijním průměrem.

Jako jeden z důvodů, proč je v Česku levné připojení, uvádí prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) Jiří Grund velké množství providerů. „V České republice máme unikum – je zde nejvíce malých lokálních poskytovatelů internetového připojení (tzv. ISP) v Evropě. Máme jich jednotky tisíc, v okolních zemích je to o jeden či dva řády méně,“ vysvětluje.

„Velké množství malých hráčů je dobré pro nenáročné služby za nízkou cenu. Když to ovšem vaše domácnost začne myslet s digitalizací vážně, rodina bude chtít na třech televizorech současně sledovat Netflix, zjistíte, že potřebujete kvalitnější přípojku – ideálně optickou,“ dodává.

A tady nastává problém. Internet je totiž v Česku levný, ale pomalý. Ve srovnání s Evropou patříme hluboce pod průměr, v méně osídlených oblastech jsme dokonce předposlední se sedmi procenty. Hůře je na tom pouze Řecko.

Evropská komise přitom plánuje, aby k roku 2030 bylo ve všech zemích 100 procent domácností připojených na vysokorychlostní internet.

Jiří Grund je k plánům skeptický. „Bez významné změny byrokracie to je nereálné. Paradoxní je, že například naši členové – velcí mobilní operátoři – by v naší zemi rádi proinvestovali desítky miliard korun do budování optických sítí,“ tvrdí. „Jenomže neefektivní stát a přebujelá byrokracie jejich plány výstavby nesmyslně brzdí. Pro ilustraci, administrativa pro pokládku optického kabelu v Německu zabere dva až šest měsíců, v Česku dva roky nejsou žádná míra. Potřebujeme se administrativně odšpuntovat.“

Anketa

Bylo by pro vás zdražení pevného internetu problémem?
Ano
94,8 %
Ne
5,2 %
Celkem hlasovalo 15488 čtenářů.

Procento domácností na vysokorychlostním internetu tedy roste, ale jedná se především o města. A ve srovnání s ostatními zeměmi je i tady stále co dohánět. „Musíme respektovat fyzikální i ekonomická pravidla. Svou síť kontinuálně rozšiřujeme i do odlehlejších lokalit,“ vysvětluje Luštinec z Vodafonu. Odkázal také na oznámení, které společnost zveřejnila spolu s T-Mobilem v polovině března. Operátoři plánují postavit optické internetové přípojky pro necelý milion domácností společně.

„Po dokončení projektu bude Vodafone nabízet multigigabitové připojení více než polovině českých domácností. Souběžně budeme dál zlepšovat parametry naší stávající sítě,“ uvedl tehdy generální ředitel tuzemského Vodafone Petr Dvořák. „Chceme přispět k tomu, aby se Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší státy světa. A k tomu jsou kvalitní sítě potřeba.“

Prezident APMS Jiří Grund však připomíná aktuální problém, který se nevyhýbá ani budování optických sítí. „V současné krizi okolo inflace a energií je jakékoli systémové řešení pro vládu prioritou číslo 35. Dobrá zpráva je, že až se situace uklidní, všichni už konečně budou chápat, jak je jakákoli infrastruktura důležitá pro národní bezpečnost a stabilitu země.“

Pokrytí České republiky širokopásmovými sítěmi podle rychlosti ukazuje například tato mapa Ministerstva průmyslu a obchodu. Bílá místa na mapě pak jsou ta, kam resort směřuje dotační podpory za účelem zlepšení situace.

Reklama

Doporučované