Hlavní obsah

Fakta: Jak vypadá evropské tažení proti neočkovaným

Foto: Profimedia.cz

Přibývá států, které zpřísňují opatření pro neočkovanou populaci.

Reklama

S tím, jak se Evropa znovu stala epicentrem pandemie, začaly jednotlivé vlády znovu hledat cestu, kudy z toho ven. Restrikce přitom mnohé nařizují především lidem, kteří nepodstoupili očkování proti covidu-19.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Počty nakažených i obětí pandemie na starém kontinentu stále rostou. Už minulý týden připadala na Evropu více než polovina celkového počtu nakažených a také téměř polovina všech zemřelých, uvádí agentura Reuters.

Nejvýraznějšímu zhoršení situace aktuálně čelí střední a východní Evropa. Pro tamní vlády už není možné nereagovat, zkolaboval by zdravotnický systém.

Zaváděné restrikce nejtvrději dopadají na neočkovanou část populace. Prošli jsme, jak jednotlivé země zakročily vůči lidem bez očkování.

Rakousko: Pokus o povinné očkování

Jižní soused je nepochybně „průkopníkem“ v omezování lidí, kteří nejsou očkovaní. V zemi činí proočkovanost necelých 65 procent, což je podle šéfa vlády Alexandra Schllenberga ostudně málo.

Rakouská vláda speciálně pro neočkované zavedla před týdnem lockdown. Na rozdíl od lidí s očkováním bylo lidem bez vakcíny zapovězeno chodit do restaurací, ke kadeřníkům či za zábavou. Do práce mohou docházet pouze s dokladem o negativním testu, sportovat smí jen venku a rovněž mohou jen do obchodů se základními potřebami. (Lockdown neplatí na školou povinné děti mladší 12 let nebo na ty, co se z covidu-19 v nedávné době vyléčily.)

Rakouský kancléř Schallenberg při zavádění těchto opatření odmítl, aby se omezení vztahovala – ze solidarity – na všechny obyvatele Rakouska. „Co by si měli myslet lidé, kteří se nechali očkovat, a přesto by pak kvůli lockdownu skončili zavření doma v kuchyni?“ reagoval ještě 11. listopadu. „Teď už je jasné, že tato zima a Vánoce nebudou pro neočkované příjemné.“

Rychlý vývoj nákazy však po týdnu přiměl Schallenberga své rozhodnutí změnit. A po dohodě s rakouskými hejtmany vyhlásil v pátek 19. listopadu celostátní lockdown.

Kancléř kromě toho oznámil, že bude zahájeno legislativní řízení k zavedení povinného očkování. Očekává, že v platnost by mělo vstoupit nejpozději od 1. února 2022.

Očkování proti covidu-19 dosud povinně nenařídila žádná země EU.

Podle Schallenberga je povinné očkování jediným způsobem, jak se dostat „ze začarovaného kruhu“. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal Schallenberg.

Slovensko: Lockdown pro neočkované

Bez nákupních center, hromadných akcí, ale i restaurací nebo sportovišť. Bez toho všeho se budou muset obejít neočkovaní na sousedním Slovensku, oznámil ve čtvrtek premiér Eduard Heger. „Je to lockdown pro neočkované,“ citoval předsedu vlády slovenský server Aktuality.sk.

Premiér Heger také uvedl, že slovenské nemocnice jsou těsně před kolapsem a plicní ventilace jsou obsazené téměř na 100 procent. Z údajů zveřejňovaných nemocnicemi vyplývá, že většina hospitalizovaných (okolo 80 procent) jsou neočkovaní jedinci.

V zemi je naočkováno stále pouze 45 procent populace, což je výrazně pod průměrem EU, který se pohybuje okolo 65 procent.

Slovensko také v podzimních měsících zaznamenalo rekordní nadúmrtnost, upozorňuje slovenský Deník N. Zatímco za září a říjen loňského roku zaznamenala země přibližně 930 nadměrných úmrtí, za stejné období letošního roku to je už přibližně 1 500.

Od pondělí, kdy na Slovensku vstoupí v platnost nová omezení, se ve většině krajů budou muset neočkovaní lidé testovat na svých pracovištích. V oblastech s vysokou mírou nákazy by se také mohly zavřít tělocvičny a hotely, restaurace by se vrátily ke službě pouze s sebou, a to i pro očkované.

Řecko: Zkrácení platnosti covid pasů

K podobnému kroku vůči lidem bez očkování se ve čtvrtek odhodlalo také Řecko.

Premiér Kyriakos Mitsotakis v televizním projevu k národu uvedl, že bude neočkovaným lidem z velké části zakázán přístup do veřejných vnitřních prostor, jako jsou restaurace, kina, muzea nebo posilovny. A to i v případě, že budou mít negativní test na covid-19, informovala stanice Deutsche Welle.

V zemi dosud zdravotníci aplikovali obě dávky asi 62 procentům jedenáctimilionové populace. Místní ministerstvo zdravotnictví přitom před příchodem zimy doufalo alespoň v sedmdesátiprocentní proočkovanost. Tohoto cíle ale Řecko nedosáhlo a počty nakažených znovu rostou.

„Toto je skutečně pandemie neočkovaných,“ citovala stanice Al-Jazeera předsedu vlády Mitsotakise. „Řecko truchlí nad zbytečnými ztrátami, protože prostě nemá tak vysokou proočkovanost jako jiné evropské země,“ dodal premiér.

Řecko také zkracuje platnost očkovacích průkazů pro osoby starší 60 let ve snaze co nejvíc lidí naočkovat třetí „posilovací dávkou“.

Takzvaný covid pas bude pro tuto věkovou skupinu nově platit pouze sedm měsíců od data vydání, pokud se nedostaví na očkování třetí dávkou.

Německo: Do vlaku jen s očkováním nebo testem

Jako „dramatickou“ popisuje aktuální epidemickou situaci v Německu kancléřka Angela Merkelová. „Musíme rychle zbrzdit exponenciální nárůst případů a obsazenosti jednotek intenzivní péče,“ uvedla podle BBC kancléřka.

Spolková vláda chce při zavedení omezení pro neočkované sledovat především příjem pacientů s covidem do nemocnic v jednotlivých oblastech.

Podle nových pravidel, na kterých se Merkelová shodla se zástupci spolkových zemí, budou moci do veřejných prostor, jako jsou restaurace nebo sportovní či kulturní akce, neočkovaní pouze v případě, že v daném regionu není míra hospitalizace vyšší než tři pacienti na 100 tisíc obyvatel. Většina spolkových zemí ale aktuálně tuto hranici vysoce překračuje.

Regiony s počtem hospitalizací vyšším než šest na 100 tisíc obyvatel pak budou muset zavést takzvané pravidlo „2G plus“, kdy se bude i po očkovaných osobách požadovat negativní test. Pokud pak počet hospitalizací vzroste na více než devět na 100 tisíc obyvatel, zavedou regiony opatření omezující kontakt osob, napsala BBC.

Merkelová podle německých médií dále otevřela otázku povinného očkování pro některé profese. Kancléřka prosazuje povinnou vakcinaci pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, na tomto kroku ale podle agentury ČTK dosud nepanuje shoda.

Obě komory německého parlamentu mezitím schválily nové opatření. Lidé nenaočkovaní proti covidu-19 nebudou v Německu nově smět bez negativního testu do autobusů, vlaků či do zaměstnání, kde nelze vyloučit kontakt s ostatními. Neočkovaní zaměstnanci tak budou každý den muset podstupovat rychlotest nebo každých 48 hodin PCR test.

Novela vyžaduje od všech (s výjimkou dětí) pro cestování veřejnou dopravou doklad o očkování, prodělání nemoci, případně negativní test. Opatření se bude týkat vlaků, autobusů, ale také leteckých spojů či trajektů.

V Německu je aktuálně plně naočkováno přibližně 68 procent populace.

Francie: povinné očkování zdravotníků

O možném větším omezení neočkovaných osob se ve Francii zatím debatuje. I v této zemi počty nakažených strmě rostou.

Francie se nyní spoléhá na takzvaný zdravotnický pas, který dovoluje neočkovaným vstup do veřejných prostor s negativním testem. Přibývá však hlasů, že by se uznávat mělo pouze očkování.

„Musíme se přesunout od zdravotnického pasu ke covid pasu,“ řekl serveru France Info regionální prezident jihofrancouzského regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur Renaud Muselier. Nově by tak neočkovaní, které Muselier označuje za „potenciální virovou bombu“, nemohli navštěvovat bary, restaurace, kina nebo sportovní centra. Kromě toho by se pravděpodobně nemohli dostat ani na palubu dálkových vlaků.

„Nechceme přece zastavit celý náš ekonomický a společenský život jen proto, že pár lidí se nechce nechat očkovat,“ odmítl případný lockdown Muselier.

Případný „lockdown pro neočkované,“ jak se přísným pravidlům v Evropě říká, ale odmítl prezident Emmanuel Macron. „Ty státy, které zavádějí uzávěry pro neočkované, nezavedly (zdravotnický) pas. Proto takový krok nebude ve Francii nutný,“ uvedl Macron.

Prezident se chce zaměřit především na propagaci posilujících dávek vakcíny.

Aby v současné době mohli neočkovaní ve Francii zdravotnický pas používat, musí disponovat negativním testem na covid ne starším než 72 hodin, uvádí server The Local.

Francie je ale zároveň jednou ze zemí, která stanovila povinné očkování pro některé profese. Jsou to zdravotníci, ošetřovatelé, všichni zaměstnanci nemocnic, ústavů a hospiců i hasiči nebo strážníci. Bez očkování nemohou aktuálně vykonávat své povolání a nedostávají ani plat, což v zemi v létě vyvolalo rozsáhlé protesty.

Výsledkem zavedení zdravotnických pasů je ale podle francouzské vlády nadprůměrná proočkovanost. Přitom právě ve Francii panovaly před začátkem očkovací kampaně značné obavy z odmítnutí vakcíny.

Aktuálně je ale v zemi plně naočkováno přes 69 procent populace, alespoň první dávku vakcíny pak zdravotníci aplikovali více než 76 procentům Francouzů.

Itálie přemýšlí o rakouské cestě: Regiony jsou pro, vláda proti

Podobně jako ve Francii se o zpřísnění pravidel pro neočkované mluví také v Itálii.

Platnost takzvaných zelených pasů, tedy dokladů o bezinfekčnosti, chtějí italští regionální lídři omezit jen pro očkované nebo osoby, které nemoc nedávno prodělaly.

S tím ale nesouhlasí italská vláda ani odborníci, podle nichž je situace v zemi na rozdíl od Rakouska „pod kontrolou“, uvádí server The Local.

Jak přesně by byli neočkovaní Italové omezeni, zatím není jasné, aktuálně je ale takzvaný zelený pas nutný pro vstup do muzeí, divadel, sportovišť nebo barů a restaurací. Nutnost prokázat se covid pasem platí také pro některé dálkové linky hromadné dopravy v zemi nebo lyžařských střediscích.

„Nemluvil jsem vyloženě o omezení pro neočkované lidi, ale pokud by došlo ke změně barvy regionů (zhoršení situace na italském epidemiologickém semaforu), očkovaní by měli mít více svobody,“ uvedl guvernér regionu Furlansko-Julské Benátsko Massimiliano Fedriga. „Ti, kteří byli očkováni, kteří věří ve vědu, nemohou zaplatit cenu za lockdowny,“ dodal Fedriga.

Proti tomu se ale opakovaně staví vláda i odborníci.

„Zelený pas bez možnosti testování může vyvolat sociální napětí, aniž by zaručoval větší proočkovanost nebo zájem o třetí dávky,“ uvedl na svém twitterovém účtu Nino Cartabellotta z italské nezávislé medicínské skupiny Gimbe.

Místo toho by podle Cartabellotty vláda měla prosadit očkovací povinnost „alespoň pro všechny pracovníky, kteří jsou v kontaktu s veřejností“.

Proočkované Portugalsko

Jedna z nejproočkovanějších zemí na světě mezitím varuje své obyvatele, že před vánočními svátky se mohou některá z opatření vrátit. Počet nakažených za posledních 14 dní na počátku týdne činil 156 případů na 100 tisíc obyvatel, což je zhruba dvojnásobek v porovnání se sousedním Španělskem, které má o něco nižší podíl plně naočkované populace.

„Musíme se pokusit jednat hned, abychom se dostali do vánočního období s menším strachem,“ řekl premiér Antonio Costa novinářům. „Čím později budeme jednat, tím větší budou rizika,“ cituje Costu stanice RTE.

Vláda by se měla v pátek sejít s odborníky a zvážit, jaká pravidla případně zavést. Costa nicméně ubezpečil, že nová opatření vejdou v platnost pouze tehdy, když to bude „nezbytně nutné“.

K přísným opatřením se ale i přes vysokou proočkovanost v zemi (přes 86 procent) rozhodla regionální vláda na portugalském ostrově Madeira.

Obyvatelé ostrova, kteří nebyli očkováni, budou mít od soboty zakázáno navštěvovat veřejné akce, jako jsou například koncerty, oznámil ve čtvrtek na tiskové konferenci předseda regionální Miguel Albuquerque. Neočkovaní lidé se mohou nadále zúčastnit mše nebo jít do supermarketu, musí mít ale negativní test na covid-19, uvádí agentura Bloomberg.

Reklama

Související témata:

Doporučované