Hlavní obsah

Jedna z nejznámějších dezinformací o vakcínách se šíří už 11 let

Foto: Profimedia.cz

Billu Gatesovi je přisuzován výrok, že vakcíny způsobují neplodnost.

Reklama

Bill Gates nikdy neřekl, že vakcíny mají snížit populaci nebo způsobovat neplodnost, přesto jsou mu tato slova přisuzována. Seznam Zprávy se podívaly, jak to je ve skutečnosti.

Článek

Zhruba 26 procent obyvatel Česka se dle posledních průzkumů nehodlá nechat očkovat. I když odpůrců vakcín oproti předchozímu průzkumu ubylo, stále je to více než čtvrtina. Za některými argumenty proti očkování přitom stojí známé mýty nebo dokonce víra v konspirace.

A není se čemu divit: celá řada dávno vyvrácených mýtů o vakcínách koluje ve veřejném prostoru už více než dvacet let. A nejen o těch proti koronaviru. Jednou z nejrozšířenějších fám v současnosti je, že vakcíny mají snižovat populaci či způsobovat neplodnost. Jako důkaz pak slouží tvrzení, že to měl veřejně přiznat americký miliardář a filantrop Bill Gates.

Kde se tohle tvrzení vzalo

Redakce Seznam Zpráv prošla řadu článků, videí a řetězových e-mailů, které toto tvrdí, a snažila se dopátrat důkazů. Ukázalo se, že původní výrok Billa Gatese byl vytržen z kontextu a ve skutečnosti má úplně jiný význam.

Abychom doslovné vyjádření našli, musíme se podívat na jeden z projevů, který Bill Gates pronesl na konferenci TED v roce 2010. Právě z této konference vzešla ona dezinformace o snižování populace. Některé texty se na ni přímo odvolávají a navíc tvrdí, že jde o jakousi uzavřenou společnost. Celé video je přitom už jedenáct let k dispozici na internetu.

Žádný výrok, jenž by měl tento smysl, na konferenci nepadl a celá dezinformace je založena na manipulaci s jednou jedinou větou. Toto je ona:

Proč tedy Bill Gates řekl, že po zlepšení lékařské péče a s tím souvisejícím vývojem nových vakcín se sníží předpovídaná světová populace? A znamená to, že mají vakcíny populaci snižovat?

Odpověď na druhou otázku je: Ne.

Vysvětlení v datech

V první řadě Gates netvrdí, že vakcíny mají snížit současnou populaci, ale to, že mohou přispět ke snížení jejího budoucího růstu. Jde o vzájemný vztah tří dobře známých statistických faktorů. V zemích, kde je špatné zdravotnictví, připadá zpravidla na jednu ženu vysoký počet dětí. Pokud se v zemi navíc nedaří očkovat a lidé bojují s jinde už vymýcenými nemocemi, zatěžuje to i ekonomiku. Což v důsledku komplikuje možnost plánovaného rodičovství.

Důležitý kontext

Populační růst v Africe měl podle výpočtů v roce 2010, tedy v době této konference, zněkolikanásobit populaci kontinentu do roku 2100. Nyní připadá v Africe průměrně 4,29 dítěte na jednu ženu. Pro srovnání, růst populace se v Evropě podle OSN od roku 1950 snížil o 40 %, na 1,6 dítěte na jednu ženu.

V minulosti na tento jev opakovaně upozorňoval například švédský lékař a statistik Hans Rosling.

Narážel v první řadě na to, že ve světě se situace relativně rychle vyvíjí. Lze to pozorovat i v nedávné minulosti, konkrétně v posledních padesáti letech. V řadě zemí, ve kterých začala klesat vysoká dětská úmrtnost – právě v důsledku zlepšení lékařské péče –, následoval i pokles počtu dětí na jednu ženu. Dokládá to mimo jiné úryvek z Roslingovy prezentace níže.

Pokud tedy v rozvojových zemích roste kvalita lékařské péče, snižuje se dětská úmrtnost, zlepšuje se plánované rodičovství, zároveň se snižuje i velikost rodiny a tudíž klesá tempo populačního růstu měřitelné počtem dětí na jednu ženu. Při vyrovnání úrovně zdravotnictví ve světě se proto předpokládá, že se tím vyrovná i rozdílný populační růst.

Zabraňuje úmrtím, šetří peníze

Dalším přínosem očkování jsou ale i konkrétní ušetřené peníze. Jde o důležitý střípek v Gatesově argumentu: jak bylo výš zmíněno, lepší ekonomika vytváří podmínky pro plánované rodičovství a také je faktorem ve snížení počtu dětí na jednu ženu. To lze ukázat například ve vztahu k hrubému domácímu produktu.

Zjednodušeně řečeno, pokud se velká část populace nepotýká s nemocemi, kterým mohou předcházet právě třeba vakcíny, zvýší se produktivita a sníží zátěž na zdravotnictví. Růst HDP je zároveň spojen s vyšší nadějí dožití a v návaznosti také právě s nižším počtem dětí.

Například v roce 1967 zahájila Světová zdravotnická organizace vakcinační program proti neštovicím, který stál tehdy okolo 100 milionů amerických dolarů. Nynější odhady říkají, že toto očkování světu přináší každý rok 1,35 miliardy dolarů, které by jinak šly na léčbu pacientů. V případě dětské obrny jde dokonce o 1,5 miliardy ročně.

Podle amerického Lékařského institutu dokonce ve výsledku každý dolar vynaložený na očkování ušetří dvacet dolarů.

Mýty pod lupou

Fakty a argumenty odborníků bojujeme v rubrice Mýty pod lupou proti dezinformacím a hoaxům, které se šíří internetem, na sociálních sítích i v diskuzích pod zpravodajskými články.

Snaha o kvalitnější život

Tvrzení, že Gates přiznal nějaký skrytý plán očkování, je tedy absolutním překroucením toho, o čem na konferenci skutečně hovořil. Když řekl, že očkování má snižovat porodnost, zní to sice absurdně, ale řetězová reakce pozitivních důsledků to dle statistik nakonec skutečně způsobuje. Jen nejde o žádný skrytý plán, jak ho označují dezinformační weby, ale o naprosto přirozený vývoj související s kvalitnějším životem.

Studie navíc ukazují, že ekonomické dopady vakcinace nejsou dostatečně analyzovány a vysvětlovány. To vytváření podobných manipulací jen nahrává.

Reklama

Doporučované