Hlavní obsah

Fakta: Kauza Berbr a spol. přehledně

Ilustrační fotografie.

Reklama

Národní centrála proti organizovanému zločinu a Vrchní státní zastupitelství v Praze zahájily 16. října rozsáhlou operaci. Jejím cílem byli podezřelí fotbaloví funkcionáři a rozhodčí. Seznam Zprávy přinášejí přehled celé kauzy.

Článek

O co se policie v kauze zajímá

– Uplácení zápasů ve druhé a zejména třetí lize.

– Ovlivňování rozhodčích vlivnými fotbalovými bafuňáři.

– Zpronevěra peněz ve strukturách Fotbalové asociace ČR, která čerpá finance od státu.

– Podezření, že veřejné peníze sloužily jako zdroj na uplácení rozhodčích a funkcionářů.

– Policisté obvinili 20 lidí, z toho čtyři skončili ve vazbě. Obvinění podezření odmítají.

Podezřelí fotbaloví činovníci měli za úplatu ovlivňovat zápasy o postup do druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V síti kriminalistů uvázlo 20 obviněných lidí, z nich čtyři soud poslal do vazby.

Seznam Zprávy po policejním zásahu zjistily, že policie se zaměřila na uplácení rozhodčích v souvislosti s dlouhodobou snahou tehdy třetiligového celku FC Slavoj Vyšehrad o postup do druhé ligy v sezoně 2018/2019. Hlavním konkurentem bylo mužstvo Olympie Radotín, jehož utkání podezřelí ovlivňovali na dálku.

Příklady, jak se „cinkaly“ zápasy

1. Pod lupou detektivů se podle informací Lidových novin, které získaly text obvinění, v červnu 2019 ocitl třetiligový zápas mezi Sokolem Živanice a Slavojem Vyšehrad (skončil 1:2). Utkání, které mělo předem domluvený scénář, řídil rozhodčí Robert Hájek. „Před hlavním vchodem do sídla FAČR předal Roman Rogoz cestou Jana Hořejšího, sekretáře Řídící komise pro Čechy, za takto ovlivněný zápas Robertu Hájkovi plnění ve formě finanční hotovosti ve výši nejméně 100 000 Kč, které Robert Hájek přijal jako odměnu za ovlivnění zápasu,“ popsala policie.

2. V květnu 2019 před zápasem Loko Vltavín – Vyšehrad volal hlavnímu sudímu Janu Cihlářovi osobně tehdejší místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr. „Sdělil mu, aby za slíbený postup mezi hlavní rozhodčí v profesionálních soutěžích svým výkonem rozhodčího ovlivnil utkání ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad. Pokud by této nabídce Romana Berbra nevyhověl, tak by mu byl postup do vyšší soutěže zrušen,“ uvedli kriminalisté.

3. Podezřelá skupina neovlivňovala jen zápasy Vyšehradu, ale i konkurenční Olympie Radotín, s níž soupeřila o postup. Detektivové zmapovali, že den před zápasem Radotín–Dobrovice (květen 2019) oslovil šéf Vyšehradu Rogoz společně s funkcionářem a bývalým šéfem strakonického klubu Michalem Káníkem rozhodčího Tomáše Grimma, aby za nezjištěnou sumu zařídil, že Radotín nezíská v zápase tři body.

Podezření ze zpronevěry

Seznam Zprávy následně zjistily, že v případu nejde jen o cinknuté zápasy, ale i o podezření, že se defraudovaly státní peníze. Konkrétně policisté šetří možnou zpronevěru peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu, jemuž šéfoval Roman Berbr. Do jeho pokladny míří přes Fotbalovou asociaci ČR mimo jiné peníze od státu.

Lidové noviny informovaly, že policie konkrétně zkoumá tři faktury za celkem 850 000 korun, které měl Plzeňskému krajskému fotbalovému svazu vystavit rozhodčí Tomáš Grimm. Svaz měl zaplatit za semináře mládežnických trenérů, podle policie šlo ale o fiktivní plnění. Kriminalisté jsou přesvědčeni, že Roman Berbr s proplacením faktur za neuskutečněné služby souhlasil. O částku se měli podělit Berbr, Grimm, Káník a Rogoz. Policie zkoumá, zda tyto peníze byly použity na úplatky.

Klíčoví lidé:

Další obvinění

Martin Svoboda – bývalý funkcionář

Jiří Kabyl – delegát FAČR

Martin Uvíra – hráč

Martin Pýcha - někdejší manažer klubu Litoměřicko

Miloš Vitner – rozhodčí, sekretář Krajského fotbalového svazu v Ústí nad Labem

Petr Klupák – rozhodčí

Jiří Houdek – rozhodčí

Marek Janoch – rozhodčí

Robert Hájek – rozhodčí

Michal Myška – rozhodčí

Jiří Kříž – rozhodčí

Pavel Vlasjuk – rozhodčí

Jan Cihlář – rozhodčí

Jiří Musil – rozhodčí

Zdeněk Koval – rozhodčí

Jana Štychová – rozhodčí

Dopady na český fotbal

Fotbalová asociace České republiky (FAČR) se po kauze silně otřásla. Roman Berbr rezignoval na funkci místopředsedy Fotbalové asociace ČR a předsedy Plzeňského krajského fotbalového svazu. Jeho partnerka Dagmar Damková opustila funkci předsedkyně Řídící komise pro Čechy a post členky výkonného výboru FAČR. V případu ale obviněná není.

Kauzu neustál ani předseda komise rozhodčích pro I. a II. ligu Jozef Chovanec, který mezi obviněnými není, ale policejní spis ho zmiňuje. Podle kriminalistů ho na setkání na Stadionu Evžena Rošického ovlivnil ředitel Slavoje Vyšehrad Roman Rogoz, aby letos v květnu změnil nominaci rozhodčích pro utkání mezi Vyšehradem a Líšní.

Po hlubších změnách ve struktuře FAČR a jejím vedení se nahlas vyslovil například šéf jihomoravské divize FAČR Vladimír Kristýn, bývalý generální sekretář asociace Rudolf Řepka či předseda představenstva FK Teplice Pavel Šedlbauer.

Reklama

Doporučované