Hlavní obsah

Kde nejspíš chytíte covid? Podrobná mapa pozitivity testů

Reklama

Počty nakažených, byť přepočítané na velikost populace, jsou jen jedním z důležitých epidemiologických faktorů. Průkazné ukazatele se skrývají například v datech o testování. Podívejte se, kde se koronavirus šíří nejvíce.

Článek

Hlavní město a jeho okolí svítí v poslední době na většině koronavirových map jako oblast s jedněmi z nejvyšších přírůstků nakažených z celé republiky. Například dvoutýdenní incidenci neboli počet nových případů za 14 dní na 100 tisíc obyvatel, má Praha a přilehlé okresy Praha-západ a Praha-východ zdaleka největší. Žádný jiný region v této statistice nedosahuje hodnoty čtyř nebo dokonce pěti tisíc.

Znamená to tedy, že v Praze je nejvyšší riziko nákazy? Nemusí to tak být. Ve velkých městech je obvykle dostupnější testování, možnosti metropole navíc využívají zmíněné přilehlé oblasti.

Dokazují to i počty testů v regionech. Pokud sečteme sedmidenní statistiky testů, provedených na základě diagnostické a epidemiologické indikace, mapa bude velmi podobná té, která ukazuje incidenci.

Tato fakta potvrzují logickou úvahu, že čím více se ve vybrané oblasti testuje, tím spíše se bude dařit odkrývat nové případy nákazy. Proto je masivní testování podle vědců tak důležité pro přehled o epidemii.

Pozitivita testů ukazuje problém jinde

Rozšíření nemoci v populaci proto lépe ukazuje jiná statistika, než jsou přírůstky nakažených. Jedná se o relativní pozitivitu testů, jinými slovy kolik procent z testovaných odešlo s potvrzenou nákazou.

V této statistice najednou vypadá mapa republiky jinak. Praha a sousední okresy se pohybují okolo dvacetiprocentní pozitivity – tedy nakažený je zhruba každý pátý testovaný a jde o velmi mírný republikový podprůměr. Naopak hned tři okresy, Vsetín, Rychnov nad Kněžnou a Česká Lípa, se blíží třicetiprocentní hranici. Pozitivní test v těchto oblastech vyjde téměř každému třetímu člověku.

Pozitivita od konce prosince vzrostla ve všech okresech kromě Bruntálska, kde klesla o 0,7 procentního bodu. Naopak Vsetín zaznamenal v období od 31. prosince do 25. ledna nejvyšší nárůst, když pozitivita stoupla o 16,7 procentního bodu – o více než dvojnásobek.

V grafu si můžete zvolit okres, jehož vývoj chcete sledovat.

Dalším často používaným ukazatelem je takzvané reprodukční číslo R. To je možné velmi zjednodušeně vysvětlit jako ukazatel toho, kolik jeden pozitivní člověk nakazí dalších lidí. Pokud je nad hodnotou 1, epidemie se dál šíří. Čím vyšší je, tím rychlejší je, tím více nakažených přibývá.

Tuto hodnotu má v současné době nejvyšší Rakovnicko, kde má R hodnotu 1,85.

Číslo R nejvíce vzrostlo v okrese Žďár nad Sázavou. Z 0,6 na konci loňského roku je v současné době na hodnotě 1,69. Nejmenší nárůst hlásí Praha-západ, kde reprodukční číslo stouplo o 0,45.

Úmrtí na covid

To, že je k číslům potřeba dodat kontext, dokazuje také mapa úmrtí. I tady na první pohled jednoznačně vede Praha, ve které zemřelo na koronavirus za posledních sedm dní 10 lidí.

Při přepočtu na počet obyvatel v regionech se však hlavní město na mapě ztratí. Naopak se „rozsvítí“ Rokycansko, kde za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zemřelo 8,1 člověka.

Reklama

Doporučované