Hlavní obsah

Mail z Ruska tvrdí, že zemřel Petr Pavel. Případem se zabývá policie

Foto: Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

aktualizováno •

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv ověřuje až do 2. kola prezidentských voleb rozšířené lži. Jako například tu, která se den před otevřením volebních místností začala šířit v mailech – že generál Petr Pavel zemřel.

Článek

Ve čtvrtek ráno, den před otevřením volebních místností pro rozhodující kolo prezidentských voleb, začala chodit do e-mailových schránek zpráva o tom, že jeden z kandidátů, Petr Pavel, v noci zemřel.

E-mail, jehož metadata ukazují ruskou stopu (poslaný byl prostřednictvím ruské služby Yandex), obsahuje falešnou citaci Pavlovy tiskové mluvčí Evy Hromádkové. V té mimo jiné stojí, že generál ve výslužbě zemřel v noci na 26. ledna na „pravděpodobné selhání srdce“. Pavlův tým již zprávu na sociálních sítích dementoval.

Podle oficiálního účtu Petra Pavla se již případem zabývá policie. „Případem, o kterém jsme se dozvěděli z veřejného prostoru, se zabývají pražští kriminalisté. Bližší informace poskytneme, jakmile to bude možné,“ uvedla následně policie na twitteru.

K vyšetření případu vyzval i Pavlův oponent Andrej Babiš, který šíření falešné zprávy odsoudil na twitteru. „I když jsme soupeři, tak s vámi absolutně souhlasím. Je to hnus a mrzí mě, že se někdo k něčemu takovému sníží,“ uvedl.

E-mail, který má již v hlavičce odesílatele chybu („Volební štáb generála Petra Paula“) pak odkazuje na internetovou stránku s doménou com, která má podobnou adresu jako oficální stránky kampaně. I vzhled je téměř k nerozeznání od Pavlova oficiálního webu, s jediným zásadním rozdílem – širokým bílým pruhem sloužícím jako rozloučení týmu s generálem.

Doména je zaregistrovaná u kanadské společnosti Tucows, takže není z veřejně dostupných zdrojů možné dohledat vlastníka. O společnosti jsme psali již dříve v souvislosti se pseudozpravodajskými weby sloužícími jako nástroj pro ničení byznysové konkurence.

Doménu i web provozuje společnost Njalla sídlící na karibském ostrově Nevis. Firma zákazníkům na webu slibuje zachování maximálního soukromí. A přijímá platby hned v několika typech kryptoměn, které také umožňují anonymizaci skutečného objednatele. Maily pak útočníci rozeslali za pomocí ruské služby Yandex.

Obojí české policii výrazně komplikuje možnost domoci se u provozovatelů identifikačních údajů toho, kdo za dezinformační kampaní stojí.

Bludy, které už Seznam Zprávy vyvrátily

E-mail oznamující smrt navíc nebyl poslední. Zhruba o hodinu později se začal šířit navazující mail, odkazující tentokrát na manažerku Pavlovy komunikace Markétu Řehákovou. Z gmailové adresy chodí jejím jménem psaná zpráva, že kandidát v noci prodělal klinickou smrt, ale že díky úsilí lékařů přežil.

V současné době pak má být podle dezinformátorů v umělém spánku. Že jde o lež, může dokázat například i to, že na čtvrteční večer má Pavel naplánovaný televizní duel s protikandidátem Andrejem Babišem.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované