Hlavní obsah

Mýty pod lupou: Jak Rusko lže a internet ho usvědčuje

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

S eskalujícím napětím na ukrajinsko-ruských hranicích se zvyšuje i počet zpráv, fotografií a videí na sociálních sítích, které mají za cíl ovlivnit pohled společnosti na současnou vyhrocenou situaci. Často však jde o manipulace.

Článek

Zmařený pokus o útok na vlak plný žen a dětí, výbuchy vozidel představitelů separatistických republik. Příběhy, které mají ukázat Ukrajinu jakožto agresora, proti kterému je třeba se bránit. Ve skutečnosti však jde o předem připravené materiály, které může rozklíčovat každý člověk s připojením k internetu.

Jak však upozorňuje politolog a odborník na dezinformace Miloš Gregor, svůj cíl splnila. „Pro zahraničí měly podobná videa a zprávy pouze omezenou platnost, neboť se velmi záhy přišlo na to, že nejsou pravdivé,“ vysvětluje Gregor. „V Rusku ale díky nim stoupla podpora Vladimíra Putina a jeho agrese vůči Ukrajině.“

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Řada prokremelských sympatizantů je ale dále používá jako podklad pro své argumenty, v Rusku se lidé kvůli cenzuře zase nedozvědí, že jde o již vyvrácenou propagandu. „Můžeme sledovat fingovaná videa, kdy ukrajinští vojáci mají údajně napadat separatistická území na východě Ukrajiny,“ říká politolog z Masarykovy univerzity. „U nich se po bližší analýze dá snadno zjistit, že byla natočena i víc než týden dříve, než ruská media uvádějí, navíc pocházejí z jiných oblastí, než kde mělo ke střetům údajně dojít.“

Jak Gregor dále upozorňuje, v tomto je dnešní situace velmi podobná tomu, co se v souvislosti s Ukrajinou dělo v roce 2014.

Staré video, staré auto

Pravděpodobně nejsnáze vyvratitelná byla jedna z prvních dezinformací, které se začaly hromadně šířit. Mělo jít o údajný atentát na velitele milic separatistické Doněcké republiky. Pravděpodobně proto, že jeho skutečné auto je příliš drahé, použili pouze stejnou SPZ na starším modelu UAZ.

Stejně snadné se ukázalo být ověření pravosti videa, které mělo ukázat zabránění teroristickému útoku. Pod mostem, přes který měl jet vlak plný žen a dětí evakuovaných do Ruska, se nacházelo staré vozidlo údajně plné výbušnin.

Záběry ukazují vojáky, kteří hrozbu odhalují, odtažení vozu a jeho následný kontrolovaný výbuch v bezpečí. Celá akce proběhla podle ministerstva pro státní bezpečnost samozvané Luhanské republiky pouhou hodinu před tím, než měl vlak místem projíždět.

Takzvaná metadata, neboli informace o vzniku fotografie, však ukazují, že video bylo pořízené 12. června 2019, konkrétně v čase 20:21.

Stejná data odhalují také další pokus o manipulaci s videem. Údajný útok polsky hovořících sabotérů měl mít za cíl odpálit nádrže s chlorem poblíž města Gorlovka. Dva útočníci měli zemřít, tři utéct. Na místě pak bylo nalezeno ochranné vybavení, střelivo a kamera připevněná na neprůstřelné vestě.

Video, kterým DPR i ruská média dokazují agresi, však bylo upraveno a obsahuje přidané záběry a také zvuk. Právě identické audio se navíc již v minulosti objevilo na YouTube na záběrech z finské vojenské střelnice.

Až příliš hloupé lži

Snadnou vyvratitelnost komentoval například zakladatel severu Bellingcat Eliot Higgins, který se specializuje na využívání veřejných zdrojů při objasňování mezinárodních incidentů. „Toto jsou skutečně jedny z nejidiotštějších dezinformačních pokusů, jaké jsem kdy viděl,“ napsal Higgins na Twitter. „Čekal jsem, že mi budou lhát, ale nečekal jsem, že všechny ty lži budou tak nehorázně hloupé. Nízká úroveň kvality této propagandy mě uráží a je mi líto Ruska, že ji vytvořilo.“

Co Higginse rozlítilo? Video, které měla nahrát kamera na helmě jednoho z ukrajinských vojáků při údajné sabotážní akci. Samo o sobě má několik možných logických nedostatků, jako například fakt, že by záškodnická skupina svou akci natáčela nebo používala hlučný obrněný transportér.

Pomocí geolokace se však přesně povedlo zjistit, kde byly záběry pořízené – na hranicích separatistického území a Ruska, neboli na druhé straně separatisty ovládané oblasti, než popisovala ruská média. Ve stejné lokalitě se navíc nacházelo údajné stanoviště pohraniční stráže, které měli Ukrajinci také zničit. Ani fotografie tohoto místa nejsou přesvědčivé.

Proruská propaganda často využívá také domluvené aktéry. Například záběry, které mají ukázat muže, jemuž střepina údajně utrhla část nohy. Po bližším prozkoumání se však ukázalo, že figurant o nohu přišel již dříve. Na videu je totiž vidět uchycení pro protézu.

Po upozornění na několik nedostatků byl materiál ze sociálních sítích stažen. Dezinformátoři také použili stejnou osobu do více situací.

Scénář dezinformací byl známý předem

Před tímto způsobem komunikace přitom analytici varují již delší dobu. Server EU vs Disinfo, zabývající se vyvracením dezinformací, od poloviny února varoval před několika různými scénáři, které se nejen na sociálních sítích budou objevovat, aby ospravedlnily agresivní chování proti Ukrajině.

I z tohoto důvodu mohly být například záběry, označované jako živé, předtočené. Konkrétně u těchto si však autoři nepohlídali hodinky ministra obrany Šojgua. Zatímco televizní přenos probíhal v podvečerních hodinách, na hodinkách byl čas 12:50.

Že je v současné době extrémně důležité ověřování informací, potvrzuje také tweet oficiálního účtu Ozbrojených sil Ukrajiny. Vznikl totiž jeho duplikát, který dezinformace šířil, a nepozorný uživatel mohl nabýt dojmu, že jde o oficiální vyjádření.

Reklama

Doporučované