Hlavní obsah

Nejen Česko. Rakouská data potvrzují: Vakcína chrání před těžkým průběhem

Nejen Česko má data o tom, že vakcína chrání před těžkým průběhem covidu. Dokládají to i výpočty z Rakouska. Nemocnice tam plní neočkovaní.

Reklama

Článek

„Ač je očkování nejefektivnější zbraní proti vážnému průběhu, nikoho k němu nebudeme nutit,“ sdělil ministr Vlastimil Válek (TOP 09) tento týden. Vláda ve středu odmítla povinné očkování stanovené vyhláškou, kterou schválil ještě kabinet Andreje Babiše (ANO) a která měla začít platit od letošního března.

Vakcíny přitom jednoznačně fungují. Seznam Zprávy na to upozornily už na podzim, ihned poté, co ÚZIS uvolnil potřebná data. Šance, že bude neočkovaný člověk s covidem hospitalizován, je násobně vyšší ve všech věkových kategoriích.

Stejná účinnost vakcín se ukazuje i při nejtěžším průběhu covidu, kdy lidé končí na jednotkách intenzivní péče.

Podobná data publikovalo i Rakousko.

Menšina neočkovaných Rakušanů zahlcuje nemocnice

Třetina dosud neočkovaných lidí v Rakousku je zodpovědná za 80 procent symptomatických infekcí koronavirem. Tento nepoměr přetrvává i v nemocnicích.

Hlavní město Vídeň, kde žije pětina obyvatel celého Rakouska, provedlo analýzu případů koronaviru v nemocnicích na JIP podle toho, zda jsou lidé očkovaní, nebo nikoli.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel se pak opět jednoznačně ukázalo, že v obsazenosti lůžek intenzivní péče nehrají očkovaní lidé významnou roli.

Rakouská data mají odlišné věkové skupiny než česká, ale ukazují prakticky totéž: riziko nemocnice je u neočkovaných osob násobně vyšší.

Pozn.: Jako očkovaní jsou u všech grafů uvedeni ti, kdo mají dokončené základní očkovací schéma: dvě dávky nebo jednodávkovou vakcínu. U českých dat pak je zřetelně vidět i účinnost posilující dávky (boosteru).

„Černí pasažéři“ opět zamíří do nemocnic

Z grafů výše, kde jsou zachyceny podíly očkovaných a neočkovaných na hospitalizacích (potažmo JIP), je už jen pouhým okem vidět, že neočkovaní jsou tzv. černí pasažéři koronavirové pandemie a ve větší míře zahlcují zdravotnictví právě oni.

„Očkování významně snižuje infektivitu viru: je mnohem méně pravděpodobné, že se nakazíte, a když se tak stane, je ještě mnohem menší pravděpodobnost, že nakazíte někoho dalšího,“ upozorňuje navíc biochemik Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Odkazuje při tom na publikaci autorů z Oxfordu, zveřejněnou v jednom z nejvýznamnějších amerických lékařských časopisů, která to dokazuje na trasování statisíců lidí v průběhu roku 2021.

mRNA vakcíny chrání lépe než adenovirové, ochrana sice v čase postupně slábne, ale posilující dávka, tzv. booster, ochranu opět obnoví. I tato skutečnost je jednoznačně vidět z grafů výše, které se týkají hospitalizovaných.

Jinými slovy, očkováním chrání člověk sebe, ale do značné míry i své okolí.

Vláda neomezí šíření viru ani v nemocnicích

Dobrovolnost očkování v praxi znamená, že například ve zdravotnictví a sociálních službách budou i nadále působit lidé, kteří jsou s násobně větší pravděpodobností přenašeči viru než lidé očkovaní. Česká cesta je zcela v kontrastu třeba s Řeckem nebo Rakouskem, kde vyhodnotili, že neočkovaní ostatní ohrožují na životě.

Reklama

Doporučované