Hlavní obsah

Nejvíc dárků bude v Česku pod jedlí. Oblíbené jsou ale i umělé stromky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Vánoční stromek do výšky 180 cm roste minimálně osm let. Ilustrační fotografie.

Reklama

V Česku se každý rok prodá přibližně 1,3 milionu přírodních vánočních stromků, přičemž nejčastějším druhem je jedle. Oblíbené však zůstávají i ty umělé a trendem se stávají stromky v květináči.

Článek

Vánoční stromek si letos plánuje ozdobit téměř 90 procent lidí. Jak ukázal průzkum platformy Seznam Výzkumník, více než polovina dotázaných bude mít přírodní vánoční stromek, ať už řezaný nebo v květináči. Oblíbené však zůstávají i umělé stromky, které podle průzkumu volí až 37 procent respondentů.

Průzkum proběhl formou on-line dotazování uživatelů Seznamu prostřednictvím platformy Výzkumník Seznam.cz v době od 14. do 20. prosince na vzorku 1 734 respondentů starších 15 let.

Než se vánoční stromek dostane do domácností, roste minimálně osm let, záleží přitom na druhu. Pokud nejde o stromky přímo z lesa, nejprve se dva až čtyři roky pěstují ve školkách, až pak se přesunou na plantáže.

„Většina stromů dnes pochází ze specializovaných plantáží, už jenom díky tomu, že lidé dnes požadují kvalitu,“ popsal pro Seznam Zprávy František Valdman, pěstitel stromků a zároveň tiskový mluvčí Sdružení pěstitelů vánočních stromků (SPVS).

Momentálně vítězí jedle

Nejoblíbenějším druhem vánočního stromku je v současné době jedle kavkazská. Podle SPVS tvoří přibližně 75 procent všech prodaných stromků v Česku. Její oblibu potvrzuje i průzkum z platformy Seznam Výzkumník, kde necelých 40 procent respondentů odpovědělo, že si plánuje koupit právě jedli.

Lidé si jedli kupují především proto, že nejdéle vydrží a zároveň dobře vypadá, vysvětluje Valdman. „Samozřejmě ale lidé, kteří mají oblíbenou borovici, tak nic jiného než borovici nechtějí, protože je to diametrálně jiný strom,“ dodává.

Jedle je ale zároveň nejdražší stromek. Z odhadů SPVS vyplývá, že zatímco za borovici nebo smrk lidé letos nezaplatí více než 500 korun, jedle může vyjít až na 900 korun. Cena se však odvíjí také od velikosti stromku a jeho kvality.

Průzkum Seznam Výzkumníka ukázal, že pouze necelých šest procent dotázaných je ochotných zaplatit za vánoční stromek více než tisíc korun. Nejvíce respondentů chce stromek koupit za méně než 500 korun.

Pro pět procent je běžné uříznout strom v cizím lese

Ne všichni se však rozhodnou vánoční stromek si koupit. Z průzkumu, jenž provedlo Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů (SVOL), vyplývá, že bezmála 18 procent dotázaných si již někdy uřezalo vánoční stromek v cizím lese. Pro pět procent respondentů je to pak běžný způsob, jak si jej opatřit.

„Některým Čechům bohužel stále nedochází, že každý les někomu patří. Lesy jsou sice přístupné všem, ale bez povolení vlastníka lesa (respektive správce) není možné pro vánoční stromek vyrazit s pilkou do cizího lesa,“ upozorňuje předseda sdružení Jiří Svoboda.

Zloděje podle průzkumu nejčastěji motivuje vysoká cena kupovaných stromků a to, že si přímo v lese mohou vybrat stromek podle svých představ. Ostatní respondenty od získání stromku tímto způsobem nejvíce odrazuje to, že by majitelům lesa mohla vzniknout škoda. Zároveň nechtějí poškozovat krajinu a životní prostředí a také se obávají, že by je někdo mohl vidět či chytit.

„Jedná se o přestupek, za který mohou lidé dostat pokutu až 15 tisíc korun. Vzniká tím škoda nejen vlastníkovi lesa, ale i samotnému lesu,“ dodává Svoboda.

Průzkum Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů (SVOL) probíhal od 25. listopadu do 1. prosince na reprezentativním vzorku 500 obyvatel České republiky ve věku 18 až 65 let. Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Každý desátý má stromek v květináči

Z dat SVOL vyplývá, že trendem posledních let jsou vánoční stromky v květináčích. Lidé si jej mohou buď zakoupit, nebo pouze půjčit. Tuto alternativu ke klasickému řezanému stromku si podle průzkumu vyzkoušelo přibližně deset procent dotázaných.

„Jedná se o zajímavý fenomén, který bude podle nás sílit. O stromky v květináčích mají totiž největší zájem mladí lidé od 27 do 35 let,“ komentuje trend Svoboda.

Respondenty na této možnosti nejvíce láká, že se stromek po Vánocích bude moct znovu vysadit. Také si myslí, že by to mohla být hezká vánoční tradice. Naopak čtvrtina podle průzkumu vůbec nevěděla, že si takto mohou vánoční stromek pořídit.

O stromky v květináči je ale důležité se správně starat. „Když je ten stromek živý a chceme ho v bytě nechat, musí tam být opravdu krátkou dobu, aby nezačal rašit, protože pak ho nejde vystrčit zpátky ven,“ popisuje Valdman. Jak dodává, do bytu patří stromek uříznutý, a ten v květináči se hodí spíše na terasu.

Jak se postarat o vánoční stromek v květináči?

Stromek je potřeba přenést zvenku do místa s vyšší teplotou, kde je zhruba 5 až 10 °C. Může jít o sklep nebo garáž. Tam by měl být několik dní, poté jej lze přesunout na chodbu nebo do bytu do nevytápěné místnosti o teplotě 15 až 18 °C.

Ve vytápěné místnosti v bytě je třeba stromek nechávat co nejkratší dobu a zalévat, ale nepřelít.

Po Vánocích je třeba stromek přenést v obráceném pořadí zpět a ponechat až do jara v teplotě 1 až 5 °C. Ven se stromek může přemístit až v období, kdy nehrozí pozdní mrazík.

Zdroj: SPVS

Valdman zmiňuje také jednu z výhod řezaných vánočních stromků a sice, že jsou využitelné i po Vánocích. „Ve chvíli, kdy ho odnášíme, se nestává odpadem, ale je pořád nějakým způsobem využitelný. Buď jako hnojivo – pokud se použije do kompostu – nebo se z něj dá udělat štěpka na pálení.“

Reklama

Související témata:

Doporučované