Hlavní obsah

Nemějte výčitky, že se máte dobře. Odborníci radí, jak přežít současnou dobu

Foto: Profimedia.cz

O svých obavách je dobré mluvit s ostatními. Ilustrační foto.

Reklama

Starejte se i o svoji pohodu. Dejte si mediální dietu. O svém strachu se nebojte mluvit. Dětem nelžete. Snažte se pomáhat, kde můžete. Odborníci radí, jak zvládnout psychicky náročné období.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když už se zdálo, že dva roky trvající epidemie se blíží ke konci a lidé si oddechnou, zaútočila Ruská federace na Ukrajinu. Tlak na psychiku lidí nepřestal, pro mnohé se dokonce zhoršil. Seznam Zprávy proto ve spolupráci s odborníky připravily několik tipů, jak náročné období zvládnout a co možná nejvíce omezit jeho případné negativní dopady.

Strach je přirozený, je ale zbytečné ho přiživovat

Klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý je přesvědčen, že pro současnou situaci platí podobné rady, jako dávali odborníci pro zvládnutí pandemie. „Rady z covidu v jistém základu platí, tedy především péče o sebe, psychohygiena a tak dále,“ vypichuje dvě nejdůležitější zásady.

Navíc doporučuje mediální dietu. Zejména je podle něj důležité uvědomit si, že informace proudí rychle, mnohdy neověřené a obraz toho, co vnímáme, může být zkreslený, ať už neúmyslně, nebo záměrně. „Silné dezinformační útoky na tom mají samozřejmě svůj podíl. Podněty, na které reaguji, nemusí přesně odpovídat realitě,“ připomíná.

Před dezinformacemi varuje také jeden ze základních šesti návodů, jak zvládat nápor, vytvořených projektem Nepanikař. První psychologickou pomoc nabízí prostřednictvím mobilní aplikace.

Foto: Nepanikař.eu

Psychická první pomoc podle projektu Nepanikař.eu.

Suchý krom toho připomíná, že strach je přirozený, ale je dobré nerozvíjet úzkostné představy a myšlenky a neživit ho neustálým sledováním zpráv, mobilu a telefonu. „Pokud je to možné, soustřeďte se na přítomnost. Co vidíte, když se teď rozhlédnete kolem sebe? To je vaše realita teď a tady. Zbytek jsou představy a fantazie.“

Nemějte výčitky, že se máte dobře

Někteří lidé se mohou cítit nepatřičně, když dál žijí svůj běžný život s pohodlím, které jim umožňuje. „Že se budou někde slunit na pláži nebo popíjet bombardino na svahu a užívat si dál výhod konzumního života, když kousek od nás umírají lidé ve válečném šílenství a děti se krčí v mokrém sklepě a pláčou strachy,“ popisuje konkrétní pocity psychoterapeut.

Může být proto podle něj těžké užít si bezstarostnou dovolenou a mnoho běžných věcí, starostí a radostí přestává dávat smysl. „Na druhou stranu nikdo nemůže odhadnout, jak se konflikt vyvine a jak dlouho bude trvat. Jak dlouho si potom budeme zakazovat to, co nám život zatím nabízí?“ klade si otázku.

Foto: Centrum psychologických služeb

Na důležitost normálního života upozorňuje také Centrum psychologických služeb.

„Pokud by měl takový výlet znamenat načerpání sil či strávení hezkých chvil s blízkými, není to právě to, co potřebujeme? Mimo jiné proto, že v dnešním světě žádné jistoty nejsou a nikdo neví, co bude dál,“ dodává Suchý.

Již na začátku pandemie připodobňoval důležitost ochrany sebe sama na příkladu padajícího letadla. „Když je průšvih, musíte masku nasadit nejprve sami sobě a pak můžete v klidu zachránit třeba půlku lidí na palubě. Opačně to nefunguje.“

Nelžete dětem, tím je nechráníte

Všeobecnou napjatost vnímají samozřejmě i děti. Centrum Locika proto připravilo infografiku rozdělující možné reakce mladších generací na současnou situaci včetně návodů, jak s nimi komunikovat a pomáhat jim.

Foto: Centrum Locika

Možné reakce dětí a adolescentů podle centra Locika.

Locika přímo varuje před lhaním. „Dětem říkejte pravdu. Když je dítě schopné se otevřeně zeptat, je schopné slyšet pravdivou odpověď,“ připomínají odborníci.

Foto: Centrum Locika

Tipy, jak s dětmi o válce mluvit.

Centrum tyto materiály připravilo také v ukrajinštině. Pomoc nabízí také Linka bezpečí. Ta kromě tipů provozuje i telefonní čísla, na která je možné v případě potřeby volat a problém s profesionálem řešit.

Foto: Linka bezpečí

Tipy pro děti i rodiče od Linky bezpečí.

Žijte tady a teď, nebojte si říct o pomoc

Ve srovnání s covidovou situací Suchý v současné době vidí určitou bezmoc: „Covid jsme mohli do určité míry ovlivnit – izolace, roušky, otužování, zdravý životní styl, očkování, popírání. Dával prostor k pochybnostem a mnoha odlišným názorům. Očkování proti válce ale neexistuje.“

To však neznamená, že lidé nemohou nic dělat. „Je dobré najít způsob, jak se zapojit a jen bezmocně nepřihlížet. Finančně, poskytnutím oblečení či jídla, organizací pomoci, poskytováním informací z naší strany Ukrajincům nebo běžným ruským občanům, kteří k nim nemají přístup. Každý podle toho, co mu nejlépe sedí,“ vypočítává možnosti psycholog. „Pokud někoho uklidní například mít připravené evakuační zavazadlo, i to je způsob, jak posílit alespoň trochu vlastní opěrné body a jistotu. Znovu opakuji, každý se musí zařídit podle své nátury.“

Aktivní přístup radí i odbornice na krizovou intervenci Bohuslava Horská. Připomíná ale, jak je důležité soustředit se na všední věci, jako je spaní ve vlastní posteli nebo teplá voda. „Zkusme usilovat o přinesení dobra v tom kousku světa, kde žijeme. Jakkoliv a čímkoliv. Úsměvem, posbíráním odpadků, uděláním radosti blízkým i vzdáleným,“ radí ve svém desateru tipů, jak zvládnout situaci.

Horská navíc upozorňuje, jak je důležité přistupovat k dění s chladnou hlavou a rozmyslem: „Nedělejme velká a neuvážená rozhodnutí. Nechme si projít hlavou, pokud máme nějaký nápad, plán, konzultujme ho – abychom skutečně byli pomocí.“

Podle odborníků je důležité o svém strachu mluvit. Vhodné jsou návyky jako sport, meditace a další oblíbené činnosti. Naopak před konzumací alkoholu důrazně varují. V případě potřeby by si člověk neměl hrát na hrdinu, ale obrátit se na psychoterapeuty.

Pomoc zdarma podporují i Američané

Kvůli složité situaci se rozhodli někteří psychologové a psychoterapeuti poskytnout svoje služby zdarma. Své členy a kolegy k dobrovolné psychoterapeutické pomoci a poskytnutí krizové intervence jednak lidem na Ukrajině (online formou) a jednak Ukrajincům žijícím v Česku nebo těm, kteří sem přijdou (online či osobně), vyzvala například Česká psychologická aliance pro globální změny (CPNG).

„Během dvou dnů jsme sestavili úctyhodný seznam v češtině i ukrajinštině, který se snažíme šířit dál,“ říká Suchý coby jeden ze zakladatelů aliance. „Největší poptávka je po ukrajinsky a rusky mluvících terapeutech, několik jich tam také máme.“

Čeští odborníci jsou proto ve spojení se svými ukrajinskými protějšky z Ukrajinské národní psychologické asociace. Ta se v současné době zaměřuje zejména na pomoc rodinným příslušníkům ukrajinské armády a na zabránění panice mezi veřejností. Americká psychologická asociace zase nabídla finanční náhrady dobrovolníkům, pokud to bude třeba.

Aby se netříštily síly, spojila se CPNG s projektem „Hlavu nad vodou“, který spustil server terapie.cz. Právě tam psychologická aliance směřuje své dobrovolníky. Terapii zdarma může využít kdokoliv, kdo má na Ukrajině příbuzné, Ukrajinci v České republice i mimo ni nebo dobrovolníci, kteří v aktuální situaci zajišťují humanitární pomoc.

Na stránkách je možné také přispět do sbírky.

Reklama

Doporučované