Hlavní obsah

Očkovaných dětí do 11 let je přes 6 tisíc. Nejmenší zájem je na Liberecku

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Začátkem minulého týdne dorazily do Česka první vakcíny pro očkování dětí od 5 do 11 let. Dosud obdrželo první dávku přes šest tisíc z nich a více než 19 tisíc na ni čeká.

Článek

V zatím nejmladší věkové skupině, pro kterou se spustilo očkování, je v Česku podle dat ČSÚ celkem 799 843 dětí ve věku 5 až 11 let. Za první týden obdrželo podle údajů ministerstva zdravotnictví první dávku 6 369 z nich. Na druhou mají nárok po třech týdnech, přičemž děti dostávají třetinovou dávku vakcíny Comirnaty.

Děti se mohou očkovat jak v očkovacích centrech, tak v ordinacích pediatrů. V Česku je aktuálně 61 očkovacích míst, kde si pro vakcínu mohou přijít děti mladší 11 let. Nejvíce jich je v Praze (celkem 11), Jihočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji (shodně 7). Naopak žádné očkovací místo není v kraji Libereckém.

Dalších více než 19 tisíc na očkování čeká: 5 965 dětí má zatím pouze registraci a 13 289 již má rezervovaný konkrétní termín.

Největší zájem je v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. Naopak nejméně dětí k očkování rodiče zaregistrovali v Libereckém, Zlínském a Královéhradeckém kraji.

Očkování dětí proti covidu-19 doporučuje i České vakcinologická společnost ve svém oficiálním stanovisku. „I když je nemoc covid-19 v dětském věku méně závažná než u dospělých, děti a adolescenti tvoří významnou část nemocných, někteří mohou být hospitalizováni a vyžadují i intenzivní péči a dochází i k dětským úmrtím,“ uvádí.

Upozorňuje také, že onemocnění covid-19 může mít jak zdravotní, tak společenské dopady. „Očkování může přispět k udržení normálního fungování společnosti včetně prezenční výuky a dalších dětských kolektivních aktivit,“ píše se ve stanovisku.

Ve starší kategorii už je proočkovanost přes 40 %

Starší děti ve věkové kategorii od 12 do 15 let se mohou očkovat již od začátku července. Ukončenou vakcinaci má dosud 41,8 procent z nich, což odpovídá více než 190 tisícům dětí. Přes 24 tisíc jich zatím čeká na druhou dávku vakcíny.

Zájem o očkování dětí ve věku 12 až 15 let je už menší. Dosud jich čeká na vakcínu přes 10 tisíc, z toho 4 132 dětí má registraci a 6 369 dětí má již rezervovaný termín.

Momentálně jich je nejvíce registrovaných k očkování nebo s rezervovaným termínem ve Středočeském, Moravskoslezském kraji a v Praze. Nejmenší zájem je naopak ve Zlínském, Pardubickém a Libereckém kraji.

Reklama

Související témata:

Doporučované