Hlavní obsah

Ověřeno: Green Deal dojednala Babišova vláda, Pavel je proti nelegální migraci

Foto: Seznam Zprávy

Factcheckingový projekt Seznam Zpráv Bludy versus fakta.

Reklama

BLUDY VS. FAKTA. Nový projekt Seznam Zpráv bude až do 2. kola prezidentských voleb ověřovat jednotlivé výroky. Tentokrát vyvracíme sérii lží a polopravd virálního postu neúspěšného kandidáta za SPD Jana Čížka.

Článek

Jan Čížek, podnikatel a neúspěšný kandidát do zastupitelstva hlavního města Prahy za SPD v roce 2018, na svém facebookovém profilu tvrdí, že vítěz 1. kola prezidentských voleb Petr Pavel jde proti zájmům České republiky. Jako konkrétní důkazy pro své tvrzení uvádí například to, že generál ve výslužbě „chce Green Deal EU, který nám všem zdražil elektriku 3×, některým i 10×. Zničí průmysl,“ nebo „chce euro, které Slovákům a nyní Chorvatům zdražilo ceny o 30%.“

Čížek, dlouhodobě využívající sociální síť k útokům na své oponenty, vytahuje i oblíbenou kartu SPD, která byla v minulých volbách použitá proti Jiřímu Drahošovi – ekonomické migranty. Tvrdí také, že Pavel chce cenzuru, a vyčítá mu i další více či méně skutečné postoje. V rámci nadsázky text začíná těmito slovy: „Petr Pavel je bezesporu krásný chlap. Má hezký vous. Sluší mu sako. To bezesporu!“

Foto: Seznam Zprávy

Ověření nepravdivého výroku Jana Čížka.

Přitažlivost prezidentského kandidáta posuzovat nebudeme, ta je čistě subjektivní. Ve faktických výrocích ovšem Čížek nepíše pravdu. Jím zmíněný Green Deal dojednala vláda Andreje Babiše, ten pak svůj krok obhajoval mimo jiné tím, že je to „tisíc miliard, které máme dostat hlavně na investice do vody, do lesů, do životního prostředí, do ekologizace průmyslu, což je pro nás výhodné. Uvažovat o vystoupení ze Zelené dohody není vůbec namístě“.

Poznámka redakce:

Jan Čížek je dlouhodobě známý svým agresivním vystupováním nejen na sociálních sítích. V minulosti například prostřednictvím společnosti Strategic Consulting s.r.o. vydával bezplatný čtrnáctideník Naše Praha 10, ve kterém aktivně dezinformoval tak dlouho, až na společnost městská část podala žalobu.

Andreje Babiše sice přímo nepodporuje, nicméně jeho posty útočí téměř výhradně na Petra Pavla. Používá při tom argumenty, které běžně zaznívají od zástupců SPD. Ať už jde o cenzuru, ekonomické migranty, ohrožení manželství nebo zánik samostatnosti republiky.

Přímo na svém webu přitom Pavel upozorňuje na to, že je proti nelegální migraci. Je pro homosexuální sňatky, to však svazek muže a ženy nijak nezneuctívá. Bylo by možné rozebírat i další výroky, důležitá je však jedna věc – prezident má poměrně malou možnost tyto věci ovlivnit.

Čížek tak, podobně jako Babiš se svým billboardem, zneužívá vlny strachu pro to, aby v potenciálních voličích vyvolal odpor ke kandidátovi. Nepravdivé výroky nebo jejich zavádějící podání pak jen prohlubují agresivitu debat, které se o kandidátovi vedou.

Ve zdražování elektřiny pak hraje v současné době významnou roli ruská invaze. Pavlův postoj ke Green Dealu je takový, že jde o zbytečnou debatu, protože jsme na něj již navázaní. „Pokud se nám něco nelíbilo, měla vláda jednat, když byl prostor. Green Deal je realita, před kterou neutečeme,“ popisuje na svém webu. „S ohledem na bezpečnostní situaci se v tuto chvíli musíme soustředit hlavně na odstoupení od ruských fosilních paliv a využít k tomu všech dostupných cest, a až bude situace stabilní, bavit se dál o zelenějších řešeních,“ dodává.

Dosud vyvrácené bludy:

  • Petr Pavel nezatáhne Českou republiku do války.
  • Komunisté v Praze neměli 60 % a vesnice volí demokratické kandidáty.
  • Green Deal dojednala Babišova vláda, Pavel je proti nelegální migraci.
  • Babiš se narodil v Československu, má české občanství. Může se stát prezidentem.
  • Petra Pavla nenominovala žádná z vládních stran.
  • V debatě na České televizi zazněla celá řada lživých či manipulativních vyjádření.
  • Vláda neusiluje o žádné pravomoci v rámci vysílání civilistů do války.
  • Neexistují důkazy, že příznivci Petra Pavla na mítincích by byli placený komparz.

Podobně nepravdivý je výrok o tom, že přijetí eura zdražilo ceny Slovákům a Chorvatům. Podle slovenského ministra financí sousední ekonomiku přijetí evropské měny zachránilo, připomíná server Manipulátoři.cz, který se Čížkovým postem také zabýval. Chorvaté zažívali vlnu vysoké inflace již před zavedením eura.

Pavel sice je pro zavedení eura, zároveň však říká, že nejdříve by bylo potřeba situaci racionálně vyhodnotit a stanovit parametry, aby to bylo pro zemi ekonomicky i politicky výhodné.

Pokud narazíte na informaci, kterou považujete za nepravdivou, pošlete nám ji na adresu fakta@seznam.cz a my ji ověříme.

Reklama

Doporučované