Hlavní obsah

Pozitivita stoupá. Zvládneme i 200 tisíc nakažených denně, tvrdí ministerstvo

Foto: Michael Bihlmayer, Shutterstock.com

Pozitivita takzvaných diagnostických testů ve středu dosáhla 37 %.

Reklama

S omikronem v Česku začala stoupat i pozitivita PCR testů. Každý třetí člověk, který se nechává otestovat, je pozitivní. Ministerstvo zdravotnictví je však přesvědčené, že testovací centra jsou na další vlnu dostatečně připravená.

Článek

V České republice od 8. ledna převládá varianta covidu-19 omikron, která se v populaci šíří výrazně rychleji než předchozí varianty. V úterý Česko zaznamenalo dosavadní maximum, 32 175 pozitivně testovaných pacientů, pokud počítáme i reinfekce. A navzdory tomu, že stoupá celkový počet testů, roste i poměr těch pozitivních.

Je to takový začarovaný kruh – s tím, jak se virus šíří populací, se dá očekávat i rostoucí nápor na testovací centra. Ministerstvo zdravotnictví přesto věří, že jejich kapacita je v Česku dostatečná. „Aktuálně nahlášená kapacita PCR odběrových míst je 160 tisíc odběrů denně. Tato kapacita se průběžně navyšuje přímo odběrovými místy i po koordinaci s krajskými koordinátory,“ uvedl pro Seznam Zprávy Ondřej Jakob, mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Vláda je podle Jakobových slov díky vysokým kapacitám připravena i na násobně vyšší počty nově nakažených za den. „Celý systém je na denní bázi kontrolován a v případě aktuální potřeby dokážeme dále navyšovat a i v případě 200 tisíc nakažených denně dokážeme testovací kapacitu udržet,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví.

Pozitivita testů stoupá především v posledním týdnu, kdy se počet nakažených covidem-19 navyšuje vzhledem k počtu lidí otestovaných PCR testem velmi rychle. Pozitivita takzvaných diagnostických testů ve středu dosáhla 37 procent. Hodnota tak ukazuje na vysokou virovou nálož v populaci.

Stoupá však i pozitivita epidemiologických indikací, tedy testování lidí po kontaktu s pozitivním pacientem, i preventivních indikací provedených například při plošném testování v některých firmách.

Typy indikací k testování na covid-19 podle ÚZIS

Diagnostické indikace – testy pro pacienty s příznaky (indikace PCR testů na základě primární diagnostiky praktickým lékařem, ambulantním specialistou, nebo klinická indikace nemocniční symptomatickým pacientům, pacientům v závažném stavu apod., dále antigenní testy v případech, kdy není rychle dostupné PCR).

Epidemiologické indikace – testy indikované z epidemiologického důvodu, kdy byl jedinec v kontaktu s nakaženým (v návaznosti na trasování daného jedince a jeho rizikových kontaktů).

Testy preventivní a testy z plošného testování – testy indikované k preventivnímu vyšetření pro rizikové jedince, pro kritickou infrastrukturu státu či plošný screening v rámci komunitního testování populace, dále také antigenní a PCR testy u asymptomatických jedinců pro poskytovatele zdravotních a sociálních služeb.

5× horší, než doporučuje WHO

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je epidemie pod kontrolou, pokud se celková pozitivita testů drží pod hodnotou pět procent. Ve středu však pozitivita (bez ohledu na indikaci) v Česku přesáhla 28 procent, tedy více než pětinásobek doporučení WHO. Světová zdravotnická organizace vydala toto doporučení v květnu roku 2020 s tím, že by země měly mít pozitivitu testů pod 5 procenty alespoň dva týdny před tím, než začnou rozvolňovat opatření.

Nejhůře je na tom Praha

V České republice je za poslední týden nejvyšší pozitivita testů s diagnostickou indikací v Praze (34 %), kde je i největší poměr nakažených vůči populaci. Hlavní město následuje Liberecký a Královéhradecký kraj s 32 procenty.

Data dále ukazují, že pozitivita testů s epidemiologickou indikací je nejvyšší v Karlovarském kraji (19 %). Vysoká je i v Praze a v Jihomoravském kraji (oba 18 %). Situace je naopak nejlepší v Plzeňském kraji, který má pozitivitu 6 procent, přestože v něm počet nakažených v posledních dnech skokově stoupl.

Preventivní testování

Nejvíce lidí se v posledních dnech testuje z důvodu preventivní indikace – tedy ti, kteří neměli žádanku od lékaře ani se nesetkali s rizikovou osobou. Důvodem může být plošné testování na pracovištích, které zavedla nová vláda.

Od pondělí 17. ledna je navíc až 5 PCR testů za měsíc hrazeno z veřejného zdravotního pojištění osobám mladším 18 let, lidem rozočkovaným, osobám plně očkovaným a těm, kteří nemohou být očkovaní ze zdravotních důvodů. Lidé tedy mohou využít zdarma další tři PCR testy navíc ve srovnání s předchozími měsíci.

Dá se ale očekávat, že v nejbližších dnech bude ubývat testů s epidemiologickou indikací. Hygieny totiž dostaly v pondělí 17. ledna od Ministerstva zdravotnictví pokyn, že nově nemají trasovat občany narozené v letech 1958 až 2003. Nadále budou obvolávat lidi nad 65 let, nezletilé od 6 do 18 let a pracovníky v sociálních službách. Ostatní se v případě nákazy či kontaktu s pozitivním mají sebetrasovat pomocí formuláře. Hygieny je k tomu budou vyzývat zasláním SMS.

Reklama

Doporučované