Hlavní obsah

Průzkum: Finálový duel by vyhrál Pavel, Babiš je pro většinu nevolitelný

Poslední průzkum agentury STEM/MARK ukazuje, jaké byly nálady lidí a koho by potenciální voliči chtěli jako hlavu státu, kdyby se volby konaly v uplynulých týdnech. Andrej Babiš by to nebyl.

Reklama

Článek

Data ukazují, kolik lidí by zvažovalo volbu vybraných kandidátů na post hlavy státu. Vedle toho agentura také sledovala, pro kolik lidí jsou v červnu jednotliví uchazeči nepřijatelní.

Respondenti nyní nejčastěji zvažovali jako možnou budoucí hlavu státu Petra Pavla. Ten v červnu 2022 přicházel v úvahu u celé poloviny voličů. Naproti tomu Andrej Babiš byl až třetí, když ho uvádělo jako možného budoucího prezidenta 41 procent oslovených lidí.

Druhý za Petrem Pavlem se umístil senátor Pavel Fischer (přichází v úvahu pro 42 % lidí). Zbývající potenciální uchazeči by za zmíněným triem již výrazněji zaostali.

Velké překvapení: Andrej Babiš by nyní neuspěl

„Andrej Babiš s Petrem Pavlem se již dlouhodobě objevují na čele předvolebních průzkumů, bylo tedy nasnadě se podívat, jak by jejich hypotetické druhé kolo v této chvíli dopadlo,“ vysvětluje agentura.

Kdo vede u žen, mužů či u mladých

Odchylky oproti naměřenému průměru ukazují, jak se liší ženy, muži, různé věkové skupiny nebo sympatizanti různých politických stran.

Průzkum ukazuje, jak jsou respondenti polarizovaní a sympatie či antipatie převažující v dané skupině se zrcadlí proti sobě.

Jinými slovy ve skupinách 18–29, 30–44 a 45–59 let jsou příznivci Andreje Babiše oproti průměru zastoupeni méně. Naopak příznivci Petra Pavla více. Ve věkové skupině 60 a více let jsou příznivci Andreje Babiše zastoupeni nadprůměrně (+ 15 %).

V kategorii voličů ANO by Andreje Babiše volilo o 38 % více lidí, u sympatizantů SPD je rovněž jejich podíl vychýlen ve prospěch Andreje Babiše, byť mírněji (+ 5 %). Naopak příznivci všech dalších stran jsou nakloněni ve prospěch Petra Pavla.

V kategoriích mužů a žen jsou u Andreje Babiše rozdíly minimální, jen o trochu mírnější sympatie má u žen. Větší rozdíly mezi pohlavími jsou vidět u Petra Pavla, s jehož volbou se v tuto chvíli identifikuje o 8 % více mužů oproti průměru, zatímco žen je naopak o 8 % méně.

Kdo mě napadá… Ten, koho znám

Na spontánní otázku, kdo by měl být příštím prezidentem, padají mediálně známá jména, což je jednoduše odrazem mediální viditelnosti kandidátů a také dosavadních oznámení či úvah osobností o své kandidatuře. Respondenti proto nejčastěji zmiňovali předsedu hnutí ANO Andreje Babiše, dále Petra Pavla, Danuši Nerudovou nebo Pavla Fischera.

Polovina lidí vůbec neví

Zároveň ale dlužno dodat, že ve spontánní otázce stále nemá přibližně polovina respondentů svého favorita či favoritku zatím vůbec. STEM/MARK proto osloveným lidem předložil seznam jmen (v červnu 2022 testováno 26 již ohlášených nebo zvažujících kandidátů, pozn. red.), ke kterým se lidé vyjadřují. Mohli uvést, koho by volili, kdo by pro ně osobně eventuálně přicházel v úvahu (kategorie volil + možná volil spojené dohromady) a koho vylučují. Kdo se aktuálně dostal na přední příčky volitelnosti, ukazuje graf výše.

Z něj je možné vyčíst i to, že u méně známých kandidátů lidé častěji uvádějí, že jsou pro ně více volitelní či přijatelní než exponovaní kandidáti. Zdaleka nejméně přijatelným kandidátem je pro respondenty Tomio Okamura (SPD).

O doporučení se neprosíme

„Na doporučení, koho volit za prezidenta, příliš nedáme, protože máme svůj vlastní úsudek a tomu věříme,“ popisuje další postřeh z průzkumu agentura.

„Co se týče politických osobností, významnější váhu by mělo pouze doporučení od Andreje Babiše pro voliče ANO. Nejhůře na tom je aktuálně doporučení Miloše Zemana, které ovlivní pouze 10 % voličů, a to ještě nevíme, zda pozitivním, nebo negativním směrem pro doporučovaného kandidáta. S jistou nadsázkou tak může jít i o polibek smrti. Když už nám do toho někdo ‚může mluvit‘, tak si necháme poradit od sociálního okruhu nejbližších (rodina, přátelé) – to může ovlivnit až čtvrtinu voličů.“

Jaká má být hlava státu

Volba hlavy státu je pro voliče i celou veřejnost atraktivní téma, přestože se ve veřejné debatě zatím objevuje jen málo. V centru dění je zejména situace na Ukrajině a také ekonomické obtíže, které Česko začíná naplno pociťovat.

„Představa o budoucím prezidentovi (prezidentce) se nemění – morální autorita, reprezentativní vystupování, nezávislost či respekt v zahraničí. Kandidáti na prezidenta by měli mluvit především o zdražování a příslušných dopadech, inflaci a spojovaní společnosti. Doporučení čelních představitelů státu ovlivní maximálně pětinu voličů, od prezidenta ještě méně,“ komentuje průzkum agentura.

Šance na zvolení podle sázek

Seznam Zprávy kromě průzkumů dlouhodobě sledují také vývoj sázek na jednotlivé kandidáty a kandidátky a z nich přepočítávají, jakou šanci na zvolení mají.

Jak se počítají šance ze sázkových kurzů a jaký je rozdíl mezi průzkumy nálad voličů a kurzy sázkových kanceláří, se dočtete zde:

Reklama

Doporučované