Hlavní obsah

Jak vypadá Vídeň během lockdownu

Foto: Profimedia.cz

Tradiční davy ve vídeňských ulicích prořídly.

Reklama

Rakousko prodloužilo lockdown o dalších deset dnů. Pandemie mírně polevuje, počty nakažených jsou ale stále velmi vysoké. Jak se s uzavřením země vypořádávají obyvatelé hlavního města?

Článek

Zatímco v Česku pandemie stagnuje, v uzavřeném Rakousku už počty nových případů klesají. Celostátní lockdown se však prodlužuje do 11. prosince. Podpořily ho hlasy lidovců (ÖVP) a Zelených, k nimž se přidala opoziční sociální demokracie (SPÖ).

Podle ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina mají opatření v současné době pozitivní efekt, ale počty nakažených jsou stále velmi vysoké a situace v nemocnicích dramatická. O probíhajícím třídění (triážování) pacientů Seznam Zprávy již informovaly.

Já si lockdown užívám

Běžně v ulicích by si toho člověk na první pohled nevšiml. Lidí skoro jako by neubylo. Jenže na druhý pohled je v centru Vídně přece jen něco jinak: zmizely cizí jazyky a ozývá se jen němčina. Vídeňané vyrážejí do míst, kam jindy moc často nepřijdou.

Prodloužený lockdown v Rakousku

Obchody a služby s výjimkou těch nejnutnějších zůstávají zavřené. Zavřená jsou také sportoviště a kulturní instituce a pro turisty jsou uzavřené hranice.

Nově se zkrátila platnost očkovacích průkazů z 360 na 270 dní.

Oproti lockdownům v minulosti tentokrát zůstaly otevřené školy. Úřady nicméně doporučily rodičům, aby děti v době uzávěry nechali raději doma.

V době lockdownu totiž lidé běžně smí ven, žádný zákaz vycházení neplatí. Procházky, rekreační sport, venčení mazlíčků – vše bez problémů. Jediné, co je zakázáno, je sdružovat se ve větším počtu.

„Musím říct, že si lockdown svým způsobem užívám,“ říká muž v modré péřové bundě a hustými prošedivělými vlasy na Svatoštěpánském náměstí. Michael Huber sem vyrazil s celou rodinou – manželkou a třemi dětmi. „V době turistické sezony tu bývá doslova našlapáno a v adventním čase obzvlášť. Takže nás to sem moc neláká, kdo by se chtěl proplétat davy turistů?“

+18

Člověk se nedostane například do hobbymarketu nebo parfumerie či oděvů, on-line prodej ale funguje. Objednáte a při vyzvednutí u okénka zaplatíte. Nebo si zboží necháte zaslat domů.

„Mě už celá korona nebetyčně štve,“ říká obsluha u okénka v restauraci na Karmelitermarkt. Žena už je podle svých slov unavená úplně ze všeho – z nově zavedených opatření, ze zavřených obchodů, z režimu výdejních okének i z vysokých počtů nakažených lidí.

Loni na Vánoce byla nemocná s koronavirem a doteď se necítí úplně fit. „Hrozné je, že ta nemoc znepřáteluje lidi, dokonce i v rodinách. Já takhle přišla o kamarádku. Pracuje jako prodavačka v obuvi tady kousek a nevěří, že koronavirus vůbec existuje. Chodí na demonstrace a na mě křičela, že jsem si svou nemoc vymyslela. Že to nebyla korona. Že mě podvedli doktoři. Že jsem hloupá. Nemá to s ní cenu, nechci se s ní vídat, aspoň ne teď. Možná zase někdy v klidnější době.“

Policejní stát? Ani omylem

Alex pochází z Ruska a ve Vídni žije deset let. Živí se jako kominík a revizní technik vytápěcích zařízení. Stojíme ve čtvrti Leopoldstadt na hlavní třídě Taborstraße, kde je část jeho rajonu. Bavíme se o dohledu policie během lockdownu.

„Jasně že jsem si všiml policejních aut i samotných policistů, kterých je teď v ulicích víc,“ říká Alex. „Pro mě byla vídeňská, vlastně obecně rakouská policie kulturní šok. Jsou věcní, neponižují, nenasazují zbytečně sílu a co mě hodně překvapilo, domluví se i jinými jazyky než němčinou,“ popisuje svou zkušenost. „Že o sobě teď dávají vědět, je podle mě dobře, někteří lidé se chovají docela šíleně.“

I další oslovení lidé si viditelnou přítomnost policie na veřejnosti většinou pochvalují. O policejním státu mluví výhradně odpůrci vakcinace a všech opatření proti šíření viru. Na ulicích je poznat nelze, v obchodech jsou všichni disciplinovaní a nikdo nevchází bez respirátoru, projevují se výhradně při demonstracích, které svolávají rakouští Svobodní.

„Policejní stát? Tak to ani omylem,“ říká žena středních let na vyhlášené ulici Graben, která se pyšní luxusními obchody. „Lidé začali úplně nekontrolovaně šířit nákazu a teď je zbytečně tolik nakažených a přeplněné nemocnice. Tohle muselo skončit a někdo musí mít rozum.“ Jméno říct nechce, jen si popotáhne tyrkysovou pashminu víc na hlavu a spěšně odchází.

„Prý na ně sypeme vakcínu, to mě rozesmálo nejvíc“

Před palácovým komplexem Hofburg, kousek od stájí slavných bílých lipicánů, dobíháme pomalu se rozjíždějící policejní auto. Hlídka zastavuje, ale do debaty s novináři se jí moc nechce. „Nemáme oprávnění hodnotit celkovou situaci,“ říkají muži v uniformách.

Na otázku, co je na jejich práci v těchto dnech a týdnech nejvíc těší, krčí rameny. „Řeknu vám ale, co mě nejvíc rozesmálo. Když jsem se setkal s lidmi, kteří byli skálopevně přesvědčení, že na ně z helikoptér sypeme vakcínu,“ směje se policista a kolega se přidává.

„Nebo když si řada lidí na demonstraci obula holínky, aby jim doktoři schovaní v kanálech nemohli píchnout vakcínu přes boty. Viděli jste někdy holínky? Vždyť by tou gumou jehla projela jako nic. Kdyby se tedy něco takhle šíleného skutečně dělo.“

Muži se shodují, že tyhle komické situace jsou zároveň i smutné. Lidé věří zjevným nesmyslům. O tom, jestli se to promítá na celkové důvěře lidí v policii a další instituce, ale už mluvit nechtějí.

Stovky tisíc kontrol za tři týdny

Ve druhé polovině listopadu, kdy byla v Rakousku zpřísněna opatření proti šíření koronaviru, provedla tamní policie více než 300 tisíc kontrol po celé zemi.

Kontroly dodržování opatření se provádějí nejen v rámci standardních všeobecných hlídek, nyní posílených, ale i při dopravních kontrolách. Osvědčily se prý také pohotovostní jednotky a specializované hlídky, které spolupracují se zdravotnickými orgány v rámci rakouských okresů.

Podle policie mají tyto hlídky podporu drtivé většiny Rakušanů. „Policisté odvádějí od začátku boje proti pandemii vynikající práci. Ať už při kontrole nezbytných omezení, nebo při jejich nasazení na demonstracích, jako byla ta o předminulém víkendu ve Vídni,“ chválil policii ministr vnitra Karl Nehammer (ÖVP).

Důvod demonstrací: Nechceme koronu

Ministerstvo vnitra nyní reagovalo na zvýšený počet výzev k akci před nemocnicemi a navýšilo přítomnost hlídek v okolí nemocnic po celé zemi.

Odpůrci opatření proti koronaviru už několik dní vyzývají k protestům proti vládě před nemocnicemi a například v Salcburku minulou sobotu vypískali zdravotní sestry a lékaře z univerzitní nemocnice. Jen na dnešek jsou v Salcburku ohlášena tři shromáždění proti vládním opatřením.

V okolí salcburských nemocnic v rámci bezpečnostních opatření posilují policejní hlídky. Podobná opatření se přijímají ve Štýrsku a Korutanech, kde hlídky stále častěji dohlížejí na nemocnice a také na testovací a očkovací místa.

V Horním Rakousku je na dnešek naplánováno pět demonstrací proti povinnému očkování, z toho dvě v Linci. Zatím zde – stejně jako v Tyrolsku a Burgenlandu – nejsou před nemocnicemi ochranná policejní pásma.

Reklama

Doporučované