Hlavní obsah

Rok 2022 přehledně: Události, které letos hýbaly českými médii

Seznam Zprávy připravily přehled významných událostí, které se držely na stránkách českých médií. Asi nepřekvapí, že jednoznačně nejvíc prostoru zabrala válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině. A co další zprávy?

Reklama

Článek

Vémola, nebo… ?

Na úvod si můžete tipnout: Které z následujících témat podle vás v českých médiích převažovalo v roce 2022 nad dalšími vybranými? Byl to zápasník a bojovník ve smíšených bojových uměních Karlos Vémola, nebo prezidentské volby ve Francii či britská královna Alžběta II. nebo dluhy vymáhané v exekucích?

Bizarní veřejný život zápasníka Karla Vémoly a jeho letošní svatba budily pozornost hlavně na sociálních sítích; bulvární média ji pak i nyní „prodávají“ jako jednu z hlavních událostí roku. Ovšem britská královna ho vcelku snadno položila na lopatky.

Alžběta II. se na stránky českých médií v roce 2022 dostala výrazněji dvakrát. Na jaře, když slavila 70 let na trůnu a kdy se toto rekordní vládnutí britské panovnice co do objemu zpráv vyrovnalo francouzským prezidentským volbám. Na počátku září pak média referovala o jejím skonu. Tato událost budila pozornost násobně více; z necelých dvou tisíc článků na jaře se v září počet dostal až téměř k 10 tisícům. Celkem o Alžbětě II. letos vyšlo skoro 20 tisíc článků. O zápasníkovi Vémolovi pak vyšlo 5,5 tisíce článků.

Byl to dobrý rok?

Jaký byl rok 2022 očima českých médií? Kliknutím na legendu se zobrazí vybrané téma, může jich být i víc, a ta pak můžete porovnávat mezi sebou.

Leden: exekuce, léky a olympiáda

V lednu končila akce Milostivé léto I, během níž měli možnost dlužníci u veřejnoprávních institucí zaplatit jistinu a fixní poplatek exekutorovi a ukončit tak mnohdy roky vlekoucí se exekuce. Zároveň se víc začalo mluvit o nedostupnosti některých léků na českém trhu. Článků, které si témat všímaly, byly jednotky tisíc.

V únoru stranou nezůstaly zimní olympijské hry v Pekingu, o nichž se tou dobou napsalo více než 11 tisíc článků.

To vše ale s přehledem válcoval covid. Ten se držel téměř na 50 tisících článků za celý leden a byť se během února zájem propadl, stále o něm noviny napsaly 30 tisíc článků.

Téma covidu sledujeme dlouhodobě

Od samého začátku pandemie denně sledujeme situaci ohledně šíření koronaviru.

Únor: válka v Evropě

Válka na Ukrajině, kterou 24. února rozpoutalo Rusko, se okamžitě objevila na stránkách všech českých novin.

24. února Rusko zaútočilo na Ukrajinu a tato událost za jediný týden doslova zválcovala všechna další témata. V březnu se téma stalo ústředním nejen ve všech českých, ale i v evropských médiích.

Jak ukazuje další přehled, v březnu se téma pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům vyšplhalo na desítky tisíc článků; válka na Ukrajině celkově pak jenom za březen vydala na 120 tisíc článků.

V březnu už se nad pomoc Ukrajině a uprchlíky z válečné zóny opět dostal covid. Celkově ale válka na Ukrajině stále jednoznačně dominovala. Zájem o dění na Ukrajině se do konce roku postupně propadal až na prosincových 28 tisíc článků - ovšem i to je stále velmi vysoké číslo.

Ukrajina v datech

Jako první jsme zveřejnili, co se to na Ukrajině vlastně děje - a to v celém kontextu.

Dlouhodobě sledujeme situaci kolem uprchlíků z válečných oblastí.

A zajímalo nás také, jak Češi pomáhají.

Jaro 2022: prezidentské volby ve Francii, energie, benzin

Nejdůležitější evropské volby se letos v dubnu odehrály ve Francii. Zaregistrovali jste je? Redakce o těchto volbách napsaly jenom v dubnu skoro 2,5 tisíce článků.

Volby ve Francii

Analyzovali jsme, kdo a proč vlastně volil Emmanuela Macrona, jenž se stal podruhé francouzským prezidentem.

Na jaře nastupuje téma energetické krize, ale to je co do objemu zpravodajství a publicistiky prozatím jen málo viditelné. Jak si ale ukážeme dále, v září téma naroste na více než 14 tisíc článků za jediný měsíc.

Velkým tématem první poloviny roku byl kromě všeobecného zdražování a extrémní nárůst cen pohonných hmot. Jen za březen české redakce napsaly o cenách benzinu na 4 tisíce článků.

Proč tak zdražil benzín

Proč se ceny benzínu vyhouply do takových výšin a kdo na tom vlastně nejvíc vydělával, jsme analyzovali už na jaře. Překvapivě to nebyli provozovetelé čerpacích stanic, ale rafinerie.

Média sledují vývoj cen benzinu dlouhodobě a byť nyní došlo k poklesu jejich zájmu o toto téma, stále se o něm publikuje zhruba tisícovka článků za měsíc.

Téma energetické krize se pak letos na jaře úzce provazovala nejen s cenami benzínu; zájem médií se ale také upínal směrem k exekucím a nedostatku léků na trhu.

Proč jsou léky nedostupné?

V průběhu roku jsme nevynechali ani téma nedostupnosti léků. Jedna z nejtěžších analýz vůbec.

Léto 2022: exekuce, komunální volby a kauza Dozimetr

Prezidentské volby ve Francii připomněly v dubnu 2022 obyvatelům Česka, že i oni si budou za pár měsíců volit svou novou hlavu státu. Pomalu se rozbíhající kampaň, ale také otálení s potvrzováním kandidatury nakonec v letních měsících ustoupily, zatímco se média a veřejnost začaly zajímat o kauzu Dozimetr týkající se korupce na pražském magistrátu a ovlivňování veřejných zakázek. Případ vedl k rezignaci ministra školství Petra Gazdíka (STAN).

Do konce letních prázdnin se držela témata blížících se komunálních voleb, kauzy Dozimetr, ale také exekucí, mimo jiné i proto, že od září startovala akce Milostivé léto II.

Exekuce v datech

Tématu exekucí se věnujeme mnoho let. Letos jsme analyzovali kromě Milostivého léta také nesplatitelné dluhy nebo dětské exekuce.

Exekuce se však jako důležité a zároveň komplikované téma těší zájmu médií dlouhodobě.

Podzim 2022: fotbalové mistrovství v Kataru

Kontroverzemi provázený světový šampionát ve fotbale se v českých novinách uhnízdil na sklonku roku.

Jak ukazuje graf s počty článků, téma fotbalového mistrovství v českém prostředí nijak nezastínilo ani nadcházející prezidentské volby, ani olympiádu v Pekingu ze začátku letošního roku.

Konec roku 2022: volba hlavy státu

Prezidentské volby jsou za dveřmi. Jak je vidět z grafu výše, zájem médií o ně se vyhoupl až v listopadu, kdy různé osobnosti definitivně potvrdily svou kandidaturu, odevzdaly podpisy a prošly či neprošly kontrolou Ministerstva vnitra či už mají v ruce rozhodnutí Nejvyššího správního soudu.

Pro lepší kontext poslouží srovnání: prezidentské volby jako téma média popisují dlouhodobě, přesto v počtu článcích za jeden měsíc (listopad 11,5 tisíce článků) nepřekonaly OH v Pekingu (leden 11,8 tisíce článků).

Celkově téma zůstalo lehce za energetickou krizí a výrazně vzadu za pandemií koronaviru a ještě více za válkou na Ukrajině.

Volba prezidenta/ky 2023

I téma volby hlavy státu sledujeme dlouhodobě. Vedle mnoha jiných analýz přepočítáváme šance na zvolení jednotlivých kandidátů podle sázkových kurzů a sestavujeme přehled všech relevantních průzkumů, z nichž váženým průměrem počítáme vlastní celkový model.

Reklama

Doporučované