Hlavní obsah

Válkův apel nezabral. Data ukazují, že lidé na konci roku doma nezůstali

Foto: Profimedia.cz

Před Vánoci se lidé podle dat Googlu pohybovali v provozovnách o 13 procent víc než obvykle. Ilustrační foto.

Reklama

Nová vláda před Vánoci oznámila, že nechce prodlužovat nouzový stav a místo toho se spolehne na osobní odpovědnost občanů. Data o pohybu obyvatel Google Mobility ale ukazují, že lidé nejsou tak zodpovědní, jak by si koalice přála.

Článek

Nová data společnosti Google o pohybu osob v Česku ukazují, kde lidé trávili svůj čas během poslední vlny pandemie koronaviru, o Vánocích či na Silvestra.

Vyplývá z nich, že oproti konci roku 2020 lidé loni daleko více navštěvovali restaurace, obchody či kina. Meziroční nárůst mezi svátky dosáhl až 40 procent. Údaje dokládají i zvýšení pohybu veřejnou dopravou během svátků.

Google Mobility Report

V pravidelných zprávách o pohybu Google Mobility Report je rozlišeno šest kategorií podle typu lokality:

1. Provozovny a volný čas – restaurace, kavárny, nákupní centra, zábavní parky, muzea, knihovny a kina

2. Potraviny a lékárny – prodejny potravin, supermarkety, farmářské trhy, obchody s potravinovými specialitami, drogerie a lékárny

3. Parky – národní parky, veřejné pláže, přístaviště, parky pro venčení psů, náměstí a veřejné zahrady

4. Stanice veřejné dopravy – uzly veřejné dopravy, například stanice metra, autobusové zastávky či vlaková nádraží

5. Pracoviště

6. Bydliště

Grafy v článku se převážně zaměřují na období od 20. září do 31. prosince 2021. Na konci září bylo relativně klidné období, kdy přibývalo okolo 400 až 600 nových pacientů s covidem-19 denně. Ke konci října však přišla další, dosud největší vlna. Během jejího vrcholu testy odhalovaly více než 25 tisíc nových případů za den. Od začátku prosince začaly počty nových denních případů klesat.

Od konce října až do 11. prosince se návštěvnost provozoven, jako jsou například restaurace, nákupní centra, kavárny či kina, držela v průměru o téměř deset procent níže oproti normálu.

V následujících dnech až do 23. prosince však návštěvnost těchto míst stoupala. 21. a 22. prosince data dokonce zaznamenala nárůst o celých 13 procent.

Jak Google definuje „normál“, tedy obvyklou aktivitu?

Společnost srovnává trendy pohybu s „obvyklým dnem“. Ten Google vypočítal jako medián pětitýdenního období od 3. ledna do 6. února 2020, kdy ještě nebyl covid-19 rozšířen, a představuje normální hodnotu pro daný den v týdnu.

Lidé tedy nevyslyšeli apel nového ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (za TOP 09), který se spoléhal na osobní odpovědnost občanů. „Už nemáme ÚV KSČ, aby nám přikazoval, zda máme něco dělat, nebo ne. Každý z nás má svoji zodpovědnost,“ uvedl Válek na tiskové konferenci týden před Vánocemi, kdy vláda oznámila, že nebude prodlužovat nouzový stav.

„Myslete také na naše seniory a zdravotníky. Za jeden váš večírek může být zhroucená nemocnice. Proč chcete, aby vám vláda něco nařídila? Neumíte se chovat seriózně a slušně sami? Já věřím, že ano, věřím českým občanům,“ řekl ministr zdravotnictví.

Nárůst pohybu v oblastech provozoven však nemusel být způsoben jen večírky a setkáváním lidí v restauracích a hospodách, ale i nakupováním dárků v nákupních centrech před Vánocemi.

Osobní odpovědnost nefunguje

Pokud navíc srovnáme data za prosinec 2020 a 2021, zjistíme, že se lidé v předvánoční době loni mnohem méně zdráhali vyrazit ven. Srovnání nám ukazuje, že od poloviny prosince 2020 návštěvnost provozoven a míst s volnočasovými aktivitami prudce klesla. O rok později však stoupala až k 13 procentům oproti normálu, a to právě od 17. prosince, kdy vláda oznámila, že neprodlouží nouzový stav. Ten přestal platit 25. prosince.

Také premiér Petr Fiala vyjádřil důvěru v osobní odpovědnost občanů. „My musíme většině lidí věřit, my přeci ani v normálním životě nežijeme tak, že předpokládáme, že všichni jsou zločinci a všichni všechno porušují,“ uvedl.

Data však dokazují opak. Nárůst pohybu byl v meziročním srovnání značný nejen ve dnech před Štědrým dnem, ale i mezi svátky. Pokračoval trend, že od 26. prosince do Silvestra lidé více navštěvují provozovny, ale s tím rozdílem, že v roce 2021 jich bylo o 40 procent víc než v roce 2020. Data dokládají i zvýšení pohybu veřejnou dopravou během svátků.

Největší skok při srovnání cestování během prosince v roce 2020 a 2021 je patrný 25. prosince, který ukazuje rozdíl 25 procent. V roce 2021 tedy více občanů navštěvovalo své příbuzné a přátele, než v roce předchozím. Stejné to bylo v období před Novým rokem. Například 30. prosince cestovalo v roce 2020 o 47 % lidí méně oproti normálu, v roce 2021 to bylo méně o 39 procent.

Data o pohybu na stanicích veřejné dopravy zaznamenávají pohyb lidí například ve stanicích metra, autobusových zastávkách či vlakových nádražích. Do těchto dat není započítána osobní doprava.

Zpátky do práce

Vláda také vyzývala lidi aby zůstávali doma na home office, pokud to je možné. Oproti době před pandemií však data Googlu zaznamenávají menší než desetiprocentní pokles pohybu v místě pracoviště.

Na začátku roku 2021 se pokles v místě zaměstnání pohyboval na hodnotách i přes 30 procent, v polovině roku to bylo kolem -18 %. Z grafu je tedy zřejmý trend návratu lidí na pracoviště. Čtyři velké propady značí státní svátky, tedy Den české státnosti (28. září), Den vzniku samostatného československého státu (28. října), výročí Sametové revoluce (17. listopadu) a vánoční svátky s oslavami Nového roku.

Lidé naopak méně času tráví v místě svého bydliště. Oproti normálu se pohyb osob v místě domova zvedl o pět procent. Ale například v dubnu roku 2021 bylo v místě bydliště o 15 procent více obyvatel oproti běžným dnům.

Reklama

Související témata:

Doporučované