Hlavní obsah

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně letos slaví 235 let

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně slaví letos v lednu 235 let. S ohledem na pandemii koronaviru ale žádné akce pro veřejnost nechystá, řekla ČTK mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Článek

Nemocnice má kolem 3000 zaměstnanců a roční obrat přes čtyři miliardy korun.

V lednu 1786 zahájil v místě bývalého kláštera činnost Císařsko-královský všeobecný zaopatřovací ústav, který spravoval nemocnici, porodnici, nalezinec, sirotčinec i ústav choromyslných. „Již v roce 1782 císař Josef II. zrušil klášter dominikánek na takzvaném území sv. Anny a rok nato rozhodl o zřízení špitálu. Přeměna kláštera v nemocnici začala v roce 1785,“ uvedla Lipovská.

Za další milníky lze podle ní považovat kromě roku 1786 také rok 1850, kdy se území sv. Anny jako předměstí sloučilo s městem Brnem a o tři roky později byla nemocnice prohlášena za veřejný všeobecný ústav, a především po zamítnutí přestavby původní nemocnice to bylo vybudování nové nemocnice v areálu bývalého kláštera u sv. Anny. Tak vznikla v letech 1865 až 1867 podle plánů architekta Theophila Hansena Zemská veřejná nemocnice v Brně, která později měnila názvy i své budovy.

Nyní nemocnice podle Lipovské patří vybavením a především odborníky mezi špičku českého zdravotnictví, po vzniku Mezinárodního centra klinického výzkumu hraje významnou roli také na poli vědy a výzkumu. „Myslím si, že hodně zaměstnanců nemocnice včetně mě je i díky takové historii hrdých na to, že v ní pracují. Vždyť u sv. Anny krátce působil v roce 1848 i Gregor Johann Mendel, zakladatel genetiky, a pracovala v ní řada významných lékařů,“ uvedl náměstek pro léčebně preventivní péči Jindřich Olšovský.

Reklama

Související témata:

Doporučované