Hlavní obsah

Falešní turisti i autonehody. Čína brání novinářům v práci

Čína převýchovné tábory brání jako nezbytný nástroj v boji s náboženským extremismem.Video: AFP, Reuters

 

Reklama

Novináři z agentury AFP se pokusili popsat realitu čínských internačních táborů. Dovnitř se nedostali, čínský režim si pro ně totiž připravil falešnou nehodu a všelijak se jim snažil od vstupu do táborů zabránit.

Článek

Tři Číňané právě posunovali malé nákladní auto tak, aby zůstalo pouhých pár centimetrů od auta zaparkovaného uprostřed silnice. Muži byli tak zaneprázdněni tvorbou falešné autonehody, že si ani nevšimli právě těch lidí, které se pokoušeli blokovat. Novináři, mířící k jednomu z proslulých čínských internačních táborů, se falešnému incidentu vyhnuli.

„Nehoda” později přilákala dav diváků a na dálnici se vytvořila fronta nákladních automobilů. Policie zastavila provoz a silnici vedoucí k táboru zablokovala kompletně.

Ačkoliv se tento incident nasimulovat nepovedl, situace dokládá, že čínské úřady v provincii Sin-ťiang zabraňují novinářům pokrývat citlivá témata. V severozápadním regionu Číny bylo do reedukačních táborů zavlečeno velké množství převážně muslimských etnických menšin, jako například Ujgurů.

Vláda existenci táborů tajila

Na nedávné šestidenní cestě do Sin-ťiangu novináři agentury AFP dokázali zdokumentovat tři z těchto komplexů s bloky budov obehnanými ostnatým drátem.

Čínská vláda zpočátku jejich existenci popírala. Tím chtěla čelit globálním protestům proti převýchovným táborům. Čína je brání jako nezbytný nástroj v boji s náboženským extremismem.

To ale dramaticky ztěžovalo snahu o nezávislou reportáž. Novináři byli téměř bez ustání sledováni úředníky v běžném neoznačeném oblečení, což pro ně znamenalo problematičtější komunikaci s místními, obzvlášť pokud je nechtěli vystavit rizikům.

Policejní kontroly na hranicích měst zabránily reportérům AFP cestovat mimo regionální centra, aniž by na své působení místní propagandistické úředníky upozornili.

Když se reportéři AFP pokoušeli k jednomu z internačních táborů v Hotanu přiblížit, po několika vteřinách je předjelo neoznačené auto a odřízlo jim cestu.

V průběhu jízdy do města Artux, kde měla být zničena ujgurská mešita, policie donutila reportéry AFP, aby se na nejbližším policejním stanovišti otočili a vyrazili zase zpátky. Na stanovišti reportérům vysvětlili, že silnice je uzavřena kvůli řidičským testům – 24 hodin denně po dobu dalších pěti dnů.

Na stejném kontrolním stanovišti se objevily také dvě ženy, které se označovaly za turistky. Protože se tvářily ztraceně, začaly v následujících hodinách v tmavě fialové dodávce následovat AFP ony. Dokonce i když reportéři AFP vyšli od falešné autonehody, aby si pořídili snímky z tábora z nedaleké vesnice, turistky zaparkovaly v blízkosti. Muž, který sám sebe označil za místní ochranku, později vyprovodil novináře pryč. Turistky nechal o samotě.

Režim měl některým novinářům vyhrožovat

Novinářům nezbyla jiná možnost než tábory fotografovat z dálky.

Ostatní zahraniční zpravodajské organizace při návštěvě regionu čelí podobným výzvám.

Ve zprávě, kterou v lednu zveřejnil Klub zahraničních korespondentů Číny, několik novinářů uvedlo, že je čínský režim pronásledoval, fyzicky jim blokoval přístup do některých lokalit či objektů nebo jim neumožnil najmout si pokoj v hotelu.

Reportér kanadských novin Globe and Mail Nathan VanderKlippe například řekl, že mu vyhrožovali zatčením a že zažil, jak ozbrojená policie se zvednutými štíty přistupuje k jeho vozidlu.

„Policejní důstojník mi zabavil fotoaparát a bez mého souhlasu vymazal všechny fotografie,” řekl VanderKlippe FCCC.

Telegrafní korespondentka Sophia Yan řekla, že ona a její kolegové museli cestovat téměř 50 mil (80,5 kilometru) pěšky, protože „bezejmenné hlasy skrz rádio nainstruovaly taxikáře, aby se otočil.“

V Kašgaru se někdo také vloupal do hotelového pokoje jednoho z novinářů AFP, poté, co se vzdálil jen na pár minut. Po návratu zjistil, že jsou dveře otevřené a jedna z jeho tašek byla přesunuta. O žádné materiály nepřišel, ale zpráva byla jasná: Úřady vás sledují.

Reklama

Související témata:

Doporučované