Hlavní obsah

Falešný Babišův web nabízí za volební hlas deset tisíc. Vytvořil jej Pirát

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš se stal terčem posměšné stránky.

Reklama

Na českém internetu se objevila další předvolební webová stránka, která si dělá legraci z Andreje Babiše (ANO). Lidé tentokrát budou moci požádat o „předvolební příspěvek důchodcům“.

Článek

Za stránkou stojí českolipský pirát Petr Jeník.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na webu predvolebniprispevek.cz vyzývá s fotkou premiéra Babiše seniory, aby si zažádali o mimořádný předvolební příspěvek 10 tisíc korun. Po prokliku je nutné vyplnit své jméno a jméno svého vnoučete a zakliknout, že souhlasí, že uvedené vnouče bude v dospělosti splácet dluh ve výši 20 000 korun, „který bude použitý na splacení tohoto předvolebního příspěvku a dotací pro holding Agrofred“.

Foto: predvolebniprispevek.cz

Ukázka z webu.

„Uvědomil jsem si to při kontaktní kampani, když jsem se dal do řeči s jednou paní, se kterou se známe. Když jsme se bavili o zadlužování země, tak to pro ni pořád bylo nekonkrétní a imaginární. Zjistil jsem, že jakmile jsem pak použil jméno jejího vnuka, začala to vnímat úplně jinak,“ popisuje Jeník důvod, proč web vytvořil.

Lidem, kteří formulář vyplní, se objeví poděkování: „Děkuji, že jste se rozhodli zadlužit svá vnoučata, abych se měl líp. Sdílejte, než to zakážou!“

Vytvořit stránku mu prý trvalo zhruba půlhodinu, během prvního dne už měla stovky návštěv a nyní je návštěvnost ve statisících.

Vedení Pirátů vzkázalo, že jde o soukromou aktivitu Petra Jeníka a nemá nic společného s oficiální kampaní koalice Pirátů a STAN. „Pan Jeník se neprodleně zaregistruje u Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí jako třetí osoba tak, jak ukládá zákon. Včetně všech náležitostí s tím spojených,“ uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Na doplňující dotaz, zda vedení strany považuje web za povedený či vtipný, dodala, že vedení věc vůbec nezaznamenalo a web nehodnotí.

Jeník tvrdí, že se zaregistroval přesně dle zákona. Vytvoření webu podle něj stálo zhruba 165 korun za doménu. „Mám to na serveru, který mám už dlouho pronajatý, a provozuji na něm i jiné své stránky. Nechám to, ať si to žije svým životem,“ uvedl.

Jména a příjmení, která zvědavci do formuláře vyplní, prý web nesbírá. „Formulář je slepý, nikam nevede,“ uvedl.

Předvolební příspěvek není jediným humoristickým webem reagujícím na Andreje Babiše. V době spuštění EET vznikla třeba stránka Bonzačka.cz, kde si lidé mohli stáhnout aplikaci Bonzačka a udat tam svého souseda, restauratéra nebo obchodníka. Web nabízel i funkci pro snadné nahlášení svatebního oznámení kvůli krácení daní na svatebních hostinách nebo vytvoření databáze demonstrantů.

Web za dobu své existence zaznamenal přes milion snah o stažení aplikace. Jenže místo aplikace se po kliknutí na odkaz zájemci objeví vzkaz od autora: „Vážně si chtěl stáhnout aplikaci Bonzačka? Tak běž před zrcadlo a koukni se na sebe. To, co vidíš, je opravdu velkej ubožák.“

Reklama

Doporučované