Hlavní obsah

Faltýnek a jeho diář. Vše o kauze druhého muže ANO

Foto: Profimedia.cz

Diář Jaroslava Faltýnka odkrývá řadu jeho byznysových zájmů, týkajících se například éry primátorky Krnáčové či dotací pro sportovního bosse Černoška.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby Jaroslava Faltýnka a přinesly zásadní odhalení. Zde najdete vše o kauze odkrývající odvrácenou tvář nejbližšího spolupracovníka Andreje Babiše.

Článek

Reportéři Seznam Zpráv v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání a schůzek o rozdělování veřejných zakázek, přidělování dotací a politického klíče dělení pozic v městských firmách v Praze i na Moravě.

Otázky bez odpovědi. Podívejte se na reakce Jaroslava Faltýnka a Andreje Babiše před zveřejněním reportáží Seznam Zpráv.Video: Kristina Ciroková

Informace, dotýkající se věcí veřejného zájmu, následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů, zasazovala do kontextu a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

Nabízíme vám přehled dosud zveřejněných textů a videí týkajících se případu Faltýnek a jeho diář.

1. Plán na skryté vlastnictví. „Skutečný vlastník - já“

Faltýnkův „obchodní diář“ má podobu mnoha ručně i strojově popsaných stránek, většinou volně ložených listů papíru formátu A4.

„SRO - vlastní AKCIE 33 procent. Kmenové listy (akcie na doručitele),“ zní jedna z poznámek a ta další působí až legračně: „Skutečný vlastník - já.“

Foto: Seznam Zprávy

List z Faltýnkova „obchodního diáře“. Skutečný vlastník - já, zapsal si do něj.

Jak rozpleteme dále, obě stručné noticky patří k plánu, jak by měl činovník Sněmovny skrytě vlastnit firmu, aby se to nekřížilo s pověstí a činy významného politika vládního hnutí. Na celé další straně kvůli této věci spřádá premiérův spolupracovník postup, jak to udělat, aby navenek vlastnil firmu někdo jiný než Jaroslav Faltýnek, a jak to zařídit, kdyby ji Jaroslav Faltýnek chtěl jednou vlastnit viditelně nebo získat majoritní část.

Detaily najdete v následujícím článku:

2. „Pohlídej mi dotaci.“ 30 milionů pro souseda z Prostějova

Řádky vyvedené modrou propisovačkou stvořil na čtvrtce papíru muž, který má ve svém oboru mimořádný vliv. Miroslav Černošek je už léta jedním z hlavních bossů českého sportu a s tím také jedním z největších příjemců veřejné podpory, kterou stát do sportu posílá.

Papír popsaný drobným rukopisem dává odpověď na otázku, jak se mu to daří.

Foto: Seznam Zprávy

Pohlídej mi dotaci. Tento dokument si Jaroslav Faltýnek přinesl do svého „diáře“ od souseda Miroslava Černoška.

„Investice do sportu z MŠMT-2016. Prosím pohlídej – jsou na MŠMT žádosti,“ napsal si poznámky. Jsou určeny druhému muži hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi.

Detaily najdete v následujícím článku:

3. Komentář: Faltýnek už sedm let vymítá Palermo

„Je vlastně šílené, že jde stále o jednoho z nejvlivnějších politiků v zemi a významného reprezentanta strany, která se pokouší honosit nálepkou ‚protikorupční hnutí‘ a momentálně se přetahuje o vedení v průzkumech. Kdo volí ANO s Faltýnkem, ten si na sobě nechává dříví štípat, jinak se to pojmenovat nedá,“ píše komentátor Jan Lipold.

Celý komentář Jana Lipolda najdete zde:

4. Babiš: Faltýnek musí vysvětlit svůj „diář“

Z vyjádření Andreje Babiše po zveřejnění prvních textů Seznam Zpráv vyplynulo, že Faltýnkův „diář“ by podle něj mohl ohrozit obraz hnutí ANO, jak ho Babiš voličům předkládá. „Hnutí jsem postavil na transparentnosti a principech boje proti korupci a v případě, že by je kdokoliv porušil, nemáme dál co řešit a musí odejít. A je jedno, jak se jmenuje nebo na jaké je pozici.“

Detaily najdete v následujícím článku:

5. Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

V letech 2014 až 2018, kdy mělo v hlavním městě ANO primátorku Adrianu Krnáčovou, řešil Jaroslav Faltýnek řadu citlivých obchodních sporů, které měly pro vládní hnutí důležité souvislosti.

Hned na několika místech „diáře“ najdeme z různých časových období Faltýnkovy poznámky k zásadní zakázce dopravního podniku. Jaroslava Faltýnka zajímal miliardový obchodní spor o pronájem reklamních ploch v pražské hromadné dopravě.

Foto: Seznam Zprávy

Muž, který chodil s Faltýnkem mladším na víno, byl pro otce spojkou do antimonopolního úřadu.

V tomto příběhu jde o to, že pražský dopravní podnik vypověděl nejprve smlouvu na pronájem reklamních ploch společnosti Rencar. A to přesto, že je v této firmě minoritním vlastníkem. Poté, co Rencar o smlouvu přišel, získala ji společnost, kterou vede a spoluvlastní Faltýnkův kamarád. Hned v následujících parlamentních volbách potom ANO dostává od této firmy obří slevu na billboardy v Praze.

Detaily najdete v následujícím článku:

6. Komentář: Nejsem jako politici, jsem Faltýnek

„Jestli Faltýnek někdy byl politikem ve smyslu člověka angažovaného ve veřejném dění, poháněného jakoukoliv ideologií či politickým směrem, přestal jím být kdysi hodně dávno. Už v době, kdy se v dresu ČSSD z pozice městského radního podílel na vládě v domovském Prostějově, byly jeho doménou úplně jiné tahy než ty skutečně politické,“ píše ve svém komentáři Jakub Štos.

„Jeho hřištěm se záhy stalo zákulisí byznysu propojujícího veřejný a soukromý sektor, mocenské a personální rošády, splétání vztahové sítě s cílem z pozadí ovlivňovat, dosazovat, řídit, povolovat či zamítat, rozhodovat, velet.“

Celý komentář Jakuba Štosa najdete zde:

7. Protikorupční hnutí? Spíš profikorupční, reaguje opozice na kauzu

Podle předsedy ODS Petra Fiala plní kauzy Jaroslava Faltýnka mediální prostor s železnou pravidelností. „Vždy je s podporou svého šéfa Andreje Babiše spolehlivě ustál. A vždy souvisí s tím, že ANO jako protikorupční hnutí rezignovalo na předponu ‚proti‘ a dovedlo klientelistické mechanismy k dokonalosti,“ míní předseda ODS.

„Ve skutečnosti je hnutí ANO spíš profikorupční než protikorupční,“ glosovala pro Seznam Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „U pana Faltýnka zvaného Efko mě to absolutně nepřekvapilo. Pravá ruka premiéra Babiše je příkladem typického kmotra. Pan Faltýnek nemá v politice co dělat,“ dodává Pekarová Adamová.

Detaily najdete v následujícím textu:

8. Faltýnek hájí své kroky: „Pověřilo mě předsednictvo ANO“

„Jsem dospělý člověk a byl jsem prvním místopředsedou hnutí. Z toho vyplývalo, že jsem se potkával se spoustou lidí a řešil spoustu věcí,“ uvádí Faltýnek.

Pokus o konfrontaci se samotným Jaroslavem Faltýnkem zabral několik týdnů. Pokusy o setkání a rozhovor šéfposlanec hnutí ANO opakovaně odmítal, nakonec si dotazy nechal zaslat mailem. Odpověděl po pěti dnech, když svá vyjádření ladil s celým mediálním týmem hnutí ANO a premiéra Babiše.

Detaily najdete v následujícím textu:

9. „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

Osobní poznámky Jaroslava Faltýnka o lobbingu, obchodech a vlivových akcích dokládají, že tehdejší 1. místopředseda hnutí ANO pražský dopravní podnik v éře primátorky Adriany Krnáčové de facto ovládal a měl zásadní vliv na to, kdo jej bude řídit.

Foto: Seznam Zprávy

Faltýnek si v bodech sepsal plán, jak ovládnout pražský dopravní podnik.

Druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek řídil dění v pražském dopravním podniku. A přizval si k tomu kamaráda z Hané a z Agrofertu, právníka Květoslava Hlínu.

Detaily najdete v následujícím textu:

10. Babiš stále dokola: „Nic o tom nevím.“

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš už druhý týden opakuje, že o případu Faltýnek nic neví. „Přestanete mi něco podsouvat. Moje reakce snad byla dostačující. Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete. Nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel,“ napsal předseda vlády Seznam Zprávám. Na dotaz, jakým způsobem bude situaci řešit a zda proti Faltýnkovi zakročí, už neodpověděl.

Názory dalších politiků ANO čtěte v následujícím textu:

11. Drží se Faltýnek s Babišem v šachu?

Politolog a děkan Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislav Balík v rozhovoru pro pořad Terén Kristiny Cirokové říká: „To, co se stalo, by sice zlomilo vaz kdekomu dalšímu v kdejaké politické straně. Ale na Jaroslava Faltýnka to stačit nemusí.“ A dále: „Nesmíme podcenit to, že Jaroslav Faltýnek je velmi blízko Andreji Babišovi celou řadu let. Už z té předpolitické doby. A že se dost možná vzájemně drží v šachu. Tím, co na sebe vědí.“

Terén Kristiny Cirokové na téma Faltýnek a jeho diář.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

12. Faltýnek řídil byznys vymahačů, v diáři uvedl detaily

Do osobních zápisků si Babišův klíčový muž sepsal tabulku, kdo má vydělat na vymáhání nezaplacených pokut v pražské hromadné dopravě.

Jak Jaroslav Faltýnek dokáže s politickým vlivem v zádech pomáhat svým kamarádům, ukazuje případ exekutora Dalimila Míky, jinak také souseda z lyžařského areálu Paprsek v Jeseníkách.

Foto: Seznam Zprávy

Takto si Faltýnek zapsal, jak se budou dělit zakázky na vymáhání pohledávek.

Jde o důležitou zakázku na vymáhání pohledávek v pražském dopravním podniku, do jehož chodu, jak jsme uvedli v minulých textech o diáři, Faltýnek díky svému politickému postavení velmi silně zasahoval. Zařídil to tak, že prosadil, aby u rozhodování managementu byl povinně jeho další kamarád - advokát Květoslav Hlína.

Detaily najdete v následujícím článku:

13. Zveřejnil se diář a najednou se mění ministři, říká Kroupa

„My jsme zveřejnili diář a najednou se objevila nutná výměna ministra,“ říká autor reportáží Janek Kroupa v rozhovoru s Marií Bastlovou v pořadu Ptám se já. Narážel tak na časovou souslednost, kdy první reportáž byla zveřejněna v pondělí 5. dubna a ještě týž den odpoledne byla lidmi z okolí premiéra vypuštěna informace, že se chystají dvě změny ve vládě. Následující den padl jen ministr zdravotnictví.

Téma Faltýnkova diáře však žilo dál. A to nejen na Seznam Zprávách, věnovala se mu i další média.

„Pokud bych četl jenom to, co máme v rukou, a měl si udělat obrázek o Jaroslavu Faltýnkovi, tak by mě v životě nenapadlo, že je politikem. Je to diář obchodníka, který ovládá zákulisí různých obchodů, ke kterým přistupuje, jako by to byly obchody jeho a s jeho majetkem,“ říká Janek Kroupa.

Na rozhovor se podívejte zde:

O Jaroslavu Faltýnkovi mluví v pořadu Ptám se já Marie Bastlové reportér Janek Kroupa.Video: Seznam Zprávy

14. „Deset procent ze zakázky je normální. Nejsme aristokrati“

Další zjištění z diáře Babišova klíčového muže. Jaroslav Faltýnek se snažil ovládnout dopravní zakázky v Olomouckém kraji. „Nad 6 milionů je nutno zrealizovat s konkrétní firmou,“ stojí v diáři.

Absolutní většina poznámek v diáři Jaroslava Faltýnka vznikla přímo rukou předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO, ale tyto dva listy papíru byly popsány strojopisem. Popisují, jak rozdělovat dopravní veřejné zakázky v Olomouckém kraji.

„Na začátku chci navrhnout nic neměnit, protože to velmi dobře funguje (kontaktní osoba), a jen změnit výhybky. Jakákoliv změna přinese u firem jen nervozitu a nejistotu, a než se vzájemně poznají a přestanou mít strach, bude konec volebního cyklu!!!!!“ stojí ve dvoustránkovém dokumentu vytištěném kancelářskou tiskárnou.

Foto: Seznam Zprávy

Z diáře: Hlavně aby se nám do toho nepletly firmy od Šariše.

Materiál pro Jaroslava Faltýnka zpracoval prostějovský právník a Faltýnkův blízký spolupracovník Zdeněk Klapka. Muž, který dokáže vážně vysvětlovat, že brát si deset procent ze zakázek je přece běžné.

Detaily najdete v následujícím článku:

15. Jak se dostalo zlaté vejce Českých drah k miliardářům

Skupina politiků a manažerů kolem předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, propojených z dob společného působení v Babišově holdingu Agrofert, postupovala způsobem, který podíl v lukrativním podniku ČD – Telematika přihrál nikoliv státu, jak oficiálně tvrdili, ale vlivným finančníkům.

Prozrazují to zápisky z jara 2016 ze souboru poznámek Jaroslava Faltýnka, který se podařilo v uplynulých měsících získat a Seznam Zprávy ho už několik dní rozplétají.

Foto: Seznam Zprávy

Z Z Faltýnkova diáře: Poslední řádek směřuje podíl ČD – Telematiky do správných rukou.

Ze zápisků a z časové posloupnosti dění kolem cenné polostátní firmy je zřejmé, že Faltýnek dopředu počítal s tím, že podíl v ČD – Telematika padne do rukou jeho známého, miliardáře Pavla Hubáčka a následně skupině PPF. Na jaře 2016 si udělal poznámku, která „předvídá“ vývoj, který v následujících dvou letech skutečně nastal.

Detaily najdete v následujícím článku:

16. Komentář: Řídit stát jako mafie a vařit při tom žáby

„Andrej Babiš sám dobře ví, co Jaroslav Faltýnek dělá a co maskuje slovy o ‚pověření od předsednictva hnutí ANO‘. Dokud mu ale nedojde, že ne všichni jeho původní voliči jsou vařené žáby, kterým jsou tyto věci jedno, tak bude dál držet nad svým souputníkem ochrannou ruku a nadávat na novináře,“ píše ve svém komentáři šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

„Nevrč, brachu, na zrcadlo, když máš křivou hubu, zní slavné motto Gogolova Revizora. Snad to politici i voliči hnutí ANO jednou pochopí. Stejně jako tu nebetyčnou hloupost o tom, že stát se má řídit jako vlastní firma. Nemá. Nesmí. Právě proto, aby si z něj Faltýnek a jemu podobní kmotři nedělali dojnou krávu pro své zájmy a obchody.“

Celý komentář Jiřího Kubíka najdete zde:

17. Faltýnek přebíral peníze v hotovosti, vypovídají dva svědci

Seznam Zprávy přinesly zásadní svědectví, s nímž se seznámila už i policie. Klíč k jedné z událostí nabízejí zápisky v diáři Jaroslava Faltýnka, které už dva týdny reportéři rozplétají.

„Byl jsem dvakrát u předávání peněz v hotovosti. Předali mu je v nějaké kabele. Kolik přesně to bylo, nevím,“ říká svědek jedné z událostí, jehož identitu Seznam Zprávy znají a který je připraven své svědectví říct i policii.

Podle tohoto člověka peníze souvisely s ovlivňováním zakázek ve prospěch firmy Agrotec.

Další muž, jehož svědectví Seznam Zprávy detailně znají, mluví o situaci, kdy Jaroslav Faltýnek přebíral třikrát peníze v hotovosti v černé kožené brašně od majitele banky Creditas a svého známého Pavla Hubáčka.

Jaroslav Faltýnek i lidé, kteří podle svědectví peníze předávali, na dotaz Seznam Zpráv uvedli, že se nic takového nestalo.

Detaily najdete v následujícím článku:

18. Faltýnkův diář pomohl policii, znovu začala šetřit starší případy

Policie znovu otevřela vyšetřování některých korupčních podezření, jež se v minulosti objevila kolem předsedy poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Stalo se tak na základě informací, které v posledních týdnech zveřejňovaly Seznam Zprávy a které vycházely z osobních zápisků klíčového muže vládního hnutí.

„Můžeme potvrdit, že analyzujeme nové informace a že se zabýváme i staršími případy. Více informací však poskytovat nebudeme,“ řekl pak Seznam Zprávám mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Nová aktivita se podle informací Seznam Zpráv točí zejména okolo svědectví dvou lidí, kteří popsali předávky peněz, ovlivňování veřejných zakázek a dotací, jež redakce na základě vlastnoručně psaných poznámek Jaroslava Faltýnka rozklíčovala.

Detaily najdete v následujícím článku:

Případům týkajícím se Jaroslava Faltýnka se budeme dál věnovat.

Reklama

Doporučované