Hlavní obsah

Spor v ANO kvůli homosexuálům. Faltýnek dělá mrtvého brouka, říká Babišova europoslankyně

Europoslankyně Radka Maxová (ANO) o Jaroslavu Faltýnkovi a uzákonění homosexuálních manželství.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Europoslankyně ANO Radka Maxová ve Výzvě Seznamu říká, v čem ji šéf poslaneckého klubu zklamal. A proč uvítala postoj Babiše.

Článek

Déle než rok poslanci projednávají uzákonění stejnopohlavních sňatků, které jsou jedním z dlouhodobých témat nové europoslankyně Radky Maxové. Za větší práva homosexuálů bojovala už jako poslankyně ve Sněmovně a ve Výzvě popsala, jak těžké je i v rámci ANO tohle téma vůbec prosadit k projednání.

„Hnutí ANO nechce zařadit manželství pro všechny na pořad (jednání Sněmovny). Apelovala jsem na pana Faltýnka (předsedu poslaneckého klubu ANO), abychom to zařadili. Pro něj to není priorita, staví se k tomu jako mrtvý brouk. Neuvědomuje si, že se to týká až deseti procent lidí, kterým se velmi zjednoduší život,“ vysvětluje Maxová.

Novela občanského zákoníku by homosexuálům v manželství přiznala stejná práva a povinnosti, jako mají heterosexuální páry. Registrované partnerství by pak zaniklo.

„Panu Faltýnkovi jsem to vysvětlovala velmi intenzivně. Když se domluvíte na tom, že se podá návrh na pevné zařazení (na jednání Sněmovny), a pak se předseda klubu zeptá: Je to pro někoho priorita? Tak ta otázka je samozřejmě položená jinak a těžko s tím můžete něco dělat. V tomto mě určitě zklamal,“ neskrývá své rozčarování Maxová.

Celý pořad Výzva s Radkou Maxovou:

Babišova europoslankyně: Hnutí ANO jde hlavně o udržení voličů, nemyslí na dlouhodobé dopady.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Andrej Babiš veřejně podpořil uzákonění sňatků homosexuálů letos v dubnu. Televizi Prima řekl, že ve prospěch návrhu vystoupil i na jednání poslaneckého klubu ANO.

Projednávání novely navržené 46 poslanci ze šesti stran ale v březnu nepostoupilo ani do druhého čtení. Navíc proti němu stojí konzervativní návrh na ústavní ochranu tradičního manželství podepsaný 37 poslanci.

Europoslankyně Radka Maxová je členkou ANO téměř od jeho založení. V rozhovoru také hodnotí, jak se hnutí posunulo od svých původních priorit a proč podle ní ztratilo původní voličskou základnu ze střední třídy.

„Občas mi přijde, že děláme politiku, jež odpovídá momentální náladě společnosti, a zapomínáme na dlouhodobé dopady, které to může způsobit. Možná se snažíme udržet voliče,“ míní.

Proč nesouhlasí s návrhem poslance ANO Aleše Juchelky přispívat vícečetným rodinám na auto? Řeší jako europoslankyně s kolegy v Bruselu kauzu Čapí hnízdo? Čím by se měli čeští poslanci inspirovat v Evropském parlamentu?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Radkou Maxovou.

Reklama

Doporučované