Hlavní obsah

Faltýnek doporučoval a mnohdy nevybíravě dosazoval lidi, říká bývalý ministr dopravy Prachař

Rozhovor s Antonínem Prachařem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Proč je Dan Ťok slabý a co za výzvy čeká budoucího ministra dopravy? Nejen na tyto otázky odpovídal bývalý šéf resortu Antonín Prachař.

Článek

Jejich vzájemný vztah je dlouhodobě vyostřený. Podle Ťoka je Prachař zhrzený, ten si zase myslí, že se české dopravě demisí současného ministra ulevilo. „Ministr se nedá měřit jenom tím, jak dlouho sedí na své židli, ale tím, jaké má výsledky – a ty jsou tristní,” říká Prachař o působení svého nástupce v úřadě.

Bývalý člen hnutí ANO ve své kritice pokračuje. „Dostali jsme se do stavu, kdy tato země ztratila čtyři a půl roku,” komentuje výkony Ťoka. A proč vydržel ve funkci tak dlouho? „Pan Ťok byl vybrán a je těžké přiznat, že ten výběr nebyl přesný,” říká Prachař.

Ministr, který byl ve funkci od ledna do listopadu 2014, vzpomněl také tlak Jaroslav Faltýnka na fungování instituce. Ten měl mít velké slovo u personálního obsazení a ne vždy to byla šťastná volba: „Někteří lidé dosazeni panem Faltýnkem do společnosti ČD Cargo museli být rychle odvoláni.”

Na budoucího šéfa resortu tak čeká několik výzev. Největší je podle Prachaře vrácení kompetencí státu. Jaké jsou další a jak fungovalo Ministerstvo dopravy poslední čtyři roky pohledem jeho bývalého šéfa, se dozvíte ve videu.

Reklama

Doporučované