Hlavní obsah

Faltýnek jako šíbr i žoviální strýc. Reportér s kamerou demaskuje politiky

Neboli Václava Dolejšího: Natáčíme politiky mezi voliči.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Politický reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší se společně s televizním štábem dostal tam, kam politici kamery běžně nepouštějí. Vznikla tak série pořadů ze zákulisí politiky Neboli. Dnes vám nabízíme sestřih nejlepších pasáží.

Článek

Kdo také stál před naší kamerou?

Jaroslav Faltýnek. Znáte ho hlavně jako Babišova pobočníka, který řídí poslance ANO a zároveň u toho zvládá dělat byznys. Loni v lednu jsme ukázali ještě jednu, méně známou Faltýnkovu tvář. Natáčeli jsme na vernisáži jeho obrazů, kam dorazila řada vlivných lidí z politiky i byznysu - a někteří si Faltýnkovy „skvrny“ za statisíce koupili.

„Já jsem mazal z Hané, to bude asi kombinace obojího,“ odpověděl Faltýnek na dotaz, proč si myslí, že lidé za jeho obrazy utrácejí takové sumy? Jestli se jim líbí a oceňují jejich uměleckou hodnotu, nebo si tím spíše kupují přízeň vlivného politika?

Pavel Novotný. Epizoda s extrovertním řeporyjským starostou, jenž mezi tím opustil ODS, byla nejsledovanější. Novotný během natáčení nepřetržitě mluvil jako kulomet. „Oni o mně říkají - ten je nafetovanej. Ne, já takhle prostě normálně působím,“ omlouval se a jako „důkaz“ otevřel ve své starostovské kanceláři šuplík a z něj vytáhl dva „tripy“, dvě dávky drogy LSD.

„Vždycky jsem ji miloval a pořád miluju, jenže teď na to nemám čas, protože k tomu potřebujete alespoň tři dny volna. A to jako starosta nemám,“ uzemnil nás nakonec.

Karel Schwarzenberg. S „jeho jasností“, jak poslanci TOP 09 říkají jeho nejbližší kolegové, přišla úleva, uklidnění a hlavně nadhled. V 83 letech nejstarší český poslanec prožíval izolaci v bývalém loveckém zámečku Dřevíč uprostřed hlubokých lesů na Křivoklátsku docela s nadhledem. Zažil nacistickou okupaci, protektorát, výslechy rodičů gestapem, po válce zas komunistický puč, zabavení majetku a emigraci.

„Příroda je příroda, vždycky se něco objeví, nedivte se tomu. To patří k životu. Nesmíme panikařit, děje se to každých několik desítek let. Neumíráme masově jako za španělské chřipky nebo morové epidemie. Dneska máme bezvadný lékařský systém a vlastně to docela dobře zvládáme,“ uklidňoval.

Alena Schillerová. Po uzavření ekonomiky jsme čekali, že ministryni financí najdeme v kanceláři skoro zavalenou starostmi. Ačkoliv výdaje státního rozpočtu odtékaly jako voda z protrženého rybníka a příjmy naopak vyschnuly, Schillerová nedávala najevo žádné emoce.

Nakonec nejvíc překvapily police plné velké sbírky nejrůznějších andělů. „Já jsem se kdysi potkala s irskou mystičkou Lornou Byrne, která je autorkou bestselleru Andělé v mých vlasech. Hodně mě to ovlivnilo, jde to zevnitř,“ vysvětluje Schillerová, která zřejmě v duchu knihy věří, že nás neustále obklopují andělé a pouze čekají na naši prosbu o pomoc.

V sestřihu nejlepších pasáží z pořadu Neboli Václava Dolejšího, které jsou ve videu umístěném nahoře v textu, uvidíte také Miloše Vystrčila (ODS), Jaroslavu Pokornou Jermanovou či Ivo Vondráka (v době natáčení hejtmani za ANO), Romana Prymulu (tehdy ministra zdravotnictví) a Václava Klause mladšího (tehdy šéfa Trikolóry).

Reklama

Doporučované