Hlavní obsah

Faltýnek junior: Táta je démonizován. A Babiš by za námi mohl více stát

Foto: Ondřej Koutník

Jméno druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího zaznívá v korupční kauze Stoka. Obvinění nejsou, jakékoliv pochybení odmítají. „Vadí mi, když přes moji osobu někdo útočí na tátu. Jinak nejsem profesionální syn, jak říkáte. Jsem svůj, mám řadu koníčků, strašně rád rybařím,“ řekl mimo jiné ve druhé části rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Faltýnek.

Reklama

Ve druhé části otevřeného rozhovoru pro Seznam Zprávy Jiří Faltýnek popisuje rozbroje v brněnské organizaci hnutí ANO a vysvětluje, proč místo do ODS vstoupil do hnutí ANO.

Článek

Od chvíle, kdy policejní razie zatkla několik brněnských politiků z hnutí ANO kvůli podezření ze zmanipulovaných zakázek na radnici Brno-střed, vysvětluje syn druhého nejmocnějšího muže hnutí ANO Jiří Faltýnek své postavení a vztahy v brněnské politice.

V kauze není obviněn, ale případ ukázal na jeho kontakty s vyšetřovanými lidmi. Tlak ještě zesílil poté, co vyšly na veřejnost některé detaily zaznamenané v policejním spisu kauzy, které policisté dali název Stoka. O Jiřím Faltýnkovi i jeho otci v něm - v kontextu úplatků - mluví několik podnikatelů, které policie vyslechla a některé i obvinila.

Faltýnek mladší poskytl Seznam Zprávám exkluzivní rozhovor, v jehož první části zveřejněné v pondělí vznesená podezření odmítá. „Na mé straně stojí fakta. Nejsem obžalovaný ani stíhaný, nebyl jsem na žádném výslechu, policie mě nijak nekontaktovala, neoslovila,“ pronesl.

Nyní Seznam Zprávy přinášejí druhou část obsáhlého interview. Jiří Faltýnek mluví o tom, jak na něj dopadá postavení jeho otce, a popisuje mimo jiné vztahy uvnitř hnutí ANO.

První část rozhovoru je ZDE (druhá pokračuje za odkazem):

Před několika dny jste přerušil členství v ANO. Co vás k tomu dohnalo, když sám říkáte, že v kauze Stoka nijak nefigurujete a jde o pomluvy?

Protože mě o to požádal pan Vokřál (místopředseda hnutí ANO a lídr kandidátky do krajských voleb - pozn. red.)

Kdy vás o to požádal?

Zhruba před dvěma měsíci.

Proč ale vaše žádost o přerušení členství přišla až teď?

V mezičase vypukla pandemie. Sepsal jsem rezignační dopis, dal ho tátovi a požádal ho, ať ho předloží, až bude v Praze, a projednají to. Tak se také stalo, bohužel až po dvou měsících kvůli koronakrizi.

Máte členství přerušené do konce roku. Co si myslíte, že se v mezičase změní?

Doufám, že se situace uklidní. Politika mě baví, rád bych v ní pokračoval. Navíc by měl mezitím proběhnout i soud (v případu Stoka - pozn. red.), který by měl ukázat, že jsem se ničeho nedopustil, nic neudělal, jen se o mě baví odsouzení a několikrát stíhaní lidé jako Saman El-Talabani a Basman Jaza a vymýšlejí si.

Pokud se v lednu příštího roku vrátíte do ANO, co očekáváte, že se v mezičase odehraje v rozbouřené brněnské organizaci?

Věřím, že se to celé stabilizuje. A vyhrajeme krajské volby.

Tomu věříte i po vypuknutí Stoky?

Snažím se tomu věřit (smích).

Plánujete podílet se na předvolební kampani?

Pokud mě o to někdo požádá, tak ano.

Slyšel jsem, že předseda hnutí Andrej Babiš se nechal před časem slyšet, že by celé Brno kvůli korupční kauze nejraději zrušil. Nepomohlo by ‚pročistit‘ brněnskou organizaci?

Zaznamenal jsem tu informaci, ale nemyslím si, že by to bylo lepší.

Nakolik je situace pro ANO v Brně udržitelná? Vždyť ve spisu se mluví i o předsedkyni regionální buňky a poslankyni Taťáně Malé, o lídrovi kandidátky Petru Vokřálovi, o poslanci Pavlu Staňkovi, o rodině vicepremiérky Aleny Schillerové a mnoha dalších komunálních politicích ANO.

Ano, to máte pravdu. Je to těžká otázka, ale podle mě ukáže až čas, nakolik je to pro brněnské ANO přežitelné. Výsledek voleb napoví. Vždycky může být ještě hůř.

Jak hodnotíte nedávný souboj v brněnské organizaci ANO, zda mají být kvůli Stoce zrušeny tři místní organizace? Předsednictvo hnutí ANO zrušilo svůj původní březnový verdikt, že mají být tři organizace v Brně rozpuštěny. To není úplně běžný manévr.

Když to řeknu diplomaticky, působí to na mě nešťastně.

Kdo udělal chybu?

Chybu podle mě udělala oblastní organizace Brno-město a její předsedkyně paní Karasová. Historicky jsme byli zvyklí, že špinavé prádlo si pereme doma, ne na veřejnosti. Kauzu Stoka jsme si měli probrat a vyjasnit tady v Brně, pak případně odhlasovat nějaký závěr a posunout to na kraj, který by to případně dal dál do Prahy. Ve skutečnosti to proběhlo přesně naopak. Zasedla krajská organizace, která vynechala Brno, a rovnou to valila do Prahy.

Tím pádem tedy udělala chybu i Taťána Malá, předsedkyně jihomoravského ANO?

Ano, obě udělaly chybu, paní Karasová i paní Malá.

Posvěcení to zřejmě mělo i u lídra kandidátky a místopředsedy hnutí Petra Vokřála, který je spojencem paní Malé.

Jsou velmi spojení.

Takže chybu podle vás udělal i Vokřál?

Vzhledem k tomu, že byl tahounem řešení kauzy Stoka a iniciátorem zrušení tří organizací, tak chybu udělal i on. Celou dobu dané očištění tlačil.

Jeho jméno se ve spisu Stoky objevuje podobně jako to vaše. Naštvalo vás, když vás vyzval k odchodu?

Komu chybí sebereflexe, s tím se nedá nic dělat. Ale nenaštvalo mě to, respektoval jsem jeho přání, je to vysoce postavená osoba v ANO. Když mi někdo takový něco řekne, poslechnu. Já své slovo, na rozdíl od pana Vokřála, držím.

V čem?

To teď nechci komentovat.

Vaším jménem se na březnovém jednání předsednictva hodně operovalo vůči vašemu otci. I kvůli tomu jste přerušil členství?

Ano, byl to jeden z důvodů, částečně jsem se stal hromosvodem kritiky vůči tátovi.

Petr Vokřál dlouho nechtěl, aby předsednictvo zrušilo verdikt zrušující tři brněnské organizace. Politicky tuto bitvu prohrál. Oslabí ho to v rámci hnutí?

Volby ukážou, projevit se to může.

Proč podle vás pan Vokřál na zrušení daných organizací tak trval?

Z lidí, se kterými se o tom bavím, to nikdo nechápe.

Brněnský poslanec Pavel Staněk v nedávném rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že v Brně docházelo k takzvanému velrybaření, kdy se účelově nabírají členové. Setkal jste se s tím?

Řeknu to z pozice předsedy ANO Brno-Ivanovice, kde máme tři členy: nikdy jsem se s velrybařením u nás nesetkal. Pokud k tomu docházelo jinde, nevím, a ani asi nechci vidět. Nemyslím si ale, že ten problém je takový, jak o něm mluví například Petr Vokřál.

Velrybaření bylo jedním z typických neduhů klasických stran. Jste už jako ostatní? ANO často tvrdí, že není tradiční politickou stranou?

Všechno je to o lidech. K takovým věcem prostě dochází všude, je to o konkrétních jednotlivcích, ne o systému jako takovém. Proces přijímání členů je jinak nastavený docela přísně.

Co vás motivovalo před sedmi lety vstoupit do ANO?

O politiku jsem se zajímal vždycky. Býval jsem voličem ODS, navzdory tomu, že táta byl v ČSSD. O politice jsme se vždycky bavili, docela jsme se pošťuchovali.

Proč jste nevstoupil do ODS, ale do ANO?

Politika hnutí mi byla blízká, líbilo se mi, že to bylo něco nového, netradičního. Nikdy jsem ale nemířil v hnutí vysoko, takové ambice nemám ani teď. Na začátku jsme s několika kamarády založili místní sdružení. V Ivanovicích jsem se dostal do zastupitelstva, kde jsme udělali spoustu dobrých a užitečných věcí. Dotáhli jsme tam poštu, opravili jsme radnici, viděl jsem naživo, že pilná a poctivá politika nese v reálu ovoce. To mě fakt těšilo, když jsem viděl, že jsou lidi rádi.

Chtěl to po vás váš otec?

Ne, vůbec, moc jsme to spolu neprobírali. Jen mi dal kontakt na tehdejší předsedkyni Brna, abych věděl, co a jak udělat v Ivanovicích.

Byl jste někdy před tím v nějaké jiné straně?

Ne, celý život nestraník. ANO ve mě vzbudilo zájem zjistit, jaká je politika na vlastní kůži. Chtěl jsem vědět, jak to funguje.

Nikdy jste spolu s otcem v politice nespolupracovali?

Dříve ne, až v poslední době trochu. Ačkoliv mám to příjmení, třeba ve volbách v roce 2014 jsem byl na kandidátce na nevolitelném místě - do magistrátu jsem se ani nedostal, byl jsem asi třetí náhradník a naskočil až po letech do zastupitelstva místo pana Plagy. Ve volbách v roce 2018 jsem byl na devátém místě. Také všichni říkali, že budu náměstek a kdoví co, realita byla úplně jiná. Nikdy jsem nebyl protežovaný, byť si to někdo myslí.

Trpěl jste někdy tím, že jste v uvozovkách profesionální syn, ve vleku a stínu jednoho z nejmocnějších politiků v zemi?

Vadilo mi to jen tehdy, když to proti mě někdo zneužíval, jinak ne. Vadí mi, když přes mojí osobu někdo útočí na tátu. Jinak nejsem profesionální syn, jak říkáte. Jsem svůj, mám řadu koníčků, strašně rád rybařím.

Spousta lidí se po vstupu do politiky lidsky změní. Stalo se vám, že by vám třeba některý z kamarádů vyčinil, že se chováte jinak?

Snažím se zachovat si zdravý rozum, nemíchám světy kamarádů a politiky. Přátelé se mě třeba ptají na články, které se o mně píšou, snažím se jim to vysvětlit. Myslím, že mě snad berou.

Znal jste před vstupem do hnutí Andreje Babiše, pro kterého váš otec dlouho pracoval?

Vůbec. Viděli jsme se možná jednou někde na sportovních hrách na Čapáku. Blíže se ale neznáme.

Jak hodnotíte jeho dosavadní působení?

Hodnotím to, přes určité přešlapy, pozitivně.

Řadě lidí, která někdy byla premiérovi na blízku, na Babišovi vadí, že se jich v rozhodných momentech nezastane. Zažil jste podobné zklamání či pocit?

To je na Andreji Babišovi. Samozřejmě by bylo příjemné, kdyby za svými lidmi někdy více stál, ale neočekávám to. A ani mu to nevyčítám.

Co jsou vaše politické cíle? Chtěl byste do sněmovny?

Nechtěl, chci se věnovat komunální politice, na úrovni magistrátu. Hrozně mě to baví, stačí mi být zastupitelem, nepotřebuji uvolněnou funkci. Svou odbornost rád uplatním v některé z městských firem.

Jste asistentem poslance Vyzuly. Pohybujete se často po parlamentu?

Ne, já mu pomáhám s jeho brněnskou kanceláří, řešíme to tady. Do Prahy jsem jezdil jen v době, když pan Vyzula ve sněmovně začínal, byl předsedou zdravotního výboru v minulém volebním období.

Rozhovor natáčíme v bytovém domě v brněnské čtvrti Žebětín, který vám patří. Koupil jste ho od sponzora ODS a náměstka Roberta Kerndla, obchod jako právnička posvětila současná primátorka Brna za ODS Markéta Vaňková. Jaký je váš vztah se současným vedení Brna?

To byla náhoda. Pana Kerndla jsem sice znal ze zastupitelstva, ale prodej domu jsem našel na webu v inzerátu. Tehdy jsem poznal i paní Vaňkovou, využil jsem jejích právnických služeb. Jinak se moc neznáme.

Popíráte tedy, že by to v jednu dobu bylo tak, že Velký Efko vládlo v Praze a na celostátě, malý Efko v druhém největším městě?

Ne, to fakt ne. Myslím, že jsem dostatečně vysvětlil, jak tomu bylo. Tátovo jméno je zbytečně démonizováno.

Reklama

Doporučované