Hlavní obsah

Faltýnek o rozpadu ANO v Brně: Já přivedl Vokřála, Švachulu jsem neznal

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Po rozsáhlé korupční kauze, do které byli zapojeni někteří komunální politici hnutí ANO, předsednictvo strany zrušilo tamní oblastní organizaci. Jak bude vypadat její obnova, popsal místopředseda Jaroslav Faltýnek.

Článek

Co se v Brně teď bude dít?

Předsednictvo dneska jednomyslně zrušilo oblastní organizaci Brno. To znamená, že de facto vyloučilo všech zhruba 200 členů. Současně požádalo krajské předsednictvo, aby svolali mimořádný sněm a zvolili si nové krajské vedení. Ten sněm proběhne bez lidí z Brna, protože ti jsou dnes zrušení. A až bude zvoleno nové krajské předsednictvo, tak to by mělo obnovit organizaci v Brně a pečlivě ty lidi vybrat. Přijímání členů schvaluje celostátní předsednictvo.

Kdo tedy bude ručit za to, jací lidé do Brna půjdou?

To nové krajské předsednictvo. A celostátní předsednictvo vše schválí. Ten postup je podle stanov.

Bývalí brněnští straníci se odvolávali na vás, že jste to byl vy, kdo problematické lidi do hnutí přivedl.

Já jsem přivedl v uvozovkách de iure spoustu lidí, protože já jsem byl ten, kdo zakládal místní organizace po celé republice. Já jsem vlastně hnutí budoval a stavěl, takže můžete říct, že mám zodpovědnost za všech těch 3 500 lidí, kteří v hnutí jsou. A budete mít pravdu. A někteří se povedli a někteří se nepovedli.

A kdo tedy přivedl ty, kteří se nepovedli? A nepodcenili jste je při schvalování?

Co se týká konkrétně těch osob, o kterých se hovoří, tak já jsem do hnutí osobně přivedl Petra Vokřála. Ten přivedl Richarda Mrázka, který mu potom dělal čtyři roky náměstka na radnici. A Richard Mrázek přivedl Jirku Švachulu. Já jsem Jirku Švachulu vlastně moc neznal, ale bylo to v rámci balíku tehdy asi 70 lidí, kteří byli v té době, v tom roce 2013, přijímáni.

Vyvozování politické zodpovědnosti z vaší strany tedy nebude?

(Ironicky) Já mám zodpovědnost úplně za všechno. Byl jsem primátorem v Brně, byl jsem krajským předsedou v Brně, byl jsem lídrem na hejtmana v Brně. Já jsem vlastně démon, který byl úplně u všeho. A mám za to absolutní zodpovědnost. Ale vážně. Kdybych měl ze všeho, kde figuruje moje jméno, vyvozovat nějaké důsledky, tak jsem z toho v blázinci. Několikrát.

Máte už taktiku, jak zařídit, aby vás tato kauza před krajskými volbami na jihu Moravy nepoškodila?

Jihomoravský kraj není jenom Brno, je to sedm regionů včetně Brna. A to samozřejmě posoudí voliči. Já nedokážu odhadnout, jaký tato kauza může mít dopad. My jsme to jako předsednictvo na návrh pana předsedy vyřešili rázně, zrušili jsme celé Brno a teď je potřeba Brno postavit celé znovu. A to bude mít na starost jak nové krajské vedení, které vzejde ze sněmu, tak potom celostátní předsednictvo.

Věříte, že se vám v Brně podaří získat nové osobnosti, které tamní hnutí ANO očistí?

To není otázka na mě. Já se k Jihomoravskému kraji vyjadřovat nechci a ani do toho nebudu nijak vstupovat. Jsem poslancem za Vysočinu, bydlím v Praze a trvalé bydliště mám v Prostějově. Brnem jen projíždím po dálnici. Je to na těch nových lidech v Brně a koho se jim tam podaří získat. Je shoda na tom, že když Petr Vokřál odešel z hnutí, tak by jej měl vést stávající hejtman Pan Šimek.

Věříte, že krajské předsednictvo bude zvolené dobře?

To je tajná volba a je to na těch lidech, já na to nemám žádný vliv. Po zkušenostech, které mám, jim do toho v žádném případě nebudu mluvit.

Reklama

Doporučované