Hlavní obsah

Faltýnek se nedostal ani na kandidátku. Musí najít místo jinde, nebo skončit

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Členové ANO na Vysočině rozhodli, že nechtějí na kandidátce do sněmovních voleb za svůj region klíčového muže Andreje Babiše.

Článek

Nominační konference hnutí ANO na Vysočině, kde se rozhodovalo o kandidátce pro sněmovní volby, postavilo před nepříjemné otázky o budoucnosti předsedu poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka.

I když o to usiloval, nejen že se Babišův klíčový muž nestal lídrem kandidátky, ale podle potvrzení hned několika místních členů ANO se Jaroslav Faltýnek na seznam vysočinských volebních kandidátů ani nedostal.

Jaroslav Faltýnek komentoval výsledek nominační konference jen krátce. „Plně respektuji stanovisko a rozhodnutí kolegů z Vysočiny a to je vše,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv.

Více se k podobě navržené kandidátky vyjadřovat nechtěl. Do nominace pro sněmovní volby však podle stanov může zasáhnout ještě celostátní výbor hnutí ANO. Ten o finální verzi kandidátek bude rozhodovat nejspíše v červnu.

Členové hnutí ANO z Vysočiny, s nimiž Seznam Zprávy mluvily, však doufají, že zásah vedení už nepřijde.

V případě, že vedení ANO do kandidátek nezasáhne, by musel Jaroslav Faltýnek dostat místo na kandidátce ANO v jiném kraji. Řada regionů však má už nominační konference za sebou a kandidátky tedy za regiony uzavřené.

Rýsuje se tak možnost, že by politik, který měl dosud v klubu a v hnutí ANO výjimečné postavení, ve Sněmovně nebude.

V České televizi Jaroslav Faltýnek v neděli řekl, že přemýšlí, že kandidovat nebude. V této souvislosti dále prohlásil, že „je otrávený“ z obvinění, kterým čelí například po zveřejnění zápisků ze svého diáře. Tedy kauze, jejíž detaily popsaly Seznam Zprávy.

Na Vysočině Faltýnek pro svoji kandidaturu dostal jen malou podporu. Jedině oblastní organizace ANO v Pelhřimově ho před nominační konferencí podpořila, a stejně mu oficiálně nominaci na lídra kandidátky nedala.

Další politici ANO z Jihlavy a Třebíče vzali Faltýnkovu žádost o podporu pouze na vědomí. Spolustraníci z Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou pak Babišova klíčového muže nepodpořili vůbec.

Lídrem kandidátky na Vysočině byl nakonec schválen krajský zastupitel a člen předsednictva hnutí ANO Martin Kukla. Za ním by se měl objevit Zdeněk Faltus a třetí pak Ludmila Řezníčková.

Vedle Faltýnka se však na kandidátku nedostali také další dva současní poslanci ANO: Josef Kott a Radek Zlesák. Oba to na dotaz Seznam Zpráv potvrdili.

Kott se k tomu nechtěl více vyjadřovat. Zlesák pak řekl, že o pozici na kandidátce ani neusiloval. „Už někdy před rokem jsem oznámil, že jako poslanec pokračovat nebudu,“ prohlásil.

Na kandidátce není ani současná poslankyně Monika Oborná, která je předsedkyní regionální organizace na Vysočině. Oborná nyní na dotazy Seznam Zpráv nereagovala. Podle Kukly dostala nabídku být na kandidátní listině v první pětce, což odmítla.

Reklama

Doporučované