Hlavní obsah

Faltýnek se pustil do poslanců z ANO: Nepracujete, prohráváme

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek nebyl spokojen s disciplínou členů poslaneckého klubu.

Reklama

Ve čtvrtek se nepodařilo dostat na jednání Sněmovny novelu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Šéf poslanců ANO kvůli tomu vyčinil dalším členům klubu hnutí.

Článek

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se během čtvrtečního jednání Sněmovny rozzlobil na své kolegy. Nelíbilo se mu, že se nepodařilo dostat k projednání novelu, kterou předložil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„V sále je dnes málo členů našeho klubu. Chybí nás 21. Prohráváme důležitá procedurální hlasování,“ poslal Faltýnek členům klubu SMS zprávu, jejíž autentičnost Seznam Zprávy ověřily.

„Svoji nepřítomností kazíte úsilí ostatních členů klubu,“ zlobil se v ní dále šéf poslanců ANO.

Zmíněná Vojtěchova novela rozšiřuje okruh vakcín proti covidu-19, které by se hradily z veřejného zdravotního pojištění. Úhrady by se týkaly i těch, které Česko nezakoupilo na základě objednávky Evropské unie. Jde například o vakcíny darované nebo zapůjčené jinými státy za podmínky, že jde o očkovací látky schválené evropskou agenturou.

K tomu, aby se novela projednala přednostně ve stavu legislativní nouze, ve čtvrtek chyběly jen tři hlasy. Z klubu ANO nebyli přihlášeni čtyři poslanci: Věra Adámková, Pavel Juříček, Patrik Nacher a Marcela Melková. Adam Kalous se zdržel hlasování.

Dalších sedmnáct poslanců včetně Andreje Babiše nebo ministrů Richarda Brabce a Kláry Dostálové bylo vypárováno. Takže byli z jednání omluveni.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Zpráva od Jaroslava Faltýnka.

Třeba Věra Adámková řekla, že se nemohla tohoto hlasování účastnit kvůli tomu, že měla jiné jednání, ke kterému ji právě Faltýnek pověřil.

„Měla jsem v té době jiné povinnosti. Byla jsem pověřena panem Faltýnkem k jednání mimo sál,“ prohlásila Adámková.

„Nemohl jsem hlasovat, neboť jsem byl pracovně v zahraničí,“ uvedl pak poslanec ANO Juříček.

Jaroslav Faltýnek Seznam Zprávám napsal, že mu vadí, že prohrávají hlasování u vládních návrhů zákonů.

„Jsem předseda klubu a mým úkolem je, aby vládní návrhy procházely. Když poslanci nejsou v sále při hlasováních, upozorním je na to zprávou. Není to nic neobvyklého,“ uvedl Faltýnek.

„A v tomto konkrétním případě šlo o to, že potřebujeme mít právní úpravu pro možnost úhrady vakcín, které Česká republika získá z darů či jako zápůjčku od jiných zemí,“ doplnil.

Místopředseda poslaneckého klubu ANO Roman Kubíček podotkl, že je nepříjemné, když poslanci nedoběhnou na důležité hlasování. „Občas je důležité připomenout poslancům, že jsou v práci,“ dodal Kubíček.

S Faltýnkem souhlasí další místopředseda poslanců ANO Jan Volný. I podle něho je velký problém, když Babišovo hnutí někdy důležitá hlasování prohrává.

Reklama

Doporučované