Hlavní obsah

Umíme počítat do 108, budeme v opozici, řekl Faltýnek. Jako šéf klubu končí

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaroslav Faltýnek při jednání Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

V novém poslaneckém klubu ANO nastanou nové pořádky. Hnutí podle Jaroslava Faltýnka počítá s tím, že skončí v opozici.

Článek

Poslanecký klub hnutí ANO nově povede ministryně financí Alena Schillerová. Ve funkci tak končí dosavadní šéf Jaroslav Faltýnek, rozhodl se z postu odejít sám.

Faltýnek, donedávna považovaný za pravou ruku Andreje Babiše, vedl poslanecký klub od vstupu ANO do Sněmovny. Teď bude prvním místopředsedou. Spolu se současným šéfem Radkem Vondráčkem bude také členem vyjednávacího týmu.

„Po volbách jsem se setkal s předsedou Babišem a oznámil mu své rozhodnutí, že už nechci pokračovat. V menšinové vládě nebylo úplně jednoduché shánět podporu pro vládní návrhy, ale dařilo se to,“ řekl Faltýnek.

Otázku, zda ještě ANO věří v možnost jednat o účasti ve vládě, odkázal na předsedu Babiše. Zároveň ale řekl: „Umíme počítat do 108, počítáme s tím, že budeme v opozici.“

„Tato země se nachází ve velmi složité situaci. Máme tu ekonomickou krizi. My jsme ti nejpovolanější, kteří si to uvědomují, protože jsme museli na tom pracovat. My nechceme kvůli svým nenaplněným ambicím uvrhovat zemi do další krize,“ řekla k vyjednávání Schillerová.

Babišovo hnutí po prvním jednání nového klubu uvedlo, že si nárokuje post předsedy Sněmovny jako strana s největším klubem. Hnutí chce také vedení sedmi výborů. Místo šéfa Sněmovny ale pro sebe hodlá zabrat koalice Spolu jako vítěz voleb. Hovoří se o Markétě Pekarové Adamové nebo Marku Bendovi.

A vítězná koalice už ANO vzkázala, kdo je silnějším hráčem. „Pokud bude probíhat předání moci hladce, budeme respektovat poměrný systém v orgánech sněmovny. Pokud to nepůjde hladce, tak to nebude,“ uvedl Zbyněk Stanjura z ODS, který v čele klubu bude pokračovat i novém volební období.

Faltýnek řekl, že ho takové vyjádření „vyděsilo“, ale že hodlá počkat na nabídku koalice.

Faltýnkovu pozici oslabilo několik skandálů – byl například přistižen na tajné schůzce s někdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou v restauraci, která měla být kvůli covidu zavřená.

Jeho jméno se objevilo také v korupční kauze Stoka spojované s brněnskou buňkou hnutí ANO. A server Seznam Zprávy podrobně popsal zápisky z jeho uniklého diáře – psalo se v nich například o státních zakázkách, přidělování dotací, ovlivňování státních úřadů a využívání politického vlivu na pomoc kamarádům.

Reklama

Doporučované