Hlavní obsah

Faltýnek zaúřadoval. Těsně před hlasováním k Bečvě zatáhl za brzdu

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Dobře načasovaná žádost Jaroslava Faltýnka o přestávku zabránila hlasování o Bečvě.

Reklama

Poslanci nerozhodli o vyšetřovací komisi k Bečvě. Těsně před hlasováním si klub ANO vyžádal přestávku. Po ní už nebylo možné v jednání pokračovat.

Článek

Poslanecká sněmovna po tříhodinové emotivní diskuzi přerušila projednávání vzniku vyšetřovací komise k ekologické havárii na řece Bečvě. Před možným hlasováním si předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek vyžádal přestávku na poradu klubu do 18 hodin. V 18 hodin však začínal pevně zařazený bod ministra zdravotnictví k očkování.

V polovině března to bude půl roku od chvíle, kdy chemikálie ze zatím neznámého zdroje zabila 40 tun ryb na 38 kilometrech řeky. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tehdy uvedl, že nalezení viníka bude otázkou několika hodin. Policie však případ vyšetřuje už téměř půl roku bez konečného výsledku. Protahuje se také dodání znaleckých posudků. Znalec Jiří Klicpera už několikrát požádal o prodloužení lhůty na jejich vypracování. O poslední prodloužení požádal 3. března. Původně měl posudek odevzdávat už 21. prosince loňského roku.

Soudního znalce zkritizovali opoziční poslanci, kteří o ustavení vyšetřovací komise usilovali. „Soudní znalec, který měl přinést tolik očekávané rozuzlení, se zatím stihl v očích veřejnosti pouze zdiskreditovat. Jediným výsledkem jeho práce jsou neustálé žádosti o posunutí termínu a jeho výroky ‚viníka znám, důkazy nemám‘,“ řekl poslanec Stanislav Blaha (ODS).

Proti ustavení komise byli především poslanci ANO a KSČM. Postoj komunistů představil poslanec Zdeněk Ondráček, v minulosti policejní vyšetřovatel, který zpochybnil užitečnost sněmovních vyšetřovacích komisí.

„Vyšetřovací komise jsou pouze politickou hrátkou. Jejich závěry většinou vedou k ničemu, anebo k tomu, že podáme trestní oznámení a skončí to tak, že jsme podali oznámení a státní zastupitelství to odloží. Všichni si myslíte, že to funguje tak jako v televizní kriminálce, kde američtí supermani seberou stopy, DNA a za 24 hodin mají pachatele,“ řekl kolegům Ondráček. Poslankyně ANO Eva Fialová uvedla, že vznik komise nepodpoří, protože není možné, aby vznikala komise k živému spisu.

Podle předkladatele návrhu, předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, je potřeba komisi vytvořit také proto, aby vyslechla i lidi, které policie ještě nevyslechla. „Slyšíme od rybářů, kteří tam byli na místě první a odebrali vzorky, že podle jejich informací nejsou tyto vzorky brány v potaz, a mají obavu, že mohly být znehodnoceny. Zároveň mají obavu, že o jejich svědectví ani nikdo nestojí,“ uvedl.

Poslankyně Margita Balaštíková (ANO) opoziční poslance nařkla z toho, že z kauzy Bečva dělají jen politickou událost. A uvedla, že podle informací, které tehdy jako krajská politička získala, viníkem určitě není chemička Deza, kterou někteří z otravy řeky v minulosti podezírali. Deza patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

„20. září 2020 jsem byla radní za životní prostředí a zemědělství ve Zlínském kraji. Do mé kompetence spadala samozřejmě i řeka Bečva. V 8 hodin ráno jsem obdržela seznam firem, které to v žádném případě být nemohly, nemohly to být proto, že mají statická měření. To znamená, že na jejich výpustích jsou umístěny měřáky, v majetku patrně ČIŽP, které neustále monitorují výtoky do veřejných vod. Mezi nimi, i když si to nepřejete, byla samozřejmě i společnost s názvem Deza. Nikdy jsem to tady nekomentovala. Tuto informaci měl samozřejmě i hejtman Zlínského kraje, váš kolega za KDU. Nikdy s touto informací nevystoupil a domnívám se, že to neudělal proto, protože bylo pár dnů před volbami,“ uvedla Balaštíková, čímž se dostala do slovní potyčky s poslanci lidovců, které zkritizovala za to, že s lidmi jen manipulují na „svých faceboocích“.

Za neférovost a vytrhávání informací z kontextu poslance obvinil i ministr Brabec, kterého se dotklo, že kvůli tomu, že v minulosti řídil chemičku, z něj kolegové dělají člověka, který nemá rád přírodu. „Od dětství sedím u vody, dívám se na to jako rybář a je mi líto, co se tam stalo. Jsem i vášnivý houbař, trávím v přírodě celý život,“ oponoval jim a dodal, že tím, že se vyšetřování protahuje, je nešťastný a naštvaný.

Diskuzi ukončil poslanec Milan Feranec (ANO), který uvedl, že pokud by měla Sněmovna převzít vyšetřování živého případu, tak při dovedení ad absurdum by se pro účely tohoto vyšetřování musela pozastavit účinnost trestního řádu, zákona o Policii České republiky a zákona o státní službě.

„Vzhledem k tomu, že je to opravdu velmi vážná a složitá materie a kolega Feranec tady vznesl spoustu zásadních otázek, tak já bych si dovolil poprosit o kratičkou přestávku na poradu našeho klubu do 18.00 hodin,“ ukončil debatu předseda klubu ANO Faltýnek. V 18 hodin totiž začínal bod ministra Jana Blatného (za ANO) k očkování. A po diskuzi o vakcínách se poslanci rozešli.

Reklama

Doporučované