Hlavní obsah

Faltýnek zveřejnil, kolik půjčil synovi. Do opraveného přiznání uvedl částku dva miliony

Jiří Faltýnek v březnu pro Seznam vysvětloval, jak si půjčil přes devět milionů na koupi domu.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek uvedl do majetkového přiznání údaje o půjčce pro syna. Ten díky ní financoval koupi pozemku a domu v Brně.

Článek

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek upřesnil své majetkové přiznání a napsal do něj, kolik peněz půjčil na developerský projekt svému synovi.

Stalo se ale tak poté, co novináři upozornili na to, že druhý muž hnutí premiéra Andreje Babiše tuto informaci ve svém loňském majetkovém přiznání neuvedl. Přiznání musel předseda poslaneckého klubu hnutí ANO jako poslanec odevzdat do konce června.

Zpřesněné údaje v přiznání místopředsedy hnutí ANO opět připomněly otázky spojené s tím, jak Faltýnek junior, zastupitel ANO v Brně, financoval svůj loňský realitní obchod.

Firma Jiřího Faltýnka totiž koupila v brněnské čtvrti Žebětín rozestavěný dům s pozemkem a zaplatila za něj 9 498 500 korun společnosti současného náměstka brněnské primátorky, Roberta Kerndla z ODS.

Podle kupní smlouvy, kterou Seznam získal, si Jiří Faltýnek peníze půjčil. Část – přes 5 073 500 korun – získal od nebankovní olomoucké společnosti Vitacredit. V březnovém rozhovoru pro Seznam pak přiznal, že má také půjčku od svého otce.

„Mám samozřejmě půjčku od otce,“ řekl Jiří Faltýnek. Na otázku, o jakou konkrétní částku jde, odpověděl: „Zbylou část mi půjčil.”

Kde zůstalo 2,4 milionu

Majetkové přiznání staršího Faltýnka však ukázalo jenom půjčku dva miliony korun.

Zda i zbylých více než 2,4 milionu si Jiří Faltýnek půjčil, nebo jde o jeho úspory, nechce vysvětlit.

„Už to neřešte,“ řekl nyní Faltýnek mladší Seznamu a hovor obratem ukončil.

Poté ještě na zaslané otázky poslal své vyjádření. Ani v něm však jednoznačně neuvedl, zda a kdo mu případně peníze půjčil.

„Mohu vás naprosto ujistit, že společnosti nejsou financovány penězi v hotovosti. Dále vás chci ujistit, že na financování společnosti se nepodílí žádné stíhané osoby nebo osoby politicky exponované,“ napsal Jiří Faltýnek. Zároveň připomněl, že půjčku od otce nedostaly jeho firmy, ale on osobně.

Jaroslav Faltýnek pak na dotazy, které se týkaly půjčky pro jeho syna, několik dní nereagoval a nebral ani mobilní telefon.

Obchody s firmou z korupční kauzy

Letos v březnu zadržela a obvinila policie kvůli korupční kauze na radnici Brna-střed devět lidí. Včetně dvou tehdejších Faltýnkových brněnských spolustraníků z ANO Jiřího Švachuly a Petra Liškutina.

Tehdy média upozornila také na to, že Jiří Faltýnek s manželkou udělali realitní obchod s firmou MTc-stav. Syn jejího jednatele byl v březnu rovněž obviněn. A žalobce Radek Mezlík v této souvislosti formuloval podezření, že společnost MTc-stav, respektive její zástupci, se dopustila uplácení.

Kupní smlouvy dokládají, že si Faltýnkovi v polovině roku 2016 koupili ve Vranově u Brna od této firmy rozestavěný dům s pozemkem. Podle kupní smlouvy, kterou Seznam získal, zaplatili 5,2 milionu korun. Za nedokončený dům přitom zaplatili 1,7 milionu, zbytek stál pozemek. Na tuto nemovitost mají podle katastru hypotéku, stejně jako na byt v Ivanovicích.

Realitní obchod Faltýnka juniora. Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

U bank jsem pohořel, řekl Faltýnek

Na dům v Žebětíně, který si Faltýnkova firma koupila, jí půjčila také společnost Vitacredit.

„Podmínky bank jsou přísnější. Vyžadují historii podnikatelského subjektu, aby mohla vůbec půjčit. Potřebuje tam vidět nějaké obraty, nějaké realizované zakázky, projekty a tak dál. A ta společnost byla de facto prázdná. Takže v bankách jsem pohořel,“ vysvětlil letos v březnu Faltýnek, proč si právě od této firmy půjčil.

Vitacredit v současné době podle obchodního rejstříku vlastní firma Zdeňka Chmely, který je zároveň předsedou finančního výboru za ANO v Moravském Berouně na Olomoucku. Tedy v kraji, odkud je také Jaroslav Faltýnek.

„Já znám Brňáky a ostatní členy ANO z Olomouce nebo jiných měst neznám,“ odmítl Jiří Faltýnek, že by půjčku získal díky dobrým kontaktům.

Jiří Faltýnek jako řadový zastupitel v Brně nemusí své majetkové přiznání odevzdávat. Jeho firmy, které vznikly loni, dosud v obchodním rejstříku zprávy o svém hospodaření nezveřejnily.

Reklama

Doporučované