Hlavní obsah

Faltýnkův diář se obrací k premiérovi. Věděl to Babiš, nebo ne?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš tvrdí, že o krocích šéfa poslaneckého klubu ANO nevěděl. Bezmála dva týdny odmítá říci, jak přesně bude kauzu svého důležitého politika řešit.

Reklama

Premiér Andrej Babiš tvrdí, že o byznysových manévrech Jaroslava Faltýnka zapsaných v jeho diáři nevěděl. Druhý muž hnutí ANO a jeho spojenci navzdory tomu tvrdí, že Faltýnek měl pro své kroky mandát od vedení hnutí.

Článek

Představitelé hnutí ANO se rozcházejí v odpovědi na otázku, na základě jakého pověření podnikal předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek akce, které zmiňuje ve svém diáři, o němž už několik dní informují Seznam Zprávy.

Reportérům se podařilo získat soubor Faltýnkových poznámek a zápisků, které si vedl o lobbingu za dotace svých kamarádů, o rozdělování zakázek, které ovlivňoval, anebo o obchodních sporech a personálních záležitostech státních či městských firem, do nichž zasahoval.

V řadě případů, některé už Seznam Zprávy popsaly, Faltýnek nestandardně využívá politického postavení ve vládním hnutí.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš však v reakci pro Seznam Zprávy opakovaně uvedl, že o konání svého bývalého 1. místopředsedy ANO nevěděl. „Přestanete mi něco podsouvat. Moje reakce snad byla dostačující. Pan Faltýnek ode mě neměl žádný mandát k jednání ve věcech, které nastiňujete. Nic o tom nevím, nikdy jsem o tom neslyšel,“ napsal předseda vlády Seznam Zprávám.

Na dotaz, jakým způsobem bude situaci řešit a zda proti Faltýnkovi zakročí, už neodpověděl.

Přitom i premiér musí vědět o diáři svého pobočníka delší dobu. Už tomu jsou dva týdny, co Faltýnek a Babišův mediální tým dostali od redakce k souboru poznámek a kauzám z nich plynoucím sérii dotazů. Babiš také už v pátek před dvěma týdny reportérce Seznam Zpráv řekl, že se předsedy poslaneckého klubu na případ bude ptát.

V samotném hnutí ANO se reakce na Faltýnkův diář pohybují od těch, které věc bagatelizují, k těm, jež opatrně připouštějí, že zjištění Seznam Zpráv mohou být vážná.

O tom, že nelze zveřejněná odhalení týkající se Faltýnkova propojení politiky a byznysu ignorovat, je přesvědčený například poslanec ANO Rostislav Vyzula. Podle něho je třeba, aby případ prověřili kriminalisté.

„Je to velmi žhavé téma a závažná věc, kterou nelze jen tak přejít. Je velice těžké hodnotit tuto záležitost, zatím máme informace především z médií. Pan Faltýnek snad bude plně souhlasit s tím, aby policie vše prošetřila. Ta ať řekne. Nemůžeme se řídit jen dojmy, které vyplývají ze zpráv,“ uvedl ve středu poslanec Vyzula v pořadu České televize Události, komentáře.

„Byl bych rád, kdyby došlo k očištění a policie to řádně prošetřila. Je to velmi, velmi závažná věc, nepodceňuji to, může to být pro pana Faltýnka nebezpečné,“ dodal Vyzula.

Podle zjištění Radiožurnálu už policie na Faltýnkově diáři začala pracovat, a to detektivové elitního útvaru NCOZ.

Šéfposlanec jako stabilizátor

Jaroslav Faltýnek ve středu vysvětloval svůj diář od řečnického pultíku v Poslanecké sněmovně. Poslancům řekl, že nejužší vedení ANO o jeho manévrech v pražské politice vědělo - tedy včetně předsedy Babiše.

„Předsednictvo hnutí mě požádalo, vyzvalo, abych jako první místopředseda tu situaci šel řešit. A já jsem ji vyřešil,“ uvedl šéf poslanců ANO, když objasňoval své zásahy do pražské politiky a zejména personálií v dopravním podniku.

Babiš však, jak bylo zmíněno výše, zcela popírá, že by Faltýnka něčím z diáře pověřil.

Jaroslav Faltýnek o svém působení v Praze přiznal i to, že se věnoval miliardovému sporu firmy Rencar o reklamu v pražské MHD. Tento segment trhu nakonec ovládla skupina BigMedia, kterou spoluvlastní Faltýnkův kamarád Richard Fuxa. ANO navíc od této společnosti získalo ve sněmovních volbách 70procentní slevu v kampani. Faltýnek se hájí, že svým jednáním dopravnímu podniku ušetřil peníze.

„A konkrétně třeba ta kauza Rencar, kde vlastně za vlády hnutí ANO a následně tedy už za nového magistrátu, za Pirátů, došlo k tomu, že ta smlouva byla přesoutěžena a vydělalo se na tom 100 milionů korun za rok pro dopravní podnik,“ dodal někdejší 1. místopředseda ANO, který tento post opustil loni na podzim po kauze Vyšehrad.

Hlavnímu manažerovi ANO a poslanci Janu Richterovi takové vysvětlení situace stačí a místo stranického kolegy Faltýnka kritizuje novináře.

„Vysvětlil to na klubu i na plénu Sněmovny. Mně to postačuje. Já mám ale také problém s tím, že se vychází z poznámek z ukradeného diáře a na základě toho si vytváříte vlastní příběhy a domýšlíte kontext,“ zastal se Richter svého klubového šéfa.

Pro dobro hnutí

Jiný Faltýnkův dlouholetý spolupracovník a poslanec Milan Feranec za svým někdejším kolegou-manažerem z Agrofertu pevně stojí. Volání po jeho rezignaci na funkci šéfa poslaneckého klubu odmítá.

„Nepochybuji o tom, že pražští politici od něho chtěli politickou podporu, aby ukončili pro Prahu zločinně nevýhodnou smlouvu s Rencar. Ta firma měla mnoho politických zastánců. Podporu dostali, smlouvu ukončili, Praha na tom vydělala sto mega ročně,“ napsal Feranec Seznam Zprávám.

Podle něho bylo v pořádku i to, že Faltýnek zasahoval do kauzy Rencar. Proto, že o jeho roli dle něho vědělo předsednictvo ANO, tedy s výjimkou samotného šéfa ANO Andreje Babiše, který tvrdí opak.

„Pan Faltýnek měl mandát řešit politickou situací v Praze a stabilizovat situaci. To splnil,“ říká Feranec v rozporu s tvrzením předsedy hnutí Babiše. „To, že představitelé Prahy chtěli politickou podporu pro odvážný krok - vypovědět nevýhodnou smlouvu - je normální. Rencar zuřivě bojovala o svůj byznys a nepochybně do toho boje investovala hodně peněz. Na PR, média, lobbisty,“ sdělil Feranec, který v minulosti působil jako náměstek na Ministerstvu dopravy.

Další Faltýnkův souputník z poslaneckého klubu Jan Volný nemá problém ani s tím, jak Faltýnek tlačil na vedení Ministerstva školství kvůli dotaci na dostavbu olympijského centra v Prostějově, pro niž ho podle diáře nezpochybnitelně zaúkoloval jeho kamarád a sportovní boss Miroslav Černošek.

„Dle mého soudu pan Faltýnek dlouhodobě podporoval nesporně prospěšnou stavbu olympijského centra a navíc v regionu, který jako poslanec zastupuje a byl zde zvolen. Zatím nevidím důvod, proč odcházet z funkce předsedy klubu, kterou plní znamenitě,“ napsal Volný Seznam Zprávám.

Poslanec Rostislav Vyzula dodal, že Faltýnka vnímá jako člověka, který i v této kauze prokázal, že vše dělá pro dobro ANO.

„On se vždycky snaží udělat všecko pro ANO, aby hnutí fungovalo. Je to nový politický subjekt, vždycky měl zájem na tom, aby se to celkově ujalo, věnoval tomu obrovskou energii za ty roky, co ho znám. Tahle zpráva je určitě šokující, ale je za ním kus práce. Podílel se na tvorbě hnutí od píky, bojuje za ANO. Věřím, že pokud nebude usvědčen a obviněn, stále věřím v presumpci neviny,“ pronesl Vyzula ve středečních Událostech, komentářích v ČT.

Případy z Faltýnkova „diáře“

Seznam Zprávy zmapovaly byznysové vazby druhého muže hnutí ANO. Reportéři v minulých měsících promluvili s řadou svědků a Faltýnkových souputníků. Podařilo se jim tak získat i ztracený Faltýnkův „diář“, soubor obsahující jeho poznámky z řady obchodních jednání. Informace dotýkající se věcí veřejného zájmu následně redakce ověřovala u mnoha zdrojů a porovnávala s dostupnými daty. Vznikla tak série reportáží odkrývající odvrácenou tvář pravé ruky Andreje Babiše.

V sérii článků už jsme publikovali:

1. část: Skutečný svět vládního šéfposlance

2. část: Faltýnek zařizoval na školství 30 milionů pro souseda

3. část: Do boje o reklamu povolal Faltýnek Švachulu

4. část: „Pověřilo mě předsednictvo ANO,“ hájí své kroky Faltýnek

5. část: Faltýnkův diář: „Krnáčová je neřízená střela. Paktuje se s Křetínským“

Reklama

Související témata:

Doporučované