Hlavní obsah

Faltýnkův diář zavařil advokátovi. Zastupitelka pro něj žádá potrestání

Foto: Profimedia.cz

Faltýnkův diář naznačuje, pro koho vlastně pracuje Babišův klíčový muž.

Reklama

Advokát Zdeněk Klapka porušil podle názoru prostějovské zastupitelky Hany Naiclerové zákon o advokacii, když obhajoval provize pro politiky a snažil se zákulisně ovlivňovat veřejné zakázky. Podala podnět k České advokátní komoře.

Článek

Prostějovský advokát Zdeněk Klapka, dlouholetý spolupracovník šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, bude zřejmě muset před profesní komorou vysvětlovat, proč zlehčoval a obhajoval korupční praktiky politiků. A proč vymýšlel plány, jak manipulovat s veřejnými zakázkami.

Podnět kontrolní radě České advokátní komory dala prostějovská opoziční zastupitelka Hana Naiclerová (Změna pro Prostějov). A to na základě článku o Klapkových zákulisních aktivitách na Olomoucku, který nedávno publikovaly Seznam Zprávy.

Advokát Klapka podle mínění Naiclerové porušil zákon o advokacii, který říká, že advokát nemá snižovat důstojnost advokátního stavu a je povinen dodržovat pravidla profesionální etiky a pravidla soutěže.

„Jak má veřejnost dodržovat zákony, když dokonce známý advokát veřejně říká, že je normální páchat trestnou činnost?“ obhajuje smysl svého podnětu Naiclerová, která předloni obdržela Cenu za odvahu od Nadačního fondu proti korupci.

Na nečisté praktiky upozorňuje už několik let, v minulosti této komunální političce neznámý pachatel polil auto barvou.

Provize pro politiky jsou normální

Svůj podnět se Naiclerová rozhodla podat poté, co Seznam Zprávy v polovině dubna zveřejnily další dokument z pozoruhodného a byznysem prodchnutého „diáře“ šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, muže též s trvalým bydlištěm v Prostějově. Jde o dva listy papíru popsané strojopisem, v němž je načrtnut systém přidělování zakázek z oblasti dopravy v Olomouckém kraji.

Autorem textu tentokrát není podle všeho Faltýnek, jako u jiných zveřejněných fragmentů zápisníku, ale právě jeho dlouholetý spolupracovník a blízký přítel z Prostějova Zdeněk Klapka.

Systém přidělování kontraktů byl načrtnut tak, že Klapka v něm měl sehrát i ústřední roli prostředníka mezi soukromými firmami a veřejným sektorem.

„Na začátku chci navrhnout nic neměnit, protože to velmi dobře funguje (kontaktní osoba), a jen změnit výhybky. Jakákoliv změna přinese u firem jen nervozitu a nejistotu, a než se vzájemně poznají a přestanou mít strach, bude konec volebního cyklu!!!!!“ stojí například ve dvoustránkovém dokumentu vytištěném kancelářskou tiskárnou.

„Mluvíme vždy o věcech do 6 mil. Investice nad 6 milionů je nutno řešit tak, že budou domluveny podmínky tak, aby se to mohlo úspěšně zrealizovat s konkrétní firmou, což určitě jde,“ stojí také v textu.

Sám advokát Klapka se v prvopočátku k autorství i přihlásil. „Nemohu popřít, že to jsou skutečně mé myšlenky,“ uvedl na schůzce s reportérem Seznam Zpráv. Ale později začal autorství relativizovat.

V rozhovoru s redaktorem nicméně označil za normální, když politici berou provize ze zakázek. „Ale v politice to tak je, všude na světě,“ prohlásil.

Foto: Seznam Zprávy

Jedna ze stran ve Faltýnkově diáři s myšlenkami od Zdeňka Klapky.

Klapka bez reakce

Hana Naiclerová žádá kontrolní radu České advokátní komory, aby zmíněné skutečnosti prošetřila, a navrhuje, aby na Klapku byla podána kárná žaloba pro porušení právních předpisů.

„Vytvořením materiálu o tom, jak je třeba přizpůsobit veřejné zakázky na míru konkrétnímu dodavateli, JUDr. Klapka porušil povinnost svým poctivým, čestným a slušným chováním přispívat k důstojnosti a vážnosti advokátního stavu,“ píše regionální politička v podnětu, který má redakce v kopii. Stejně nezákonné a zavrženíhodné je podle textu i Klapkovo vyjádření, že je běžné, když politici berou provize ze zakázek.

Seznam Zprávy se snažily získat vyjádření i od advokáta Klapky. Telefonní hovor sice přijmul, ale krátce poté zavěsil s vysvětlením, že je několik dnů po operaci a nemá na povídání čas a náladu. Na následnou SMS s žádostí o vyjádření k podnětu Hany Naiclerové už nijak nereagoval.

Foto: ČTK

Prostějovský advokát a lobbista Zdeněk Klapka (vpravo) na archivním snímku s bývalým předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem (za ČSSD), jemuž dělal asistenta. Následně se ale spolu soudili o 2,5 milionu korun, které měl Klapka Vlčkovi půjčit.

Vyhazov v zastupitelstvu neprošel

Zdeněk Klapka má jako advokát dlouholeté zakázky i přímo od statutárního města Prostějova a městských firem (Vodovody a kanalizace Prostějov, Domovní správa Prostějov, Lesy města Prostějova).

Prostějovští opoziční politici, včetně Hany Naiclerové, se minulý týden na návrh Petra Ošťádala (uskupení Na rovinu!) domáhali, aby město s Klapkou ukončilo veškerou spolupráci. A to z důvodu možného poškození dobrého jména.

Nicméně snaha o výpověď smluv nebyla podpořena dostatkem hlasů. Sice 10 opozičních zastupitelů bylo pro a jen dva zastupitelé hlasovali proti (oba komunisté), ovšem další prostějovští komunální politici se buď zdrželi (včetně zastupitelů za hnutí ANO, které má ve městě primátora Františka Juru), nebo o tomto návrhu vůbec nehlasovali. Návrh tak neprošel.

Podrývání právního státu

Naiclerová dnes označuje Prostějov za „hanácké Palermo“ a je prý s kolegy připravena v tažení proti korupčním praktikám pokračovat.

„Zveřejněné informace ohledně JUDr. Klapky mě utvrdily v tom, že je potřeba proti tomuto zlu bojovat. Advokát, který veřejně říká, že trestná činnost je zcela v pořádku, že se děje všude na světě a je takřka nereálné chtít po politicích, aby za veřejné zakázky nebrali úplatky, tím škodí nejenom sám sobě a advokátnímu stavu, ale podrývá důvěru veřejnosti v právní stát jako takový,“ říká zastupitelka.

Sama Naiclerová byla původně členkou Babišova hnutí ANO, v komunálních volbách v roce 2014 dokonce zastávala post místního lídra, v roce 2016 ale s kolegy z hnutí odešla, nejen kvůli centrální politice, ale i kvůli neshodám ve městě s Jaroslavem Faltýnkem a jeho lidmi.

Reklama

Doporučované