Hlavní obsah

Famfrpál není jen fiktivním sportem. V Česku existuje pět týmů, na mistrovství světa jsme byli patnáctí

Famfrpál není jen sportem z knih o Harrym Potterovi.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Tyče mezi nohama místo košťat, míče létající jenom při hodu, ale i zlatonka. To je „mudlovská" verze sportu famfrpál z oblíbené ságy o Harrym Potterovi.

Článek

Sportovci se však od knižní předlohy famfrpálu snaží lehce distancovat, ač nepopiratelně předloha pochází z pera J.K. Rowlingové. Dělají tak kvůli sporům o autorská práva, ale také proto, aby byl uznán jako plnohodnotný a profesionální sport. Nejvíce lidí mu podlehlo ve Spojených státech, kde figuruje jako jeden z univerzitních sportů. „My když jsme na mistrovství světa viděli americký národní tým, tak měli maséry, trenéry i nosiče vody," srovnává hráčka famfrpálu Marie Němečková zaoceánskou úroveň tohoto sportu s tou českou, která se teprve rodí.

Famfrpál se vyvíjí od roku 2005, v Česku máme pět týmů: v Praze, Brně, Olomouci, Plzni a Českých Budějovicích. Na podzim roku 2016 dokonce krajský soud v Praze schválil Českou famfrpálovou asociaci. Na posledním mistrovství světa, které se letos konalo ve Florencii, se Češi umístili na krásném patnáctém místě, ač byli původně považováni za outsidery.

Reportér Radek Hrdina vás dnes se svou rubrikou Česko vstává pozval na Czech Design Week:

Česko vstává s Radkem Hrdinou.Video: Kamila Bejlková

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované