Hlavní obsah

Fámy za časů očkování: Magnety na ruce a tajné heslo

Petr Janeček
Etnolog a folklorista, autor knižní série Černá sanitka
Foto: SZ Michal Šula

Ve vakcínách, kterými se očkuje u nás, není ani stopové množství kovu. Jedině některé čínské obsahují zdraví neškodné množství hliníku. (Ilustrační snímek.)

Reklama

„Objednej se normálně na očkování, a když pak přijdeš a řekneš smluvené slovo, náš člověk ti místo séra píchne jen vitamín.“ (Z parodie na očkovací hoaxy.)

Článek

V souvislosti s masovým očkováním proti covidu se přirozeně začaly objevovat i fámy a konspirační teorie, které ho nejrůznějším způsobem problematizují. Nejedná se o nic nového; v drtivé většině případů jde o pouhé aktualizace virálních zpráv, které se ve veřejném prostoru už objevily předtím. V květnu 2020 (tedy přesně před rokem) totiž moderní folklor začal pravidelně varovat před budoucím očkováním a předjímal jeho údajnou nebezpečnost, popřípadě pojmenovával zlovolné spiklenecké síly, které prý budou stát za jeho zaváděním.

Současná realizace očkování s sebou ale přinesla také mystifikační texty, které jsou do značné míry nové. Většina z nich reaguje na osobní zkušenost lidí s vakcinačním procesem. Úsměvným paradoxem těchto aktuálních zpráv je, že ačkoli je jejich hlavním cílem očkování zpochybnit, stojí na osobních výpovědích lidí, kteří již vakcinaci sami prodělali.

Magnet jako „důkaz“

Poslední dobou se na českých sociálních sítích šíří krátká virální videa, na kterých se osobě očkované proti covidu-19 na místě po vpichu jehly přiloží malý, většinou kruhový předmět. Drží tam jako přibitý. Když je pak přiložen na stejné místo na druhé ruce, popřípadě jiné osobě, která očkována ještě nebyla, okamžitě spadne na zem. Tato videa tak mají potvrzovat smyšlenku, podle které vakcína obsahuje nebezpečné množství kovových příměsí, popřípadě dokonce čip či jiné kovové zařízení. Oním kulatým předmětem je totiž magnet.

Všechna videa jsou ale pouhými hoaxy, a to v původním smyslu tohoto slova. Jedná se o účelově zaranžované scénky spojené s prohlášeními, která jsou falešná. Jak opakovaně prokázala celá řada vědců z předních světových univerzit a zdravotnických institucí, zpravodajské agentury jako Reuters či AFP, ale i experti na vyvracení moderního folkloru, jako je stránka Snopes.com, žádná v Evropě a USA aktuálně používaná vakcína proti covidu-19 neobsahuje ani stopové množství kovu, natožpak nějaký smyšlený čip (na rozdíl od některých čínských vakcín, které obsahují zdraví neškodné stopové množství hliníku sloužícího k povzbuzení imunitní reakce). Agentura Reuters navíc již v roce 2011, tedy dávno před koronavirovou pandemií, ukázala, že případná magnetická reakce by v tomto případě vyhlížela zcela jinak. Kůže na ruce v místě vpichu by se směrem k magnetu viditelně deformovala a napínala, což se na aktuálních videích neděje ani náznakem.

Jaké je pozadí této vlny dezinformačních videí, ve kterých evidentně nefiguruje magnet, ale samolepka či něco podobného? Aranžované scénky se začaly masově objevovat během druhého květnového týdne. V té době již byla očkována celá třetina občanů USA. To přirozeně vyvolalo zděšení odpůrců očkování, kteří tak rychlé přijetí vakcíny svými spoluobčany neočekávali. Série videí je tak výsledkem jejich frenetické aktivity, která se nejvýrazněji projevila na sociální síti TikTok, později i na Instagramu a Facebooku. Motivace tvůrců ale není vždy jen ideologická – mnoho autorů a šiřitelů sleduje pouze zvýšení sledovanosti svých kanálů a příspěvků. Jak totiž ukázala praxe posledních let, jsou to právě kontroverzní témata rozdělující veřejné mínění, typická pro fámy a konspirační teorie, která na sociálních sítích přitahují největší pozornost uživatelů.

Někteří z tvůrců těchto videí použili k podpoře sledovanosti i další triky; jedna z nejvlivnějších scének tak například využila vizuálně atraktivní „magnet“ v podobě populární postavičky roztomilého mimozemšťánka Baby Yody ze světa Star Wars. Typickým příkladem takového neideologického použití hoaxů je v našem prostředí slovenská instagramová hvězdička AlexWortex69, na jejíž šíření neověřeného internetového obsahu, popřípadě rovnou fám a konspiračních teorií ohledně koronaviru, pravidelně – ale neúspěšně – upozorňuje slovenská policie.

Vaxeři vrací úder

Do boje proti těmto zavádějícím videím vedle vědců, lékařů, odborníků na dezinformace a policistů v poslední době vytáhli i řadoví uživatelé sociálních sítí. Můžeme se tak setkat s celou řadou podobných, ale autentických protivideí, na kterých lidé přikládají na místo vpichu očkovací jehly skutečný magnet a ukazují, že se tam rozhodně neudrží a okamžitě spadne. Celá debata tak dostává bizarní rozměr až stachanovského souboje, která ze stran vytvoří větší množství „pravdivých“ videí a zahanbí sledovaností své protivníky.

Takový souboj nepostrádá vtip. Ten bývá na straně příznivců fám a konspiračních teorií poměrně vzácný, což je přirozené: Hlavními emocemi představujícími psychologické podloží hoaxů bývá totiž strach z mocných, popřípadě pocit bezmoci, nedůvěry či vzteku na nespravedlivý a špatně fungující svět. Jejich odpůrci jsou tak na tom s humorem většinou o něco lépe. To dokládá například zcela aktuální parodický „návod“, jak se vyhnout údajně nebezpečnému očkování, který v posledních dnech koluje na českém Facebooku:

Tajné!

Jak víte, za pár dnů vláda schválí pohyb přes hranice jen pro očkované s tzv. vakcinačním pasem. Přístup do hospod, kin a na stadiony bude zařazen později. Tajní dostanou na starost kontrolovat, aby lidi nedostávali pas neoprávněně. Moje kamarádka je doktorka, ti vědí, co je vakcína skutečně zač, a prozradila mi, že už mají plán. Vláda samozřejmě zařídí, aby nikdo nevěděl, kdo ho bude očkovat, takže mezi doktory funguje republiková dohoda, jak se séru vyhnout! Je to jednoduché a neprůstřelné.

Prostě si normálně zarezervuješ termín a přijdeš na očkování. Až budeš u doktora, tak řekneš slovo „den“ (klidně v nějaké větě, ať to nevypadá divně). Doktor bude dělat, že tě neslyšel, nebo že nechápe, proč mu to říkáš. V tu chvíli ale z plata vezme tzv. slepou dávku (vitamín, jako dostal Babiš) a píchne ti jí. Pak vystaví papíry a razítko jako normálně. Druhá dávka to samý (může bejt jinej doktor!).

Hlavně doktorovi nic neříkej. Může tam mít štěnici, nebo třeba sestru, kterou mu včera „náhodou“ přidělili z ministerstva, apod. Nesmíš jim dát šanci, aby ho podezřívali. Tím pádem, i kdyby se to prozradilo, tak doktorům na nic nepřijdou. Vakcíny jim kontrolovat nebudou, protože jich maj málo.

Když tě další den bude bolet to místo, kde ti to píchli, tak se nic neděje. To je z těch levnejch čínskejch stříkaček.

Úsměvný text úmyslně paroduje postupy internetových hoaxů, jako je nesmyslný důraz na utajení veřejně sdílené informace, její získání od „kamaráda kamaráda“ (v tomto případě „kamarádky doktorky“) a celkové paranoidní vidění skutečnosti. V originále pak obsahuje i typické překlepy a pravopisné a stylistické chyby, které mají vzbudit dojem autenticity.

Buďme upřímní – této zprávě asi z odpůrců očkování uvěří jen málokdo. Bez ohledu na to jsou na ní sympatické dvě skutečnosti. První z nich je poměrně sofistikovaná snaha přimět registrovat se k očkování i ty, kteří se mu vyhýbají. Druhou je pak podprahové povzbuzení respektu k lékařům, kteří jsou s námi v této záležitosti údajně „na jedné lodi“. Právě nedůvěra k lékařům a dalším expertům totiž tvoří základní ideologické podloží drtivé většiny dnes šířených fám a konspiračních teorií. Pokud se tuto nedůvěru k expertnímu vidění světa nepodaří rozptýlit, snahy o smysluplný dialog budou opakovaně odsuzovány k nezdaru.

Reklama

Doporučované