Hlavní obsah

Brutal sobě. Fanoušci metalu ve volném čase opravují pevnost z 18. století

Fanoušci festivalu Brutal Assault si sami zvelebují prostory pevnosti, kde se v srpnu koná jejich oblíbený festival. Památkáři jsou nadšení.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva měsíce před zahájením festivalu Brutal Assault se do josefovské pevnosti, která ho každoročně hostí, už začali sjíždět fanoušci tvrdé hudby. Nečekaly je však koncerty, ale práce s lopatou a krumpáčem. Fandové největšího středoevropského festivalu extrémní muziky jezdí do pevnosti pomáhat už druhým rokem. Pokaždé zpřístupní a zvelebí další část skoro 250 let staré pevnosti, která pak slouží jako zázemí pro festival.

Článek

Taková akce je mezi velkými hudebními festivaly ojedinělou záležitostí. Fanoušci jezdí do pevnosti brigádničit o víkendech a zadarmo, odměnou jim je jen strava a nocleh. Ten pro ně pořadatelé tentokrát připravili v bývalé věznici, kterou josefovský spolek Ravelin XIV dává do původního stavu a chystá v ní vybudovat expozici. Na metalisty čekají původní pryčny a slamníky. „Budou to mít opravdu brutal,” rozesměje se jeden ze členů spolku Ravelin XIV, který dává ve volném čase část pevnosti do pořádku.

Josefovským nadšencům ze spolku Ochránců památek Ravelin XIV proto pomoc fanoušků, kteří se na brigády sjíždějí z celé republiky, přijde vhod. „Oni si dávají do pořádku místa, která pak festival využije. Každopádně je to od nich veliká pomoc. My se soustředíme na to, co se musí udělat, protože je ve špatném stavu. Oni dělají práci, kterou bychom dělali až někdy později - a třeba bychom se k ní vůbec nedostali,” popisuje předseda spolku Ravelin XIV Milan Libich. V minulém roce brigádníci z pevnosti vyvozili tuny suti a cihel, které pak správci pevnosti používali při dalších rekonstrukcích.

Už od roku 2016, kdy nápad pomáhat pevnosti vznikl, do Josefova jezdí Zdeněk Ullrich z Pardubic. „Skoro žádnou brigádu jsem nevynechal. Člověk si tady odpočine a pomůže s rekonstrukcí kusu české historie,” míní Ullrich, který je pravidelným návštěvníkem srpnového festivalu a na Brutal Assault si i jednou zahrál se svojí kapelou. Teď místo křepčení po pódiu vyváží jedno kolečko suti za druhým. Prostor, který brigádníci uvolní, využijí pořadatelé jako spojovací místo pro Oktagon, jenž fanoušci dávali dohromady v minulých letech a jenž slouží jako výstavní místo.

„Chtěli jsme fungovat jako komunita, tak jsme se zeptali našich věrných fanoušků, jestli by měli zájem pomoct s přípravou areálu, protože práce je tady strašně moc. Odezva byla obrovská,” popisuje mluvčí festivalu Radek Pavlovič. Fandové proto o víkendové akce nepřijdou ani v příštím roce, práce na vojenské pevnosti, která začala růst už v roce 1780, bude vždycky dost. „To je na generace,” mávne rukou Milan Libich.

Festival Brutal Assault vznikl jako akce pro malý počet lidí v 90. letech minulého století. Postupně si však vydobyl renomé po celé Evropě i ve světě a stal se největším festivalem extrémního metalu ve střední Evropě, který každoročně navštěvuje kolem 18 tisíc fanoušků, z nichž více než polovina je z ciziny, jezdí například i metalisté z Brazílie, Izraele či Saúdské Arábie. Akce se v roce 2007 přestěhovala do pevnosti Josefov, která je atraktivní nejen pro fanoušky, ale i pro kapely. Právě díky historickému areálu se pořadatelům podařilo v roce 2011 přilákat do Josefova metalovou legendu Motörhead.

Letošní 23. ročník festivalu se uskuteční v josefovské pevnosti 8. až 11. srpna, letos láká například na Behemoth, Sepulturu, Pain, Cannibal Corpse, Laibach či Ministry.

Reklama

Doporučované