Hlavní obsah

Fanoušci Schicka a spol. do Baku vlastním letadlem nepoletí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Radující se čeští fotbaloví fanoušci.

Reklama

aktualizováno •

V úterý odstartoval prodej vstupenek na sobotní čtvrtfinálový duel Eura mezi Českem a Dánskem v Baku. Je to výprava pro dobrodruhy. Zahrnuje dlouhý letecký transfer za 20 tisíc korun a řadu dalších peripetií.

Článek

Ázerbájdžánské Baku je tak trochu strašák na mapě pořadatelských měst probíhajícího Eura. „Umím si představit mnohem vhodnější místo konání. Fanoušci by si zasloužili mít příležitost pořádně nás podpořit nejen v Budapešti,“ komentoval důsledek nešťastného rozlosování Jiří Chytrý, asistent hlavního trenéra české reprezentace Jaroslava Šilhavého.

Sotva se čeští fotbaloví příznivci namlsali senzačním vítězstvím ve vyprodané budapešťské Puskás Aréně, došlo na krutou realitu letošního šampionátu. Cesta pro čtvrtfinálové utkání s Dánskem je totiž drtivé většině českých srdcařů z nejrůznějších důvodů jednoduše zapovězená. Jako by nestačilo, že UEFA naplánovala pro fotbalové příznivce netradiční program připomínající spíše hektický výlet po evropských metropolích než fotbalový turnaj. Kdo se ovšem nebojí, možná smí i do Baku.

Nesmlouvavá geografie

Do Baku to mají blíž i někteří Pákistánci nežli Češi z Prahy. Samotná vzdálenost by mohla představovat solidní překážku v jakékoliv době. Urazit tři tisíce kilometrů z Prahy do ázerbájdžánského hlavního města je v přijatelné podobě aktuálně možné pouze s mezipřistáním v Turecku.

Zpáteční letenka vyjde na dvacet tisíc korun, přičemž v letadle a v letištních halách zaručeně strávíte dohromady přes 16 hodin. Vedle vynaložené sumy za cestování jsou pak další nezbytné náklady spojené s místním ubytováním, vstupenkami na zápas nebo stravou relativně snesitelné.

Zajímavou alternativu přinesla iniciativa jednoho z fanoušků, který přišel s nápadem objednat pro příznivce české reprezentace soukromý let.

„Jeden z fanoušků se rozhodl zařídit fanouškovské letadlo do Baku. Předběžná cena je od 13 550 Kč do 16 220 Kč za zpáteční let a závisí na obsazenosti letadla,“ zmínil fanklub reprezentace na Twitteru.

V plánu bylo letět v pátek odpoledne. Akce však byla zrušena. nenašlo se dost zájemců.

Pandemie vyžaduje dokumenty

Ázerbájdžán je podle Ministerstva zdravotnictví ČR rizikovým státem. Vstup do země je v současnosti velmi regulovaný, ale pro držitele vstupenek na čtvrtfinále Eura naštěstí existuje výjimka.

Podle upřesněné informace od velvyslanectví ČR v Baku je vyžadován certifikát o absolvovaném PCR testu s negativním výsledkem, ne starším než 72 hodin. Bližší informace zde.

„Předpokládáme, že zájem fanoušků nebude tak vysoký jako při cestě do Budapešti. Z toho důvodu věříme, že se dostane opravdu na všechny, kteří budou na čtvrtfinále chtít,“ uvedl tiskový mluvčí české reprezentace Petr Šedivý.

Nečekejme plný dům

Olympijský stadion v Baku může být zaplněn až z poloviny. Zápasu by tak teoreticky mohlo přihlížet 31 tisíc fanoušků, což je v podstatě dopředu vyloučené. Na utkání základní skupiny dorazila na Olympijský stadion průměrně zhruba polovina povolené kapacity, přestože se v Baku dvakrát představili i sousední Turci. Vyhlídkám na solidní kulisu nenahrávají ani aktuální kvóty, podle nichž smí k zápasu přicestovat pouhých 1 500 českých příznivců.

Nehledě na fanouškovské trable pro oba čtvrtfinalisty je daleké cestování v pokročilé fázi turnaje další zbytečnou překážkou, kterou musí statečně překonat. „Tyhle přelety jsou strašná tragédie. To asi vymýšlela nějaká hlava,“ posteskl si na adresu UEFA český kanonýr Patrik Schick. Čeští fotbalisté i celý realizační tým musí spolknout hořkou pilulku v podobě daleké cesty, na jejímž konci je přivítá maximálně pár tisíc vyčerpaných příznivců.

Utkání čtvrtfinále Eura Dánsko–Česko se hraje v Baku v sobotu 3. července od 18 hodin.

Článek byl aktualizován o informaci spojenou se zrušením fanouškovského letu. A také o zpřesněné informace o podmínkách vstupu na ázerbájdžánské území od české ambasády v Baku.

Reklama

Doporučované