Hlavní obsah

Fantastická Strýcová. Životní úspěch ve Wimbledonu završila prvním titulem v grandslamu

Foto: Wikipedia.org/Tatiana

Česká tenistka Barbora Strýcová.

Reklama

Česká tenistka letos vybojovala životní úspěch ve dvouhře i čtyřhře. S Tchajwankou Sie Šu-wej porazily ve finále deblu ve Wimbledonu kanadsko-čínskou dvojici Gabrielu Dabrowskou, Sü I-fan 6:2, 6:4. jde o první triumf Strýcové na grandslamu. Zároveň se česká hráčka stává světovou jedničkou ve čtyřhře.

Článek

Tenistka Barbora Strýcová odehrála pravděpodobně jeden z posledních grandslamů v kariéře. Rodačka z Plzně, která po většinu svého působení na dvorcích sbírala úspěchy převážně v deblu, přidala ve svých 33 letech největší úspěch také v singlu. Její spanilou jízdu Wimbledonem zastavila ve dvouhře v semifinále až raketa Sereny Williamsové. Strýcová byla ale vždy spíše týmovou hráčkou.

Třikrát zlomový rok 2002

Strýcová svou schopnost přecházet efektivně mezi kurty dvouhry a čtyřhry ukazovala už v mládežnických kategoriích. Česká tenistka se totiž od začátku profilovala jako sportovkyně, která se soustředí na obě tenisové disciplíny.

Jako juniorská hráčka si Strýcová připsala první obrovský úspěch v singlu v roce 2002, kdy ve finále Australian Open porazila Rusku Marii Šarapovovou. Triumf v Austrálii dokázala o rok později obhájit.

V roce 2002 se začala psát její úspěšná kariéra také ve čtyřhře, vítězný pohár zvedla tehdy nad hlavu po finále juniorských turnajů ve Wimbledonu i French Open.

Potřetí se pro Strýcovou stal zlomový rok 2002, když dostala pozvánku do českého fedcupového týmu. Její start v prestižní týmové soutěži pro ni začal symbolicky – výhrou v singlu i v deblu.

Zlatá fedcupová generace

Šest titulů za osm let. Český fedcupový tým slavil pod vedením trenéra Petra Pály vítězství v letech 2011, 2012, 2014, 2015, 2016 a 2018. Lví podíl na tom měla právě Strýcová, která se zvláště v posledních letech stala stabilní oporou při deblových utkáních. Sympatie diváků si získala nejen díky kvalitní hře, ale také díky výbušnému a osobitému projevu na dvorcích. Její poznámky vůči hráčkám nebo rozhodčím se, nejen během fedcupových utkání, staly populární na sociálních sítích.

V roce 2015 dospělo fedcupové finále mezi Českou republikou a Ruskem k rozhodujícímu pátému zápasu. Do deblové bitvy proti Ruskám nastoupila po boku Strýcové Karolína Plíšková. České hráčky v třísetovém klání proti Anastasiji Pavljučenkovové a Jeleně Vesninové soupeřky přetlačily a Strýcová tak mohla poprvé slavit fedcupový triumf bezprostředně po vyhraném utkání.

Česká deblová dvojice si podobný průběh turnaje zopakovala o rok později, kdy česká reprezentace čelila nabitému týmu z Francie. Znovu musel rozhodnout pátý zápas a znovu Pála ukázal na Strýcovou a Plíškovou. České duo tehdy zvítězilo proti Caroline Garciaové a Kristině Mladenovicové ve dvou setech.

Diváci ve finále Fed Cupu 2018 zhlédli v O2 areně pouze tři zápasy. Český tým totiž třikrát smetl obhájkyně titulu ze Spojených států a zvítězil v nejkratší možné době. První bod v singlu vybojovala Strýcová proti Sofii Keninové po výhře ve třech setech. Česká hráčka během úspěšného turnaje oznámila, že končí s reprezentační kariérou.

„Je pro mě moc hezké, že můžu ukončit fedcupovou kariéru na vrcholu, tady v Praze, v O2 areně, po finále. Cítím, že nastal správný čas,“ řekla Strýcová.

Poslední Wimbledon?

Ve čtyřhře Strýcová odjakživa zářila. Získala bronz na olympiádě v Rio de Janeiru, šestkrát (2× US Open, 2× Australian Open, 1× French Open, 1× Wimbledon) se podívala do semifinále grandslamu, ale jen jednou se jí povedlo dostat do finále – letos. Krom úspěchu na grandslamech a na olympiádě vyhrála Strýcová v deblu několik menších turnajů.

Travnaté kurty Wimbledonu se pro Strýcovou staly letos nečekaným dějištěm největších dosavadních úspěchů v kariéře. Nejen, že se poprvé v životě probojovala do finále Wimbledonu po boku Tchajwanky Sie Šu-wej, ale také se jí poprvé podařilo dojít v singlu až do semifinále grandslamu. Po pěti vyhraných zápasech padla až s americkou tenistkou Serenou Williamsovou.

Strýcová se už dříve nechala slyšet, že uvažuje o konci tenisové kariéry. „Chci to dojet na plný plyn, jak to nejlíp půjde. Zahrát co nejlepší tenis,“ řekla Strýcová po prohraném semifinále se Serenou. „A kdy skončím? Až budu cítit, že už to nějak nejde, že to nemá cenu.“

Na oficiální prohlášení, které by odhalilo, zda bude Strýcová po úspěších na Wimbledonu pokračovat v kariéře, si ale musí tenisoví fanoušci ještě počkat.

Reklama

Doporučované