Hlavní obsah

Fantasy manažerům Angličan doporučuje: Podržte si Antonia a věřte vlčí síle

Foto: Profimedia.cz

Součkův spoluhráč z West Hamu jménem Michail Antonio (vpravo) se minule nechal vyloučit. Přesto Angličan radí ho ve Fantasy týmech ponechat.

Reklama

Pátý víkend s Premier League přináší manažerům Fantasy League spoustu výzev. Podcast Angličan představuje v této populární hře fanoušků Premier League dynamický vývoj cen hráčů a investiční plán zahrnující „vlčí smečku“.

Článek

Soutěž podcastu Angličan ve virtuální hře Fantasy Premier League rozjela souběžně s anglickou nejvyšší fotbalovou ligou svůj druhý měsíc aktivity. Do naší ligy, v níž aktuálně evidujeme téměř čtyři tisíce nadšenců, je vstup pro všechny zájemce přes tento odkaz stále otevřený, velice snadný a hlavně zcela bezplatný. Vítěz celkového pořadí se může těšit na letecký zájezd do Anglie ve společnosti Jiřího Hoška, autora podcastu Angličan. Každý týden navíc hrajeme o hodnotné ceny.

Foto: Seznam Zprávy

Už hrajete Fantasy s Angličanem?

V minulých dílech Fantasy speciálů jsme věnovali zvýšenou pozornost především největším ofenzivním hvězdám Premier League. Velké množství Fantasy manažerů využilo své půlroční Wildcard ještě před čtvrtým kolem s cílem vměstnat do své patnáctičlenné sestavy co nejvíce produktivních „bouráků“. Například po Cristianu Ronaldovi, portugalské ikoně, která si odbyla svůj druhý debut v dresu Manchesteru United, sáhlo historicky vůbec nejvíc manažerů během jednoho jediného týdne.

Ti, kteří neměli v kádru zmiňovaného „CR7“, Bruna Fernandese, Mohameda Salaha nebo alespoň Romela Lukaka, jako by ve virtuálním světě Fantasy snad ani nebyli.

Jenže pravidelná údržba patnáctičlenného hráčského arzenálu si vedle megalomanských rošád vyžaduje spíš poctivou mravenčí práci. Střídat své superhvězdy týden co týden je strategie, s níž někdo jen stěží dlouhodobě uspěje.

Vzhledem k tomu, že ve svém mužstvu musíte mít konkrétní počet hráčů na jednotlivých postech (dva brankáře, pět obránců, pět záložníků a tři útočníky), může případný prodej nejdražšího borce zákonitě odšpuntovat sérii vynucených změn napříč jednotlivými posty, abyste se vměstnali do svého virtuálního rozpočtu a splnili základní kritéria. Můžete samozřejmě také vyměnit kus za kus (post za post), ale pokud čistě hypoteticky vyměníte Ronalda za hroťáka Norwiche Teemu Pukkiho, peněžní zůstatek na účtu v řádech milionů by vás zřejmě mrzel. A jak jistě víte, každý přestup nad rámec „volných transferů“ se promítne i v celkovém pořadí.

Podívejme se tedy na ty nejzajímavější potenciální akvizice, jimiž se může pro páté kolo Fantasy vybavit každý manažer.

Co si počít s Antoniem?

Nejprve si zrekapitulujme, k jakým cenovým pohybům na virtuálním trhu Fantasy v průběhu uplynulého týdne došlo.

Cristiano Ronaldo, jenž v dresu United vsítil ve dvou zápasech tři branky, je mezi Fantasy manažery i ve svém druhém týdnu na britských ostrovech nejžádanějším kusem široko daleko. Během svého debutu proti Newcastlu United přihodil Portugalec 2,2 milionu manažerů minimálně krásných 13 bodů. Těm, kteří ho ověnčili kapitánskou páskou, vystřílel Ronaldo dvojnásobek a těm nejodvážnějším, kteří zahráli žolíka „Triple Captain“, vyvařil celkem 39 bodů.

Druhým nejčastěji nakupovaným hráčem před minulým kolem byl Ferrán Torres, přetvořený útočník ve službách Manchesteru City, který 1,2 milionu manažerů se ziskem tří bodů vyloženě zklamal. Největší bodovou a možná i psychickou škodu zřejmě napáchal Michail Antonio, forvard West Hamu United, jenž se nechal na konci utkání v Southamptonu zbytečně vyloučit. Jeho celková bilance pro GW4–GW5 je minus jeden bod a prozatímní pokles tržní hodnoty o 0,1 milionu liber.

Právě Antonia, základní stavební kámen ofenzivy Hammers, doporučuje Angličan všem manažerům ve své sestavě ponechat. Nyní se Antonia (nyní 7,9 mil. liber) stihlo zbavit už přes 12 procent Fantasy manažerů, což vyvolalo zmiňovaný pokles ceny a značnou paniku. Na případu Antonio lze ilustrovat, že okamžitá cena nemusí odpovídat hráčově reálné hodnotě. Antonio bude kouči Moyesovi k dispozici už pro příští kolo proti Leedsu United čili jeho jednokolovou absenci můžeme vnímat spíš jako vhodnou příležitost, jak na tom krátkodobě vydělat.

Kvalitní zboží v akci se nakupuje s větším gustem. Pokud už Antonio figuruje ve vaší sestavě, bylo by unáhlené se takového kanonýra zbavovat pod návalem emocí. Antonio si odpočine a s elánem vyrazí do bojů proti Leedsu United, Brentfordu, Evertonu, Spurs a Aston Ville.

Pokles cen zaznamenala v týdnu i další velká jména Premier League. Emile Smith Rowe, talentovaný tahoun záložní řady Gunners, eviduje pokles na 5,3 milionu liber a jeho spoluhráč Pierre-Emerick Aubameyang (9,9 mil. liber) je dokonce aktuálně cenově nejdostupnější, co kdy během svého působení na Emirates Stadium byl. „Aubu“ vlastní aktuálně jen něco málo přes dvě procenta manažerů, a pokud dokáže navázat na první sobotní trefu s Norwichem, mohl by se stát „rozdílovým hráčem“ právě gabonský Kanonýr.

Podobný osud potkal i cenovku Harryho Kanea, v minulých sezonách stěžejní postavy Spurs, jehož cena od začátku ročníku klesla již o 0,3 milionu liber na dnešních 12,2 milionu.

Úterní hříšník Aaron Wan-Bissaka (5,4 mil. liber) nebo Harry Maguire (5,4 mil. liber), jeho kapitán z Manchesteru United, zaznamenali taktéž cenový sešup. Četní manažeři očekávají, že „Rudí ďáblové“ začnou častěji inkasovat kvůli těžšímu rozlosování v následujících týdnech.

Naopak v kurzu je 21letý Conor Gallagher (5,6 mil. liber), kreativní středopolař hostující v Crystal Palace z kmenové Chelsea, jehož vlastní stále pouhých 4,5 % manažerů. Pravdou je, že Crystal Palace, trénovaný Patrickem Vieirou, vyhlíží náročný program. Ale právě Gallagher v aktuálním ročníku ukazuje, že ke své produktivitě vlastně ani nikoho dalšího, tedy kromě balonu, nepotřebuje.

Demarai Gray (5,7 mil. liber), nová posila Evertonu, vypadá v letošní sezoně jako vyměněný, což ocenilo před 5. kolem zhruba 350 tisíc manažerů. Celkem jeho služby využívá už přes milion Fantasy manažerů.

Dalším borcem, jemuž v týdnu podražila cenovka, je belgický ostrostřelec Romelu Lukaku (11,6 mil. liber). Ofenzivní tahoun Chelsea má od svého příchodu do Londýna na svém kontě ve třech utkáních tři branky a Fantasy manažerům už mohl celkově přispět do tabulky 23 body.

Perspektivní diamanty

Pokusme se tedy zorientovat v patrech nejnižších. Vzhledem k tomu, že je sezona Premier League pořád ještě na samém počátku, na chvostu tabulky se nyní válí i nevybroušené diamanty. Stačí se ochotně sehnout.

Nejzajímavějším mužstvem z hlediska bodové perspektivy v následujících měsících je jednoznačně Wolverhampton Wanderers. Vlci hrají v následujících týdnech proti Southamptonu, Newcastlu, Aston Ville, Leedsu United, Evertonu, Crystalu Palace, West Hamu, Norwichi a Burnley. Teoreticky tak při troše štěstí můžete využít některé Vlky až do 14. kola, tedy do konce listopadu. Rýsuje se to jako velmi lákavá představa.

Krajního obránce Fernanda Marçala, jemuž se nedávno se 13 body nadmíru vydařilo poslední kolo, nakoupilo v týdnu hned 300 tisíc vizionářů. Portugalský brankář José Sá (5 mil. liber) si získal přízeň týmu Angličana, který ho zařadil místo Roberta Sáncheze (4,5 mil. liber) z Brightonu rovnou do základní sestavy. Ofenzivní krajní bek Nélson Semedo (4,9 mil. liber) představuje vedle obranářské práce i významnou ofenzivní hrozbu. Úvod sezony rozhodně zastihl v solidní formě Adamu Traorého (6 mil. liber), jemuž zatím chybělo k více bodům i potřebné štěstí.

Manažerem Bielsou vedený Leeds United má před sebou taktéž více než přijatelný los. Newcastle, West Ham, Watford, Southampton, Wolves a Norwich, to je výčet soupeřů Leedsu v následujících týdnech. Pro svěřence náročného Argentince Bielsy představují následující kola vítanou příležitost, jak se vyškrábat ze sedmnácté příčky výš. Patrick Bamford (7,9 mil. liber), loňský objev Fantasy, se v dosavadních čtyřech ligových zápasech dokázal prosadit jen jednou. Kvůli pomalému rozjezdu se ho v posledních dvou týdnech zbavilo poměrně dost manažerů. K dnešku ho vlastní necelých 14 % hráčů, což se v průběhu sezony už nemusí opakovat.

Dalším kanonýrem, jemuž s příchodem nové sezony tak trochu zvlhl střelný prach, je finský hroťák Teemu Pukki (5,9 mil. liber). Přátelská cena Pukkiho je hlavním důvodem, proč si ho v sestavě drží přes 5 % manažerů. V minulé sezoně v rámci anglické Championship dokázal finský kanonýr nastřílet 26 branek, v té aktuální se dokázal prosadit pouze jednou, a to z penalty ve třetím kole proti Leicesteru. Poslední Kanárci by se po těžkém losu mohli osmělit proti dalšímu nováčkovi z Watfordu, Burnley a Brightonu.

Šlágr nás čeká až v neděli

Již dnes večer si můžete pustit na Premier Sport 1 předehrávku 5. kola mezi Newcastlem a Leedsem United, ve které se budou chtít jak devatenáctí domácí, tak sedmnáctí hosté konečně odlepit z tabulkového dna.

Sobotní program přinese hned šest duelů. Na Premier Sport 1 můžete zhlédnout od 13:30 zápas Wolves proti Brentfordu, od 16:00 vyzve Liverpool Crystal Palace a večer od 18:30 změří síly Aston Villa s Evertonem.

Nejzajímavější utkání 5. kola perspektivou českého diváka se odehraje v neděli, kdy domácí West Ham se třemi českými Kladiváři v kádru vyzve Manchester United s Cristianem Ronaldem. Angličan divákům doporučuje ke zhlédnutí i nedělní londýnské derby od 17:30 mezi Tottenhamem a Chelsea. Oba nedělní šlágry můžete sledovat taktéž na televizní stanici Premier Sport 1.

Uzávěrka Fantasy je pevně stanovena na dnešních 19:30. Tým Angličana přeje všem manažerům hodně štěstí, pevné nervy a hlavně příjemnou zábavu.

Reklama

Související témata:

Doporučované