Hlavní obsah

„Fantoma“ od Karlova mostu zve primátor do soutěže v čištění graffiti. Ve hře je i odměna

Která technologie je na odstraňování graffiti nejlepší? Primátor chce uspořádat workshop, kterého se má účastnit i Miloslav Černý.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Inspirován nočním odstraněním sprejerského nápisu z Karlova mostu, magistrát připravuje ukázku moderních technologií.

Článek

Pražský primátor Zdeněk Hřib na pondělí svolává odborníky na odstraňování sprejerských nápisů. Představit by se tam měly moderní metody čištění v porovnání s tradičním přístupem za pomoci kartáče a chemie.

Akce se zúčastní odborníci a zástupci Technické správy komunikací. Jistá ale není účast památkářů. Generální ředitelství Národního památkového ústavu podle mluvčí pozvánku neobdrželo. Dostal jí ale ředitel pražského pracoviště ústavu – Ondřej Šefců. Ten se ale omluvil, kvůli jiným povinnostem.

Šéf oddělení památkové péče na pražském magistrátu Jiří Skalický na otázky Seznamu nereagoval.

Přitom primátor Zdeněk Hřib akci svolává právě proto, aby demonstroval rozdíly mezi různými způsoby čištění a zjistil, jaký mají vliv na materiál pro zadavatele – tedy TSK a památkáře. Na sociálních sítích si Hřib postěžoval, že už dříve oddělení památkové péče na magistrátu doporučoval čištění laserem. Památkáři to ale odmítli.

Kritiku si památkáři od primátora vysloužili poté, co v médiích vystoupil Miloslav Černý, který se doznává k tomu, že smyl v noci na minulou neděli sprejerské nápisy z pilíře Karlova mostu.

Miloslav Černý tvrdí, že využil lepší technologii než původně najatí restaurátoři.

„Nečekal jsem, že budu muset optimalizovat proces odstraňování graffiti s ohledem na to, že to je něco, co muselo město řešit už tisíckrát,“ řekl Seznamu Zdeněk Hřib.

Pondělní akci si Miloslav Černý, který se stal jedním z impulzů pro její svolání, nenechá ujít.

„Samozřejmě je to něco, kde bych nerad chyběl,“ řekl.

Je připravený v pondělí ukázat další dvě technologie, které může na odstranění graffiti nabídnout.

Podle informací Seznam Zpráv zvažuje primátor Zdeněk Hřib i odměnu pro Miloslava Černého za jeho noční akci na Karlově mostě.

Reklama

Související témata:

Doporučované