Hlavní obsah

Farage v průzkumech válcuje labouristy i konzervativce. Strany začínají panikařit

Faragova nová strana v průzkumech před volbami do EP válcuje labouristy i konzervativce.Video: Petr Juna, AP, Reuters

 

Reklama

Hlavní protiunijní politik Velké Británie Nigel Farage podle průzkumů v preferencích k volbám do europarlamentu drtí vládní konzervativce i opoziční labouristy. Podle ostrovních médií tím vyděsil tradiční strany, které se snaží vyhnout brexitu bez dohody.

Článek

Strana pro brexit protiunijního politika Nigela Farage má v průzkumech víc preferencí než labouristé a konzervativci dohromady. Ukázala to anketa před volbami do Evropského parlamentu (EP), o níž v neděli informovala televize Sky News.

Volby do EP, které proběhnou 23. května, se tak pro obě tradiční strany značně komplikují, ty se proto obrací na své voliče s urgentní prosbou o podporu. Podle deníku The Guardian se v řadách labouristů i konzervativců ozývají hlasy, že si partaje uvědomily Faragův potenciál až příliš pozdě a že v obou stranách „roste panika a vzájemné obviňování“, kdo za to může.

Farage v neděli v rozhovoru pro BBC uvedl, že labouristé, konzervativci, ale i britská veřejnoprávní televize si odmítají připustit, jaké jsou skutečné postoje voličů. „Myslím, že vás všechny čeká větší překvapení, než si dokážete vůbec představit,“ prohlásil v emotivním interview.

Bývalý premiér země Tony Blair v rozhovoru pro The Guardian uvedl, že nadcházející volby nejsou rozhodováním o vládě nebo ministrovi, ale volbou pro, nebo proti Faragovu brexitu. Pokud by Farage, který je často obviňován z populismu, naplnil předpovědi z průzkumu, je pravděpodobné, že by prosadil takzvanou „no deal“ variantu odchodu Británie z Evropské unie.

Pro Farageovu politickou formaci by hlasovalo 34 procent voličů, zatímco pro druhé labouristy 21 a čtvrté konzervativce 11 procent. Liberálové na třetím místě by získali 12 procent hlasů, zelení na pátém osm.

Farage poslední eurovolby v Británii vyhrál se Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP), která obsadila v EP 24 míst. Británie má v 751členném Evropském parlamentu 73 zástupců. Dokud je členem Evropské unie, musí tam své poslance mít, jinak by porušovala unijní právo.

Po dvou odkladech se termín odchodu Spojeného království z Evropské unie posunul z konce března na konec října.

Farage byl před referendem v roce 2016 jednou z hlavních tváří tábora zastánců odchodu své země z Evropské unie. Jeho nová Strana pro brexit, která zahájila činnost letos v lednu, se už v prvních průzkumech objevovala na čelním místě. Oproti předchozímu průzkumu se preference strany zvýšily o dalších šest procentních bodů.

Reklama

Související témata:

Doporučované