Hlavní obsah

Farmaceutický gigant se chystá na druhou vlnu. Na trh přinese novinku

Rozhovor se Soňou Porubskou, generální ředitelkou Zentivy, v pořadu Ženský byznys.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zentiva, jednička na tuzemském trhu v prodeji generických léčiv, vyrobila za prvních šest měsíců v meziročním srovnání téměř o třetinu víc medikamentů. Na rozdíl třeba od automobilek výrobu netlumila, ale navyšovala.

Článek

V době karantény, kdy lidé skupovali léčiva s paracetamolem, přišla firma s novým přípravkem. Paracetu však dál na tuzemský trh dodávat nebude a pod touto značkou v Česku přípravek končí.

„Situace s paracetamolem se naštěstí uklidnila, je ho dostatek. My jsme s ním neměli byznys plány, nevyráběli jsme ho proto, aby se uchytil na trhu. Šlo jen o výpomoc na omezenou dobu,“ vysvětlila v pořadu Ženský byznys generální ředitelka Zentivy pro Česko a Slovensko Soňa Porubská. Jak dodala, šlo jen o množství, na kterém se firma dohodla s ministerstvem zdravotnictví – omezenou šarži v rámci speciálního léčebného programu.

Novinka pro podzimní fázi koronaviru

Nyní farmaceutický gigant vyvíjí přípravky, které mají pomoci v další vlně pandemie. Půjde například o dezinfekční gel nebo krém.

„My teď děláme vylepšenou formu, gel už je na světě, na trh má přijít v říjnu.,“ popsala pro Seznam Zprávy generální ředitelka lídra v prodeji generických léčiv na tuzemském trhu.

Vývoj u každé takové novinky trvá měsíce. Ve firmě jdou v plánech ještě dál a jen tiše doufají, že vyjdou. Příliš o nich zatím proto nechtějí mluvit.

Zentiva

Největší prodejce léčiv na českém trhu.

Více než 75 % léků společnosti určených pro české pacienty je vyrobeno v Praze.

Dříve byla jejím vlastníkem francouzská společnost Sanofi.

Od října 2018 působí jako samostatná firma s podporou nového vlastníka, společnosti Advent International.

Zdroj: Zentiva

„Uvažujeme nad tím, že dezinfekce vysušují ruce. Takže bychom přišli s krémem, který by měl stejné účinky jako spreje nebo gely. Pro někoho může být tato konzisetnce dezinfekce v podobě krému příjemnější,“ řekla exkluzivně pro Byznys na Seznam Zprávách žena, která se ve farmaceutickém průmyslu pohybuje více než dvacet let.

Reklama

Doporučované